Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Εκτακτο: Δράστε άμεσα για την καταψήφιση της νομοθεσίας για τους ΣπόρουςEKTΑΚΤΟ: Επικοινωνήστε άμεσα με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και ζητήστε να καταψηφίσουν τη δευτέρα 27 Ιανουαρίου την πρόταση αναθεώρησης της νέας νομοθεσίας για τους σπόρους:

Τι συμβαίνει:
Στις 27 Ιανουαρίου η Επιτροπή της ΕΕ για την Γεωργία (DG-Agri) θα αποφασίσει για το αν θα μπορεί να καταψηφιστεί ή όχι η αναμενόμενη αναθεώρηση για την εμπορία σπόρων η οποία εμπεριέχει με πολλές αρνητικές συνέπειες για την ελευθερία τους, την διατροφική αυτάρκεια και την βιοποικιλότητα.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή DG-Agri, η οποία συνεδριάζει την Δευτέρα, θα αποφασίσει αν θα πάει η πρόταση προς ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο για την απόρριψη της ή όχι (ψηφοφορία η οποία θα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου). Το άλλο σενάριο είναι αυτό της αναβολής, στο οποίο το Ευρωκοινοβούλιο θα μεταθέσει την απόφαση για μετά τις ευρωεκλογές του 2014.

Το κλίμα πριν τις γιορτές ήταν πως οι περισσότεροι ευρωβουλευτές θα καταψηφίσουν την αναθεώρηση ενώ ήδη υπάρχουν πάνω από 1000 τροπολογίες  που έχουν κατατεθεί από ευρωβουλευτές και ουσιαστικά απορρίπτουν την πρόταση της αναθεώρησης. Οι πληροφορίες ωστόσο λένε πως το λόμπι της βιομηχανίας σπόρων πιέζει την DG-Agri να ΜΗΝ στείλει προς καταψήφιση την πρότασης της αναθεώρησης.

Τι μπορούμε να κάνουμε:
Επικοινωνήστε, σήμερα Παρασκευή ή την Δευτέρα, με τους Έλληνες ευρωβουλευτές τόσο της DG-Agri όσο και με τους υπόλοιπους του Ευρωκοινοβουλίου. Στείλτε email ή πάρτε ακόμα και τηλέφωνο (στοιχεία επικοινωνίας παρακάτω) και ζητήστε να καταψηφίσουν την αναθεώρηση. Θυμίστε τους  ιδιαίτερα πως έχουν κατατεθεί πάρα πολλές τροπολογίες οι οποίες αναδεικνύουνε τις αρνητικές συνέπειες της πρότασης αναθεώρησης της νομοθεσίας για την εμπορία φυτογενετικού υλικού.
Δείξτε τους ότι υπάρχει κόσμος που παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει τα μάτια πάνω τους.

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές που μπορείτε να επικοινωνήσετε: 
(τα στοιχεία και η επικοινωνία μαζί τους δεν είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ούτε παρενόχληση. Αν μιλήσετε με τους γραμματείς τους ζητήσετε να μεταβιβάσει άμεσα την αίτηση σας):

Απο την Επιτροπη DG-AGRI (Επικοινωνήστε άμεσα μαζί τους, σήμερα ή την Δευτέρα):

1. Σπύρος Δανέλης (ΠΑΣΟΚ)
http://www.europarl.europa.eu/meps/en/99325/SPYROS_DANELLIS_home.html
-τηλ κ email: Ηράκλειο:
+30 2810 241400
+30 2810 242300
grafeio_heraklion@sdanellis.gr
-τηλ και email Βρυξέλλες
+32(0)2 28 45460
email: spyros.danellis@europarl.europa.eu

2. Γεώργιος Παπαστάμκος (ΝΔ)
http://www.europarl.europa.eu/meps/en/28572/GEORGIOS_PAPASTAMKOS_home.html
fecebook: https://www.facebook.com/Papastamkos
email: georgios.papastamkos@europarl.europa.eu

τηλ αθήνα: 0030 210 3244127
τηλ βρυξέλλες: 0032 2 284 74 48
τηλ Στρασβούργο: 0033 388 175448

Για τους υπόλοιπους Ευρωβουλευτές:
http://www.europarl.europa.eu/meps/en/search.html?country=GR
όπου μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας τους

_______________________________________________
Sporoi mailing list
Sporoi@lists.espiv.net
https://lists.espiv.net/cgi-bin/mailman/listinfo/sporoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου