Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

Μια αγορά χωρίς ευρώ...


Εγκαίνια χθες της πρώτης ανταλλακτικής αγοράς με ΤΕΜ
Η μόνιμη ανταλλακτική αγορά με Τοπικές Εναλλακτικές Μονάδες (ΤΕΜ) είναι γεγονός και από χθες άνοιξε τις πύλες της στο κοινό! Η πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων να αναπτύξουν μια εναλλακτική οικονομία που θα αφήσει στην άκρη το ευρώ μετά από ένα χρόνο μετουσιώθηκε σε πράξη και δεκάδες άνθρωποι έστησαν τους πάγκους τους δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να ψωνίσουν χωρίς χρήματα!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου
Φωτογραφίες: Ηλίας Καράτσαλος
Στις πρώην εγκαταστάσεις της ΚΥΔΕΠ όπισθεν του Υπεραστικού ΚΤΕΛ εργάτες, μηχανικοί και άνεργοι που «πληρώθηκαν» σε ΤΕΜ έκαναν εργασίες, καθάρισαν και διαμόρφωσαν τον χώρο της μόνιμης ανταλλακτικής αγοράς που θα λειτουργεί κάθε Σάββατο από το πρωί στις 10.00 έως και τις 9.00 το βράδυ, ενώ στόχος των μελών του Δικτύου είναι – εφόσον υπάρξει ανταπόκριση από τον κόσμο – να λειτουργήσει και άλλες ημέρες της εβδομάδας.
Δεκάδες πάγκοι στημένοι στη σειρά με κάθε λογής… καλούδια περίμεναν τους πολίτες. Μαρμελάδες, ζαρζαβατικά, λάδια, κοσμήματα, καλλυντικά, λαμπάδες, ρούχα, κεντήματα, βιβλία, ηλεκτρονικά είδη και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς ήταν εκεί. Σαν μια λαϊκή δηλαδή που όμως για να ψωνίσει κανείς δεν χρειάζεται να έχει μαζί του ευρώ!
«Είναι μια αντίδραση στην κρίση. Μια αντίδραση στην προσπάθεια της πολιτείας να μας κλείσει στα σπίτια μας και να μας εξαθλιώσει» θα πει ο Γιάννης Γρηγορίου, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου ΤΕΜ και προσθέτει πως στόχος είναι να δημιουργηθεί μια τοπική οικονομία που θα στηρίζεται στην ανταλλαγή και όχι στα χρήματα και θα δίνει στους δημότες τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια!
Ήδη το Δίκτυο αριθμεί 700 μέλη και σε καθημερινή βάση οι νέες εγγραφές αγγίζουν και ξεπερνούν τις 30, ενώ χθες δεκάδες πολίτες που επισκέφτηκαν την αγορά έγιναν μέλη.
Η Αθηνά Σταματίου ήρθε από την Αθήνα για τα εγκαίνια της αγοράς και δήλωσε κατενθουσιασμένη. «Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στο Βόλο, είναι η πρώτη φορά που το βλέπω στην Ελλάδα και ήρθα σήμερα (χθες) εδώ μόνο γι’ αυτό και φυσικά και θα ξαναέρθω», τόνισε.
Η Ειρήνη και ο Περικλής είναι μέλη του Δικτύου από την πρώτη στιγμή σχεδόν της λειτουργίας του και πουλάνε χειροποίητα διακοσμητικά και κοσμήματα. «Ουσιαστικά αυτή ήταν και η δουλειά μας πριν μπούμε στο ΤΕΜ και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε», θα πει η Ειρήνη.
Στα χθεσινή εγκαίνια παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος και δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας που γίνεται, ενώ ξεκαθάρισε πως «ως Δήμος αγκαλιάσαμε, στηρίξαμε και ενθαρρύναμε τα μέλη του Δικτύου γι’ αυτή την προσπάθεια και πρέπει να ξεκαθαρίσω πως στόχος μας είναι να σταθούμε αρωγοί όπου μπορούμε χωρίς σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουμε και να ποδηγετήσουμε την προσπάθεια που γίνεται».
Στο ΒΒC η μόνιμη αγορά
Το ενδιαφέρον του BBC προσέλκυσε η μόνιμη ανταλλακτική αγορά και χθες συνεργείο του καναλιού ήταν στο χώρο με τον δημοσιογράφο Mark Lowen να σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως «μας κέντρισε το ενδιαφέρον η προσπάθεια αυτή των ανθρώπων της περιοχής σας να κάνουν κάτι, να αναλάβουν δράση για να πάνε ενάντια στην κρίση».
Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε πως στόχος του BBC είναι να δείξει στον κόσμο ότι οι Έλληνες έχουν βρει και τις θετικές πλευρές της κρίσης «και δεν έχουν πέσει όλοι σε κατάθλιψη», ενώ μάλιστα ρώτησε τον Δήμαρχο αν μπορεί το ΤΕΜ να υποκαταστήσει το ευρώ, κάτι για το οποίο και φυσικά έλαβε αρνητική απάντηση.
Και φαγητό!
Και αν ο δρόμος σας βγάλει στην μόνιμη ανταλλακτική αγορά, να είστε σίγουροι ότι δεν θα πεινάσετε ούτε και θα διψάσετε! Στο χώρο έχει στηθεί κανονική κουζίνα όπου και ετοιμάζονται φαγητά και καφέδες που όλα πληρώνονται με ΤΕΜ!
Ρεβυθάδα, ριζότο με λαχανικά και μακαρόνια μοσχομύριζαν ενώ λίγο πιο δίπλα η «Ομάδα Εφήβων Εν δράσει», η Θεοδώρα, η Πηνελόπη, ο Γιώργος και η Θεοφανώ-Φαιναρέτη ετοίμαζαν τις ζωγραφιές και τις δικές τους λιχουδιές!
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στο Δίκτυο εκτός από την επίσκεψη κάθε Σάββατο στην μόνιμη αγορά μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.tem-magnisia.gr η να τηλεφωνούν καθημερινά, εκτός Κυριακής, στο τηλέφωνο 24210 - 38317 και 24210 - 38317 στα γραφεία του Δικτύου Κοραή 90, μεταξύ 12.00 και 2.00.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα 2012-04-08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου