Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΜ

Βασικό για τον οπωρώνα είναι η ύπαρξη ζώων και αυτό γιατί είναι χρήσιμη η κοπριά τους για την εύκολη κατασκευή λιπάσματος Μποκάσι. Αν δεν υπάρχουν ζώα τότε είναι εύκολο να εγκατασταθούν πουλερικά σε ένα κοτέτσι(έστω και μικρό).
α) Η χρήση των ΕΜ αρχίζει από το κοτέτσι ή τον στάβλο:• Ραντίζουμε τον στάβλο-κοτέτσι με αραιωμένο σε νερό ΕΜα (1: 100) παντού, ιδίως τις κοπριές τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα.
• Ραντίζουμε επίσης τη τροφή και το νερό που πίνουν τα ζώα
β) Κατασκευή του Μποκάσι: χρησιμοποιούμε τις ήδη ραντισμένες με ΕΜ κοπριές μαζί με το τυχόν άχυρο(βρίσκονται ήδη σε στάδιο ζύμωσης και για αυτό ο στάβλος ή το κοτέτσι δεν μυρίζει άσχημα) καθώς και κλαδέματα, χόρτα και φύλλα απο το κτήμα(τα οποία έχουμε πρώτα επεξεργαστεί με θρυματιστή). Κάνουμε τα εξής βήματα:
• Όλα τα οργανικά υλικά, που έχουμε στη διάυεσή μας, τα ψεκάζουμε καταρχήν με 1,5 λίτρο ( l ) ανά κυβικό μέτρο( m3) ΕΜα
• Κάνουμε το εξής μείγμα: 60% κοπριά, 35% άλλα οργανικά υλικά(άχυρο, κλαδέματα φύλλα κ.λ.π.), 5% χώμα μαζί με πετρόσκονη(απο κοντινό νταμάρι) και λίγο κεραμόσκονη(EMX-Keramik)
• Ανακατεύοντας το παραπάνω μείγμα ψεκάζουμε με 1 l/m3 EMα, το οποίο διαλύουμε σε τόσο νερό, ώστε η τελική υγρασία του μείγματος να είναι 35-40%
• Αφού το έχουμε ανακατέψει το τελικό μείγμα το ψεκάζουμε ακόμα μια φορά με 1 l/m3 Emα. Απο δώ και πέρα δεν ανακατεύουμε και σκεπάζουμε καλά το μείγμα με ένα Νάϋλον, ώστε να μη παίρνει αέρα(αναερόβια επί το πλείστον ζύμωση). Αν έχουμε άνοιξη, καλοκαίρι ή φθινόπωρο, χρειάζεται 5-6 βδομάδες για να είναι έτοιμο το μποκάσι. Το χειμώνα χρειάζεται το λιγότερο 8 βδομάδες.

γ) Η χρήση των ΕΜ στον οπωρώνα:
1) Για βελτίωση του εδάφους:
• Νωρίς την άνοιξη, πριν ξεκινήσει η αναζωογόνηση, απλώνουμε το μποκάσι που έχουμε ήδη κατασκευάσει στο έδαφος, γύρω απο τα δέντρα μέχρι εκεί που απλώνονονται τα κλαδιά τους. Στη συνέχεια το ψεκάζουμε με αραιωμένο ΕΜα(1: 10), στο οποίο έχουμε προσθέσει, αν έχουμε, λίγη ορυκτή σκόνη και κεραμόσκονη(EMX-keramik). Τέλος παραχώνουμε το ψεκασμένο μποκάσι στο χώμα με ελαφρύ σκάψιμο σε βάθος 4-5 εκατοστά.
• Αν τα πουλερικά είναι ελεύθερα στο κτήμα, επειδή το προτιμούν σαν τροφή και δεν θα μείνει καθόλου μποκάσι για τα δέντρα με το σκάλισμά τους, ακολουθούμε την εξής διαδικασία: γύρω-γύρω απο τα δέντρα, στα όρια των κλαδιών τους ανά 1-2 μέτρα, ανοίγουμε με κατάλληλο φτιάρι τρύπες, στις οποίες παραχώνουμε το μποκάσι και το ψεκάζουμε ταυτόχρονα με αραιωμένο ΕΜα, όπως παραπάνω. Στη συνέχεια σκεπάζουμε τις τρύπες με το χώμα που έχουμε βγάλει απο κάθε μία από αυτές.
• Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και το φθινόπωρο με το μποκάσι που θα έχουμε κατασκευάσει το καλοκαίρι.
2) Για τα δέντρα:
• Το φθινόπωρο, μετά το χοντρό κλάδεμα, αλείφουμε τους κορμούς με το εξής μείγμα: κεραμόσκονη + πετρόσκονη(ή άλλη ορυκτή σκόνη που μπορούμε να εξασφαλίσουμε) + πηλό + ΕΜα(αραιωμένο με νερό, έτσι ώστε το τελικό μείγμα να είναι υγρό κατάλληλο για επάλειψη).
• Ψέκασμα των δέντρων, νωρίς το πρωί ή καλύτερα το σούρουπο, όσο πιο συχνά γίνεται (για προληπτική προστασία τους από τις ασθένειες) και κατά τις περιόδους πριν την ανθοφορία, μετά την ανθοφορία αφού έχει σχηματισθεί ο καρπός, καθώς και το φθινόπωρο, με το εξής διάλυμα: ανά 60 λίτρα νερό, 1,6 κιλά πετρόσκονη, 200 γραμμάρια κεραμόσκονη, 320 μιλιλίτρα ΕΜ5 και 4 λίτρα ΕΜα.
• Σε κάθε πότισμα των δέντρων το καλοκαίρι, αν έχουμε δεξαμενή ρίχνουμε πριν μέσα της ΕΜα σε ποσότητα τέτοια ώστε να έχουμε αραίωση μέχρι και 1: 1000. Αν ποτίζουμε με κατάκλιση, τότε ψεκάζουμε πρώτα το έδαφος γύρω από τα δέντρα. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε πριν από βροχή που περιμένουμε ή κατά την διάρκεια ψιλόβροχου. Είναι καλό να καλύπτουμε το έδαφος κάτω από τα δέντρα με άχυρο, για διατήρηση της υγρασίας το καλοκαίρι. Αν βέβαια πρόκειται για λίγα δέντρα σε ένα κήπο τότε τα ποτίζουμε με νερό στο οποίο έχουμε βάλει ΕΜα σε αναλογία με το νερό 1: 10.


Παρασκευή ΕΜ5:
σε ένα πλαστικό μπουκάλι(π.χ.1,5 λίτρων) βάζουμε 1 λίτρο νερό μαζί με 100 ml ΕΜ1 και 100 ml (μιλιλίτρα) μελάσσα. Το αφήνουμε να ζυμώσει μια βδομάδα σε ζεστό μέρος,κλειστό το μπουκάλι χωρίς αέρα μέσα(το εξασφαλίζουμε πιέζοντας το μπουκάλι). Προσοχή όμως, θα πρέπει να το ανοίγουμε που και που για να φεύγουν τα αέρια της ζύμωσης.
Μετά τη βδομάδα βάζουμε επιπλέον 100 ml ξύδι και 100 ml αλκοόλ(π.χ. τσίπουρο) και το αφήνουμε να ζυμώσει μέχρι που δεν βγάζει άλλο αέρια ζύμωσης(1-2 βδομάδες).
Στο τέλος μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο κόκκινο πιπέρι και αλεσμένο σκόρδο.
Διατηρείται μέχρι και 4 μήνες σε σκοτεινό-κρύο μέρος।

Γενικά για τη χρήση των ΕΜ στη γεωργία δείτε:

http://topikopoiisi.blogspot.de/2011/09/blog-post_8611.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου