Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Κύκλος συζητήσεων για την αυτονομία: Οι κοινότητες ως «αντι-κόσμοι» διαρκούς αντίστασης απέναντι στην ισοπεδωτική ορμή του καπιταλισμού.




Ο Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία «Μικρόπολις» και το «Σχολείο για τη Μάθηση της Ελευθερίας» συνδιοργανώνουν  και σας καλούν σε ένα κύκλο συζητήσεων με θέμα την αυτονομία.
Μπροστά στην πολιτική και κοινωνική ευθραυστότητα της εποχής μας η αυτονομία αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την διαμόρφωση του περιεχομένου της άμεσης δημοκρατίας. Όμως το νόημα του όρου αυτού είναι τόσο ανοιχτό που επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες. Το προηγούμενο της Ιταλικής αυτονομίας των εργατικών αγώνων, η Γερμανική αυτονομία και κυρίως οι αυτόνομοι αγώνες και κοινότητες της Λατινικής Αμερικής συμβάλουν στην  εικόνα που έχουμε σήμερα για την έννοια της αυτονομίας. Απέναντι στη ισοπεδωτική ορμή του καπιταλισμού, οι αυτόνομες κοινότητες συγκροτούνται ως συγκεκριμένες λύσεις στο πρόβλημα της ανάγκης και της επιβίωσης, αλλά και ως διαρκείς μορφές άρνησης αυτού που υπάρχει. Με την καθημερινή πρακτική τους προεικονίζουν ένα νέο κόσμο ισότητας και ελευθερίας, εσωκλείοντας ταυτόχρονα  διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις που προέρχονται από την ιστορική εμπειρία της αυτονομίας. Ποιες είναι όμως οι ιστορικές πηγές της έννοιας της αυτονομίας και ποια η σχέση της με τους θεσμούς της Αθηναϊκής δημοκρατίας και τις ιδέες του Διαφωτισμού; Ποια είναι η σχέση της κοινότητας και της ατομικής ελευθερίας; Αποτελούν οι κοινότητες μια αναζήτηση του «άλλου κόσμου» που επιθυμούμε ή τα όρια τους εξαντλούνται μόνο σε μια «άρνηση στην πράξη» στον καπιταλισμό;
Οι θεματικοί άξονες χωρίς σειρά προτεραιότητας και με διάθεση ανασκευής και ανατροπής τους είναι:
α) Η αυτονομία ως κοινωνική σχέση ανταγωνιστική προς το κεφάλαιο και την πολιτική κυριαρχία. Η εμπειρία των κοινοτικών παραδόσεων της Λατινικής Αμερικής και των πρόσφατων κινημάτων των πλατειών.
β) Η αυτονομία ως αυτονομία της εργασίας από το κεφάλαιο - εργατική αυτοδιεύθυνση, κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.
γ) Η αυτονομία και η συγκεκριμένη κοινότητα ως ξεπέρασμα/καταστροφή της αφηρημένης κοινότητας (έθνος).
δ) Η άμεση δημοκρατία ως αυτοθέσμιση και το ξεπέρασμα της αντιπροσώπευσης: Εκλογές, αυτονομία και αριστερά.
ε) Ατομική αυτονομία, διαφοροποίηση, υποκειμενικότητα / Αυτόνομα κινήματα & συλλογικότητα.
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λέκτορας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, η Κατερίνα Νασιώκα, υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Puebla, Μέξικο, και μέσω διαδικτυακής σύνδεσης ο Roberto Ramírez, πολιτικός ακτιβιστής από την Οαχάκα, Μεξικό.
Θα προβληθεί βίντεο με αφήγηση του John Holloway με τίτλο «O κόσμος πέρα από τον καπιταλισμό»
Πρώτη συζήτηση: Μικρόπολις Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία (Βενιζέλου και Βασ.Ηρακλείου 18), Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 19.00.μμ
Δεύτερη συζήτηση: Σχολείο για τη Μάθηση της  Ελευθερίας (Βασ.Γεωργίου και Μπιζανίου), Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 19.00μμ
Θα προηγηθούν δύο ανοιχτές προπαρασκευαστικές συναντήσεις όπου θα γίνει συζήτηση πάνω στους 5 θεματικούς άξονες με βάση την προτεινόμενη βιβλιογραφία και θα συνταχθεί μία συλλογική εισήγηση.
Πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση στο Σχολείο, Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη στις 21.00.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία:

Κορνήλιος Καστοριάδης: «Εξουσία, πολιτική, αυτονομία» από τη συλλογη «Ομιλίες στην Ελλάδα» Εκδ. Ύψιλον 2000, (σε ηλεκτρονική μορφή εδώ.)

John Holloway: «Ρωγμές στον καπιταλισμό», Εκδ.Σαββάλας 2011. (Εδώ θα βρείτε μια συνοπτική εισαγωγή στη σκέψη του John Holloway)

Jean Jacques Rousseau: «Το κοινωνικό συμβόλαιο» Κεφαλαια 8. Περί της πολιτικής κατάστασης και 9. Περι της πραγματικής κυριότητας

Αλέξανδρος Κιουπκιολής: «Πολιτικές της ελευθερίας», Εκδ. Εκκρεμές 2011, Κεφάλαιο 2: «Πραγματώνοντας μετα- αναρχικές ουτοπίες» (σε ηλεκτρονικη μορφή εδώ.)

Michel Foucault: «Τι είναι ο διαφωτισμός;», Εκδ.Έρασμος 1988

Marina Sitrin: «Οριζοντιότητα - Φωνές λαϊκής εξουσίας στην Αργεντινή» Εκδ. Συνέλευση για την Κυκλοφορία των Αγώνων, 2011 (σε ηλεκτρονική μορφή εδώ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου