Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ευημερία-ευζωία-ευτυχία

Αρχίζουν να το ανακαλύπτουν και οι κάθε λογής "ιθύνοντες του καπιταλισμού":
Πριν λίγες μέρες, το Πανεπιστήμιο Columbia εξέδωσε την πρώτη του έκθεση για την παγκόσμια ευτυχία ανάθεση που έλαβε από την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Ευτυχία. Tο πόρισμα της έρευνας αναφέρει πως η η ευτυχία μιας χώρας δεν εξαρτάται από την οικονομία της ή τέλος πάντων δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το χρήμα.
Σαφώς και η οικονομική κατάσταση αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο για τον ορισμό της ευτυχίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι επαρκής. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη έρευνα η Ιρλανδία κατέχει τη 10η θέση από τις 50 πιο ευτυχισμένες χώρες (τη στιγμή που η Ελλάδα κατέχει την 42η).
Ακόμη πιο καθοριστικοί για την ευτυχία παράγοντες είναι η ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων, οι ισχυροί δεσμοί στην κοινότητα, οι αξίες που μεταδίδονται από την οικογένεια και το σχολείο και φυσικά, ο βαθμός στον οποίο όλα τα παραπάνω ενισχύονται από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου