Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

Για τις παρελάσεις και το φασισμό
Ας μη γελιόμαστε. Αποχουντοποίηση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας δεν υπήρξε ποτέ, όπως δεν υπήρξε πνευματικός διαφωτισμός και απο-θρησκοληψία.

Οι απόγονοι του Μεταξά και του Παπαδόπουλου, των δοσίλογων και των βασανιστών, των υμνητών αρρωστημένων μυαλών όπως ο Χίτλερ, και άρρωστων ιδεολογιών όπως ο ναζισμός και ο φασισμός, ήταν πάντα εδώ, δίπλα μας, ανάμεσά μας. Έτρεφαν το σκοταδιστικό φαντασιακό τους και περίμεναν τη κατάλληλη στιγμή για να διαβρώσουν τις κοινωνικές και πολιτικές δομές.

Η θεσμική βία των πολιτικών λιτότητας και της άγριας καταστολής, του νεοφιλελεύθερου πειράματος σοκ που φέρνει υπερκέρδη για τους λίγους και πείνα για τη πλειοψηφία των πολιτών, μαζί με την απαξίωση του πολιτικού συστήματος από την ίδια του τη διεφθαρμένη ύπαρξη, αποτέλεσαν το πιο πρόσφορο έδαφος για να επωαστεί το αυγό του φιδιού ή μάλλον να γεννήσει η κότα που κάνει τα “χρυσά αυγά”.

Αποτέλεσμα ο ακραίος ρατσιστικός λόγος και η δομική βία να έχουν γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της μιντιακής καθημερινότητας και της δημόσιας ζωής, με τη πλειοψηφία της κοινωνίας να αμπαρώνεται πίσω από συντηρητικά και ξενοφοβικά ανακλαστικά.

Ο εθνικιστικός φασισμός δεν είναι νέο φαινόμενο, έχει βαθιές ρίζες στη θεσμική μας συνείδηση και έχει γαλουχήσει πολλές γενιές μέσα από τη πατριδοκάπηλη εξιστόρηση της ιστορίας, τη παραμορφωτική παιδεία, τις εθνικές επετείους πολέμου, την αρχαιοελληνική ανωτερότητα και το θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Οι μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις, χουντικό κατάλοιπο από την εποχή του δικτάτορα Μεταξά, είναι ένας δαπανηρός κι αναχρονιστικός θεσμός που πρέπει να καταργηθεί γιατί το μόνο που προάγει είναι εθνικιστικά, ρατσιστικά, μιλιταριστικά και αντιπαιδαγωγικά πρότυπα. Έχουν διαδραματίσει δε κεντρικό ρόλο στη γαλούχηση του θεσμικού υποσυνείδητου του νεοέλληνα, που δεν ξεπέρασε ποτέ τα όρια της οικογένειας και της Ορθοδοξίας για να γίνει οικουμενικό και πανανθρώπινο.

Το μιλιταριστικό βαθύ κράτος, που επένδυσε στην εθνική ανασφάλεια και σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με το φασιστικό παρακράτος και το οργανωμένο έγκλημα ήταν πάντα το μακρύ χέρι του επίσημου κράτους και λειτουργούσαν σε αγαστή συνεργασία μαζί του όποτε χρειαζόταν να σπείρουν το φόβο, το μίσος και τη διχόνοια.

Τα δύο κατεστημένα κόμματα εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν καταπολέμησαν το φαινόμενο, αν και το παρακολουθούσαν στενά, αλλά αντίθετα επένδυσαν σε αυτό για να αναπτύξουν το κομματικό πελατολόγιό τους και να καταπνίξουν τη κοινωνική ανυπακοή.

Αν δεν αντιμετωπίσουμε άμεσα, μαζικά και συλλογικά τον περαιτέρω εκφασισμό τη ελληνικής κοινωνίας θα τον βρούμε μπροστά μας ακόμα πιο έντονο και βίαιο.

Οι εγκληματικές ενέργειες βουλευτών και μελών της ναζιστικής παρακρατικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” πρέπει να βρουν άμεσα το δρόμο προς τη δικαιοσύνη και οι έκνομες ενέργειές τους, συμπεριλαμβανομένου του λόγου μίσους, πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Οι εθνικιστικοί θύλακες των σωμάτων ασφαλείας (στρατός και αστυνομία) πρέπει να ξεριζωθούν άμεσα πριν οδηγήσουν σε περαιτέρω κοινωνική όξυνση ακόμα και εμφύλια σύρραξη.

Οι δημοκρατικές, προοδευτικές και αντιφασιστικές δυνάμεις από όλα τα κοινωνικά στρώματα πρέπει να δουν πέρα από το ναρκισσισμό των ιδεολογικών μικροδιαφορών τους και να συσπειρωθούν σε ένα ευρύ και αποφασισμένο αντιφασιστικό μέτωπο που θα ξαναβάλει το φασισμό και το ναζισμό στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Για να ξεριζώσουμε μια και καλή τον εθνικιστικό φασισμό από το ατομικό και συλλογικό μας ασυνείδητο.

Όχι στο φασισμό, τον εθνικισμό και το ρατσισμό. Ναι στην αλληλεγγύη, τη συνύπαρξη και την ευημερία για όλους.

Ηλιόσποροι, 27.10.2012


Ηλιόσποροι - δίκτυο πληροφόρησης και ενεργοποίησης νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία /// www.iliosporoi.net /// www.myspace.com/iliosporoi /// iliosporoi facebook ///

2 σχόλια:

 1. Αν αυτό το κείμενο διαφέρει στο ελάχιστο από τις κραυγές της Χρυσής Αυγής, αν αυτό το κείμενο δεν είναι φονταμενταλιστικό και διχαστικό, αν αυτό το κείμενο δεν είναι το ίδιο το αυγό του φιδιού, με άλλα ρούχα, τότε εγώ είμαι αστροναύτης.

  Πού τα βρίσκεις αυτά τα ξεράσματα και τα αναρτάς; Ποιόν θα πείσουν αυτές οι άναρθρες κραυγές ανοησίας και στρουθοκαμηλισμού;

  Τέτοια ακούει ο κόσμος και τα ποσοστά της Χ.Α ανεβαίνουν σε διψήφια νούμερα.
  Αλίμονό μας, δεν μας σώζει τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν τα ψάχνω αυτά τα κείμενα, μου τα στέλνουν και τα αναρτώ γιατί είναι απόψεις που υπάρχουν και δεν είναι "ξεράσματα". Το συγκεκριμένο είναι ανακοίνωση του δικτύου νέων "Ηλιόσποροι". Αν μου έιχες στείλει τις δικές σου απόψεις για τις επίκαιρες παρελάσεις θα τις αναρτούσα επίσης.

   Διαγραφή