Α) Φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη:
1. Απλώνουμε στο έδαφος Μποκάσι, ανά στρέμμα 300-500 κιλά
2. Ψεκάζουμε ανά στρέμμα με το εξής μείγμα:
• 1 κιλό ορυκτή σκόνη π.χ. πετρόσκονη
• 200 γραμμάρια ΕΜX-Keramik
• 6 λίτρα ΕΜα
• 60 λίτρα νερό
3. Σκέπασμα του Μποκάσι με ελαφρύ σκάψιμο.
Αν δεν υπάρχει Μποκάσι μπορούμε να ψεκάσουμε εναλλακτικά το έδαφος ανά στρέμμα με το εξής μείγμα:
• 60 λίτρα νερό
• 6 λίτρα ΕΜα
• 2 κιλά ορυκτή σκόνη π.χ. πετρόσκονη από νταμάρι
• 2 κιλά κεραμόσκονη(EMX-Κeramik )
Β) Τα κλήματα:
α) Δύο βδομάδες πριν το μπουμπούκιασμα(νωρίς την άνοιξη) ψεκάζουμε το σούρουπο(χωρίς ηλιακή ακτινοβολία) ανά στρέμα με το εξής μείγμα:
• 30 λίτρα νερό
• 400 γραμμάρια ορυκτή σκόνη
• 50 γραμμάρια κεραμόσκονη
• 80 ml ΕΜ5
• 1 λίτρο ΕΜα
β) Μετά το μπουμπούκιασμα και μέχρι το Σεπτέμβριο: κάθε 14 μέρες, το σούρουπο, ψεκάζουμε ανά στρέμμα με το εξής μείγμα:
• 30 λίτρα νερό
• 200 γραμμάρια ορυκτή σκόνη
• 12,5 γραμμάρια κεραμόσκονη
• 50 γραμ. ΕΜ5
• 1 λίτρο Εμα
γ) Μετά τη συγκομοιδή: ψέκασμα το σούρουπο ανά στρέμμα με το εξής μείγμα:
• 30 λίτρα νερό
• 400 γραμ.σκόνη
• 50 γραμ.κεραμόσκονη
• 80 γραμ.ΕΜ5
• 1 λίτρο ΕΜα
Παρασκευή ΕΜ5: σε ένα πλαστικό μπουκάλι(π.χ.1,5 λίτρων) βάζουμε 1 λίτρο νερό μαζί με 100 ml ΕΜ1 και 100 ml (μιλιλίτρα) μελάσσα. Το αφήνουμε να ζυμώσει μια βδομάδα σε ζεστό μέρος,κλειστό το μπουκάλι χωρίς αέρα μέσα(το εξασφαλίζουμε πιέζοντας το μπουκάλι). Προσοχή όμως, θα πρέπει να το ανοίγουμε που και που για να φεύγουν τα αέρια της ζύμωσης.
Μετά τη βδομάδα βάζουμε επιπλέον 100 ml ξύδι και 100 ml αλκοόλ(π.χ. τσίπουρο) και το αφήνουμε να ζυμώσει μέχρι που δεν βγάζει άλλο αέρια ζύμωσης(1-2 βδομάδες).
Στο τέλος μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο κόκκινο πιπέρι και αλεσμένο σκόρδο.
Διατηρείται μέχρι και 4 μήνες σε σκοτεινό-κρύο μέρος
Γενικά για τη χρήση ΕΜ στη γεωργία δείτε:
http://topikopoiisi.blogspot.de/2011/09/blog-post_8611.html
Τρίτη 24 Απριλίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου