Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ομάδα Διαβούλευσης Υπεράσπισης των δημοσίων και κοινωνικών αγαθών


Το νερό είναι ένας από τους πολυτιμότερους πόρους, πόσο μάλλον όταν οι κλιματικές αλλαγές διαμηνύουν μεγάλη έλλειψη του στο μέλλον.
Αναλογιζόμενοι πως το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 75% νερό η εξαγορά του νερού από έναν ιδιώτη, που αποσκοπεί μόνο στην εκμετάλλευση και το προσωπικό κέρδος προδιαγράφει αδρά τον έλεγχο που θα ασκείται πάνω μας. Οι αυξήσεις αρχικά τουλάχιστον θα διπλασιαστούν, τα είδη προβληματικά δίκτυα θα κακοσυντηρούνται με επιπλέον επιπτώσεις στην υγεία μας, η ευρύτερη περιοχή άρδευσης θα κινδυνεύει περιβαλλοντικά - σεισμολογικά- αρδευτικά, οι γεωργοί θα δεχθούν ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα. Ας μην ξεχνάμε ότι χώρες όπου το νερό παραδόθηκε σε εταιρίες όπως η SUEZ, υπέφεραν πραγματικά. Στη Βολιβία για παράδειγμα απαγορεύθηκε ακόμη και η συλλογή βρόχινου νερού!

Ενόψει της επικείμενης πώλησης της ΕΥΑΘ (40% συν το management-διαχείριση) στους επίδοξους μνηστήρες - ιδιώτες πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6-7 συνάντηση και καλέσαμε τους εργαζομένους της ΕΥΑΘ και τους κατοίκους της Αραβησσού για να μας ενημερώσουν. Πρόθεσή μας η εύρεση λύσεων.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ μας ενημέρωσαν σχετικά με την κατάσταση, πως αυτό που θα ιδιωτικοποιηθεί είναι στην ουσία η τιμολογιακή πολιτική και το management ενώ το κόστος συντήρησης της ύδρευσης θα εξακολουθεί να επιβαρύνει τους πολίτες. Υποστήριξαν και αυτοί ότι από όλες τις προτάσεις η πρόταση της δημοτικοποίησης της ΕΥΑΘ είναι η πιο εφικτή γιατί υπερβαίνει τα εμπόδια της νομικής ή εταιρικής αντιμετώπισης του ζητήματος καθώς βάζει το ζήτημα στο επίκεντρο του προβλήματος που είναι το πολιτικό.

Οι κάτοικοι τις Αραβησσού, με μια μικρή ιστορική αναφορά μας περιέγραψαν τον πολύμηνο αγώνα που έδωσαν το 1989, όταν η τότε διοίκηση του ΟΥΘ, και με την ανοχή των τοπικών αρχών, επεχείρησε να στερέψει της πηγές τους. Αναφέρθηκαν τα προβλήματα και οι οικολογικές καταστροφές που συντελούνται από την υπεράντληση των υδάτων, την κατασπατάληση (ΕΚΟ ,βιομηχανική περιοχή Σίνδου, διαρροές δικτύου)και την μη ανακύκλωσή τους καθώς επίσης και την προβληματική μεταφορά του νερού στην Θεσσαλονίκη, με αμυαντοσωλήνες 60χλμ.
Επεσήμαναν την ανάγκη επιστημονικών μελετών, ώστε να οριστεί η επιτρεπτή ποσότητα άντλησης καθώς και της τήρησης του νόμου που προβλέπει την ελάχιστη ποσότητα νερού και απαγορεύει την οποιαδήποτε χρήση του. Είναι πρόθυμοι να σταθούν στο πλευρό μας ,μαζί με τους εργαζομένους της ΕΥΑΘ, ώστε να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση του δικτύου, που θα επέφερε ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές με μια αλόγιστη εκμετάλλευση, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην κοινωνία μας Αναφέρθηκε επίσης και το ενδιαφέρον συμπαράστασης των ευρύτερων περιοχών.

Μετά από μια πρώτη κοινή συζήτηση εργαζόμενων ΕΥΑΘ - καταναλωτών Θεσσαλονίκης - κατοίκων Αραβησσού, προσανατολιστήκαμε προς την πρόταση αγοράς του ποσοστού που προτίθεται να πουλήσει η κυβέρνηση (40% συν το management-διαχείριση) εντός τρίτου τριμήνου, από εμάς. Αναλυτικότερα υπήρξαν ως επιλογές είτε το να απευθυνθούμε στους δήμους , είτε το να αγοράσουμε εμείς οι πολίτες τα 550.000 υδρόμετρα της Θεσσαλονίκης Εκτιμάτε ότι το κόστος αγοράς ανά υδρόμετρο είναι 136€ ανά καταναλωτή, βάσει των σημερινών δεδομένων. Εάν συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο θα πρέπει να ορισθεί με επιστημονική, νομική και πολιτική βοήθεια ένα πλαίσιο, βάση του οποίου θα κινηθούμε για να πραγματοποιήσουμε το στόχο μας.
Φυσικά υπάρχουν πολλά σημεία που εγείρουν ερωτήματα, όχι μόνο γύρω από τον τρόπο υλοποίηση του στόχου μας, αλλά και για τα χρονικά περιθώρια που έχουμε. Το δυνατό μας σημείο είναι η αδιαμφισβήτητη σοβαρότητα της πρότασης μας-της διαδημοτικοποίησης, έναντι της πρότασης ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης, ως λύση χρηματικής ενίσχυσης της χώρας μας.

Καταλήξαμε ότι με μια καλή οργάνωση ο χρόνος είναι υπέρ μας και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με μια «καμπανιά για το νερό» με σκοπό την ενημέρωση όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης ως προς το σχέδιο μιας αγοράς της ΕΥΑΘ από εταιρία λαϊκής βάσης (εργαζόμενοι ΕΥΑΘ - καταναλωτές Θεσσαλονίκης - κάτοικοι Αραβησσού) που θα δημιουργήσουμε. Κομβικό σημείο θα είναι η πραγματοποίηση Φεστιβάλ – συνάντησης για την Άμεση Δημοκρατία, και μιας μεγάλης διαβούλευσης στις 7,8 και 9 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες πριν από τη ΔΕΘ, όπου όλα τα βλέμματα της χώρας θα είναι στραμμένα στην πόλη μας.

Για την καμπάνια μας δηλώσαμε αρκετοί εθελοντές καθώς εντός της εβδομάδας σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση έξω από υπηρεσίες και στις πλατείες όλων των συνοικιών με προβολές ταινίας για τη σημασία του νερού και την ιδιωτικοποίηση, κείμενα και συζητήσεις.
Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας με την υλικοτεχνική υποδομή της «κινητής πλατείας» έτσι ώστε να μπορούμε να στήσουμε συνελεύσεις για το νερό σε πολλές πλατείες την εβδομάδα.

Προτείναμε στην συνέλευση του Λευκού Πύργου να γίνει την Πέμπτη 7.00μμ 14 Ιουλίου συνέλευση στο Λευκό Πύργο με καλεσμένους τους κατοίκους της Αραβησού και τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ με σκοπό την παρουσίαση της πρότασης της δημοτικοποίησης του νερού και την συγκρότηση διευρυμένης συλλογικότητας για την «Καμπάνια για το νερό».

Χρειαζόμαστε και ζητάμε βοήθεια:

1. Να βρεθεί ή να αγοραστεί τέντα
2. Να βρεθεί γεννήτρια
3. Να βρεθεί dvd player, τηλεόραση ή προτζέκτορας
4. Να βρεθεί laptop

Για την Ομάδα Διαβούλευσης Υπεράσπισης των δημοσίων & κοινωνικών αγαθών οι άμεσες αποφάσεις είναι:

• Η μεγάλη διαβούλευση στην Πλατεία Λευκού Πύργου
• Σταθερό ραντεβού για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάθε Τετάρτη 7.00μμ να διεξάγουμε διαβουλεύσεις για το νερό.
• Δημιουργία Ομάδας εργασίας συζητήσεων για το νερό και σε άλλες πλατείες

Δώσαμε ξανά ραντεβού για την Τετάρτη και κάθε Τετάρτη, για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, όλοι μαζί, με την παρουσία των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και τους κατοίκους της Αραβησσού για να συζητούμε και να οργανώνουμε την κοινή δράση μας.

site του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ στο ιντερνέτ : seeyath.blogspot.com


amesidimokratiapantou.blogspot.com

«Καμπάνια για το νερό»
Θεματική συνέλευση άμεσης δημοκρατίας λευκού Πύργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου