Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Η αλήθεια πίσω από την «ευκαιρία» επενδύσεων του κ. Παπακωνσταντίνου

Οι πρόσφατες αναγγελίες του νέου Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου, για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων σε λιγνίτη, πετρέλαιο και καύση απορριμμάτων, καταδεικνύουν ανεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία της χώρα μας.
Λιγνίτης
Μόνο από τη χρήση λιγνίτη σήμερα για την ηλεκτροπαραγωγή, η ελληνική κοινωνία ζημιώνεται έως και κατά 7,38 δις € ετησίως, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων στο κλίμα, το περιβάλλον, και την υγεία των τοπικών κοινωνιών!
Καύση Απορριμμάτων
Η προώθηση της καύσης απορριμμάτων –που παραπλανητικά επιδοτείται ως πράσινη ενέργεια- είναι ευθέως ανταγωνιστική με τη λύση της ανακύκλωσης και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία λόγω έκλυσης διοξινών. Επιπλέον, έχει πολλαπλάσιο κόστος και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών κατά 30-100%. Δημιουργεί μόνο μία θέση εργασίας, ανά 10 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων, όταν ένα ορθολογικό σύστημα διαχείρισης δημιουργεί 25-300 θέσεις απασχόλησης!
Πετρέλαιο
Την ίδια ώρα το ΥΠΕΚΑ, αντί να προωθεί πολιτικές απεξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από το πετρέλαιο, ετοιμάζεται να παραχωρήσει τις ελληνικές θάλασσες σε πετρελαïκές εταιρίες αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις τόσο στον τουρισμό, όσο και στις κοινωνίες της παράκτιας και νησιωτικής Ελλάδας. Το κόστος μίας μεγάλης διαρροής θα υπερβαίνει το σύνολο των προσδοκώμενων εσόδων, ενώ η καταστροφή σε περιβάλλον και άνθρωπο είναι μη αναστρέψιμη. Επιπλέον, η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την ώρα που το δυνητικό κόστος των κλιματικών αλλαγών για τη χώρα μας εκτιμάται στα 701 δις €, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Greenpeace αγωνίζεται υπέρ μίας βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης στην οποία κυριαρχούν ένα 100% καθαρό ενεργειακό σύστημα και ένα ορθολογικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων.
Καλούμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για ουσιαστικά πράσινη ανάπτυξη και :
• Να υιοθετήσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα οριστικής απεξάρτησης από το λιγνίτη ως το 2030 και να προωθήσει επιθετικά τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.
• Να ακυρώσει τα σχέδια για την ενεργειακή επεξεργασία των απορριμμάτων και να στραφεί σε ένα αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο ορθολογικής διαχείρισης.
• Να ακυρώσει τα σχέδια για επικίνδυνες εξορύξεις πετρελαίου από τις ελληνικές θάλασσες.
• Να δώσει ουσιαστικά κίνητρα στους Έλληνες πολίτες προκειμένου να στραφούν σε πράσινες λύσεις για τη θέρμανση στα σπίτια τους, ώστε να απαλλαγούν από το ακριβό πετρέλαιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου