Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011
Ξεκινά ο πόλεμος για την Αρκτική
Στην ουσία ο πόλεμος έχει ξεκινήσει από το 1982, όταν η σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, επέτρεψε στα κράτη που βρέχονται από τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό να επεκτείνουν την ΑΟΖ τους από τα 200, στα 350 ναυτικά μίλια, αν υπάρχει φυσική επέκταση της υφαλοκρηπίδας τους.
Τα 5 αρκτικά κράτη λοιπόν(Ρωσία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Καναδάς και Δανία), από τότε, έχουν αρχίσει έναν αγώνα για να στηρίξουν και επιστημονικά τις διεκδικήσεις τους. Το μήλον της έριδος αποτελούν βασικά οι υποθαλάσσιες οροσειρές Λομονόσοφ και Μεντελέγιεφ, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το ίδιο ισχύει και για τη θάλασσα του Μπάρεντς.
Για την τελευταία υπάρχει διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Νορβηγίας(βρίσκεται στα σύνορά τους), όμως το 2010 υπεγράφη μεταξύ τους συμφωνία διευθέτησης.
Η οροσειρά Λομονόσοφ εκτείνεται από τη Σιβηρία μέχρι και τη Γροιλανδία(1800 χιλμ.). Η Ρωσία υποστηρίζει ότι είναι φυσική επέκταση της υφαλοκρηπίδας της. Το ίδιο και ο Καναδάς και η Δανία ότι είναι της δικής τους. Η Ρωσία πρόκειται στο επόμενο χρονικό διάστημα να στείλει νέες επιστημονικές αποστολές για έρευνες και στις δύο παραπάνω οροσειρές, ώστε μέχρι το 2013 να αποδείξει τον ισχυρισμό της. Το ίδιο δήλωσε και ο Καναδάς.
Το πόσο σημαντική θα είναι η εκμετάλλευση των υπαρχόντων υδρογονανθράκων της Αρκτικής για τους υπερασπιστές του «πολιτισμού του πετρελαίου» φαίνεται και από το γεγονός ότι η Ρωσία σχεδιάζει και αποστολή στρατιωτικών μονάδων στη περιοχή για την υπεράσπιση των συμφερόντων της. Ο ανταγωνισμός τους λοιπόν, από επιστημονικός που ήταν μέχρι σήμερα, άρχισε να γίνεται και στρατιωτικός.
Δεν αποκλείεται να δούμε στο μέλλον και «πολέμους για το πετρέλαιο» και στους μέχρι τώρα παγωμένους ωκεανούς. Αφού η μέχρι τώρα καύσεις των υδρογονανθράκων μετέφερε το διοξείδιο -που ήταν αποθηκευμένο στη λιθόσφαιρα- στην ατμόσφαιρα και λόγω του «θερμοκηπίου» λιώνουν οι πάγοι, τους δίνεται η δυνατότητα να εξορύξουν πιο εύκολα αυτά τα «αποθέματα».
Η λογική του καπιταλιστικού τρόπου σκέψης για εκμετάλλευση των πάντων-και της ίδιας της φύσης- οδηγεί στο να μετατρέπει μια καταστροφή-την κλιματική καταστροφή-σε ευκαιρία για κέρδη από τους πρωταίτιους της καταστροφής. Και ενώ θα έπρεπε να πάρουν μέτρα για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου(επιταγή του ΟΗΕ)-ένα μέτρο θα ήταν να αφήσουν ήσυχα αυτά τα τελευταία αποθέματα γιατί εκτός από αύξηση των εκπομπών θα καταστραφούν και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της παγωμένης περιοχής του πλανήτη- αυτοί ετοιμάζουν μέχρι και πόλεμο για να συνεχίσουν το δρόμο της καταστροφής της βιόσφαιρας επιδιώκοντας το κοντόφθαλμο κέρδος(με άδεια και πάλι του ΟΗΕ). Έχουμε να κάνουμε με μια παγκόσμια οικονομικοπολιτική ελίτ που αν την αφήσουμε οι υπόλοιποι θα μας οδηγήσει σίγουρα στο γκρεμό.
Το γράφημα από την Ελευθεροτυπία 8/7/11
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου