Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΜΗΝΑ ΜΗΝΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΣΟΔΩΝ

12,7 δισ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα στο πεντάμηνο

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Με ταμειακό έλλειμμα 12,7 δισ. ευρώ για τη γενική κυβέρνηση και συνολικά χρέη 6,5 δισ. ευρώ έκλεισε το πρώτο πεντάμηνο του έτους για το ελληνικό κράτος.
Τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης καταδεικνύουν τη διόγκωση των δύο κύριων προβλημάτων της οικονομίας, τα οποία εντοπίζονται στην έλλειψη εσόδων για την κάλυψη των δαπανών του, που οδηγεί σε συνεχή δανεισμό. Από μήνα σε μήνα δε η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει αποδεικνύοντας το λάθος μίγμα της οικονομικής πολιτικής του Μνημονίου.
Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
1. Το έλλειμμα του κράτους βαίνει συνεχώς αυξανόμενο. Από τα 2,4 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου, τα 4,1 δισ. του Φεβρουαρίου, τα 8 δισ. του Μαρτίου και τα 10,6 δισ. του Απριλίου ανέβηκε στα 13,8 δισ. τον Μάιο, καθώς τα έσοδα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα 19 δισ. ευρώ και οι δαπάνες σε 32,8 δισ. ευρώ.
Σωστικά λειτούργησαν τα πλεονάσματα από τα νομικά πρόσωπα 384,1 εκατ. ευρώ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση 1,1 δισ. ευρώ εν αντιθέσει με τα ασφαλιστικά ταμεία που παρουσιάζουν έλλειμμα 463 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να περιορίζεται στα 12,7 δισ. ευρώ.
2. Αυξανόμενα βαίνουν και τα χρέη. Από τα 5,3 δισ. ευρώ έφτασαν αισίως στα 6,5 δισ. ευρώ τέλη Μαΐου. Τα περισσότερα (2,6 δισ.) χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία και έπονται τα νοσοκομεία με 1,9 δισ. ευρώ, τα υπουργεία με 938,9 εκατ. ευρώ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 787,7 εκατ. ευρώ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα με 229,7 εκατ. ευρώ. *
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=289671

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου