Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ντροπή! Ανοιχτή επιστολή της Ελληνικής Κοινότητας Σβέτζινγκεν Γερμανίας



Παρακολουθούμε καθημερινά τα γεγονότα στην Ελλάδα, από τα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης  και παρ όλο που βρισκόμαστε μακριά από τον χώρο αυτόν που ζουν οι συμπατριώτες μας, αισθανόμαστε το ίδιο δέος, την ίδια απορία και αβεβαιότητα για την πορεία της πατρίδας μας.
Είμαστε Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας, πολλοί από μας από το 1961. Φύγαμε από την Ελλάδα λόγω των  οικονομικών και πολιτικών γεγονότων και ήρθαμε σε έναν άγνωστο για μας τόπο.
Το μέλλον μας αβέβαιο, και μια κοινωνία πολύ πιο διαφορετική από την δική μας. Βρεθήκαμε σε μια χώρα την οποία πριν λίγα χρόνια πολεμούσαμε, με ανθρώπους τους οποίους θεωρούσαμε χρόνια εχθρούς μας και με άλλους που γνωρίσαμε μόνο μέσα από τα βιβλια. Άλλες εθνικότητες, άλλος πολιτισμός, άλλη γλώσσα, άλλες θρησκείες, με λίγα λόγια μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Όλοι μας και ο καθένας με τον τρόπο του, ακολουθούσαμε το ίδιο ονειρο. Μια καλύτερη ζωη.
Ήμασταν υπόδειγμα σαν Έλληνες στους άλλους, διότι κάθε λίγο και λιγάκι ακούγαμε σχεδόν από κάθε ξένη φυλή να διηγούνται με σεβασμό και πάθος την ιστορία μας και για την αρχαία Ελλάδα. Αισθανόμασταν πραγματικά υπερήφανοι για τους προγόνους  μας και τόπο προέλευσης μας.
Σήμερα, με την σημερινή οικονομική κρίση που μαστιγώνει  παγκόσμια τους λαούς αυτού του πλανήτη, η  Ελλάδα  βρίσκεται στο επίκεντρο. Η τεχνητή αυτή κρίση ξαναμοίρασε τον πλούτο ζωής. Οι λίγοι καρπώνονται τα πολλά και οι πολλοί τα λίγα. Αυτό είναι κατανοητό και εξηγήσιμο. Κατανοητό είναι επίσης, ότι σε τέτοιες καταστάσεις υποφέρει πάντα αυτός που έχει τα λίγα, άσχετα τι πιστεύει, και τι χρώμα επιδερμίδας έχει. Είναι γνωστό ότι σε περιόδους τέτοιους εμφανίζεται και το χειρότερο έκτρωμα του φασισμού, το οποίο σήμερα στην Ελλάδα  ονομάζεται ¨χρυσή αυγή¨.
Ακατανόητο για μας τους μετανάστες είναι ότι αυτό το φασιστικό έκτρωμα  βρίσκει στήριγμα στον ελληνικό λαό. Σε αυτόν τον λαό που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει φασισμός, που τον έχει ζήσει στο πετσί του, (διωγμοί, φυλακές, βία και βιασμοί) όπου κάθε σπίτι να έχει τουλάχιστον και έναν νεκρό και πληγές που ακόμα δεν έχουν κλησει.
       
Ακατανόητο για μας τους μετανάστες που ζούμε σε μια πολυκοσμική και πολυπολιτισμική κοινωνία, ειρηνικά και συνεργάσιμα, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον, ενώ στην πατρίδα μας, από την οποία όλη η ανθρωπότητα διδάχτηκε την δημοκρατία, να διαχωρίζουν οι Χρυσαυγίτες τους ανθρώπους σε μαύρους, κίτρινους και λευκούς.
Ακατανόητο για μας τους μετανάστες, το δικαίωμα που δίνεται στους φασίστες της «Χρυσής Αυγής»  παίρνοντας τον νόμο στα χέρια τους, να σκοτώνουν, να ρημάζουν, να βιάζουν και να δέρνουν ανθρώπους στηριζόμενοι στο ρητό: πας μη Έλλην βαρβαρος…
       
Πολύ περισσότερο ακόμα, διότι δεν υπάρχει σπίτι την Ελλάδα που να μην έχει  μέλη της οικογένειας της, μετανάστες σε διάφορες χώρες.
Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε βίαιη και απάνθρωπη πράξη της φασιστικής αυτής οργάνωσης σε βάρος μεταναστών. Κανείς λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος δεν θεωρεί ότι  η χρυσή αυγή βάζει τα πράγματα στην θέση τους, πάρα μονό τοποθετεί  την Ελλάδα παγκοσμίως στο περιθώριο.
Εμείς ζήσαμε στο πετσί μας τέτοιου είδους καταστάσεις. Πιστεύουμε όμως στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών και το καταφέραμε, μαζί με όλες τις εδώ υπάρχουσες εθνικότητες να ζούμε ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλον. 
Καλούμε τον ελληνικό λαό, με μια φωνή να διαχωρίσει την θέση του από την “χρυσή αυγή“ και να μην κλείνει τα ματιά του στις φασιστικές της πράξεις.
Πηγή: To Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου