Με ευνοϊκούς όρους θα διατεθούν σε καλλιεργητές εκατοντάδες χιλιάδες στρέµµατα αγρών του Δηµοσίου
Χιλιάδες αγροτεµάχια του Δηµοσίου που παρέµεναν στα αζήτητα εδώ καιδεκαετίες, πρόκειται να παραχωρηθούν µε ευνοϊκούςόρους σε αγρότες και κτηνοτρόφους, αρχίζοντας από 635.000 στρέµµατα στην Κεντρική Μακεδονία.
Πρόκειται για «ξεχασµένες» δηµόσιες εκτάσεις που κατέγραψε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και που θαδιατεθούν µέσα από µακροχρόνιες συµβάσεις5 έως 15 ετών,και µε συµβολικό ενοίκιο 1-2 ευρώ το στρέµµασε κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, µέσα από προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η πρώτη εκ των οποίων προκηρύσσεται στις 15 Απριλίου.
Σε δεύτερο στάδιο, µε µακροχρόνιες συµβάσεις αλλά µε τίµηµα που δεν θαείναι καθόλου συµβολικό και µε αποδέκτες επιχειρηµατικά σχήµατα, εξετάζεται να παραχωρηθούν και κάποια αγροτεµάχια - φιλέτα, που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες προσφέρονται για άλλες χρήσεις, όπως βιοµηχανικές, εµπορικές ή τουριστικές.
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο της καταγραφής και αξιοποίησης της ανεκµετάλλευτης αγροτικής γης παρουσίασεχθες ουπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης,διευκρινίζοντας ότι «δεν τίθεται θέµαπώλησης, παρά µόνο ενοικίασης».
«Στόχος µας είναι αφενός να δηµιουργηθούν καλλιέργειες προϊόντων που θα ενταχθούν στα 13 καλάθια που προωθεί το υπουργείο σε κάθεµια από τιςΠεριφέρειες της χώρας, αφετέρου να αναπτυχθούν ανταγωνιστικά προϊόντα (µε ζήτηση στις ξένες αγορές), να παραχθούν ζωοτροφές για να καλύψουν το έλλειµµα της κτηνοτροφίας µας καθώς και να καλλιεργηθούν ενεργειακά φυτά µε ζήτηση από τον χώρο των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, όπως το βιοντίζελ»,ανέφερε χαρακτηριστικά.
άπο15άπριλιου.
Αν και ακριβή εικόναγια την αναξιοποίητη κρατική αγροτική γη δεν υπάρχει, εντούτοις εκτιµήσεις κάνουν λόγο για 2-3εκατ.στρέµµατα, ένα τµήµα ωστόσο των οποίων είναι καταπατηµένο. Το σχέδιο παραχώρησης τίθεται σε εφαρµογή αρχίζοντας από την Κεντρική Μακεδονία, και θα περιλαµβάνει δύο σκέλη:
n Αξιοποίηση 5.500
µικρών αγροτεµαχίων, έκαστο επιφάνειας κάτω των 10 στρεµµάτων, όπου µε προκήρυξη στις 15Απριλίου θα κληθούν οι κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, κυρίωςόσοι διαθέτουν όµορες µε τις εκτάσεις αυτές, να τις νοικιάσουν µε συµβολικό τίµηµα. Οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει απαραίτητα να είναι ασφαλισµένοι στον ΟΓΑ και να έχουν ενεργοποιήσει τα καλλιεργητικά τους δικαιώµατα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια.
n Αξιοποίηση 1.634
µεγαλύτερων αγροτεµαχίων, το καθένα πάνω από 10 στρέµµατα, µε αποδέκτες νέους αγρότες,συνεταιρισµούς και οµάδεςπαραγωγών, για τη δηµιουργία καλλιεργειών ευρείας κλίµακας.
προτεράιοτητά. «Στα µικρά αγροτεµάχια, ταπερισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, οι ακτήµονες θα προτιµηθούν», επεσήµανε ο υπουργός. Εκανεεπίσης λόγο για λιγοστά αγροτεµάχια – «τέσσερα, πέντε, δέκα, δεκαπέντε από τα χιλιάδες κοµµάτια» – τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που προσφέρονται για άλλου είδους αξιοποίηση, όπως εξελιγµένες µορφές βιοµηχανίας ή άλλα είδη ανάπτυξης. Αµέσως µετά την Κεντρική Μακεδονία, σειρά θα πάρουν οι Περιφέρειες Θράκης, Δ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας, ενώ σύντοµα µπορεί να υπάρχει εικόνα και για την προς αξιοποίηση αγροτική γη της Αττικής. Αλλωστε την επόµενη εβδοµάδα συνεδριάζει τοΠεριφερειακό Συµβούλιο του Λεκανοπεδίου για την ανακοίνωση του αγροτικού καλαθιού της Αττικής.
Η αρχή θα γίνει µε 635.000 στρέµµατα που βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία
Πηγή tanea.gr
Σχόλιο:
στόχος του υπουργείου αγροτ. ανάπτυξης είναι να διαθέσει σε αγρότες που θα γίνουν μέλη γεωργικών εταιρειών-προς τις οποίες θα στραφούν και οι ευρωπαίκές επιδοτήσεις από το 2013 και μετά-δημόσιες εκτάσεις, για να παραχθούν επιλέξιμα-σύμφωνα με τα 13 περιφερειακά "καλάθια"-προϊόντα, ανταγωνίσιμα στη διεθνή αγορά για εξαγωγές, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου. Δεν στοχεύει στο άλλο σκέλος του ελλείματος που είναι οι εισαγωγές. Τα "καλάθια" θα μπορούσαν να στραφούν σε προϊόντα που χρειάζονται για διατροφή και ένδυση του ντόπιου πληθυσμού και τα τελευταία χρόνια εισάγονται, γιατί με την ΚΑΠ χάθηκε η αυτάρκεια της χώρας σε αυτά.
Ποιό σημαντικό είναι αυτό το σκέλος του ελλείμματος, γιατί όχι μόνο θα μείωνε το χρέος, αλλά θα βοηθούσε να σταθεί στα πόδια του η πλειοψηφία των έτσι και αλλιώς μικρών αγροτών της χώρας και ταυτόχρονα θα αποκαταστούσε και την αυτάρκεια με τη διαφοροποίηση της παραγωγής. Ειδικά θα μπορούσαν αυτά τα πρώτα έτσι και αλλιώς μικρά αγροτεμάχια να διατεθούν σε άνεργους που θα ήταν διατεθειμένοι να μετατραπούν σε νέους ανεξάρτητους αγρότες ή σε ομάδες τέτοιων νέων που θα θέλανε να εγκατασταθούν στην περιφέρεια, έχοντας σαν πρώτη βάση τα δημόσια αυτά αγροτεμάχια.
Η εταιρική παραγωγή στη γεωργία μπορεί να ευνοήσει τη βιομηχανοποιημένη γεωργία τη στραμμένη προς τις διεθνείς αγορές. Η αγροτική όμως γεωργία είναι αυτή που θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στη χώρα, ικανοποιώντας τις ανάγκες της αλυσσίδας αγρότης-κοινότητα-περιφέρεια-χώρα, αναζωογονώντας ταυτόχρονα και πάλι την περιφέρεια και την ύπαιθρο.
Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου