Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Όχι λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές!



Με μαίηλ πήρα και την παρακάτω ανακοίνωση εργαζομένων κατοίκων του Ταύρου

Τον ενθουσιασμό σε όλη την χώρα έχει φέρει η απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Κάθε φορά που εξαγγέλλεται Κυριακάτικο άνοιγμα, από τα χαράματα χιλιάδες άνθρωποι ετοιμάζονται να στηθούν μπροστά στις εισόδους των καταστημάτων, περιμένοντας τη μεγάλη στιγμή που οι πόρτες θα ανοίξουν και θα τους δοθεί επιτέλους η δυνατότητα να καταναλώσουν και να ξοδέψουν τα χρήματά τους.

Πρώτοι και καλύτεροι είναι το 1.500.000 των ανέργων, οι οποίοι έχοντας αποθηκεύσει στα στρώματά τους τεράστια ποσά από το ταμείο ανεργίας θα βρούν επιτέλους λίγο χρόνο για να βγούνε στην αγορά, καθώς τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας έχουν πολλές δουλειές να κάνουν. Δίπλα τους βρίσκονται το 1.000.000 εργάτες του ιδιωτικού τομέα που παραμένουν απλήρωτοι από τρεις έως δώδεκα μήνες. Παράγοντες της αγοράς περιμένουν, ότι αυτή η κατηγορία είναι έτοιμη να ρίξει μέσα σε μια Κυριακή 2-3 μηνιάτικα στην κατανάλωση. Όμως το βαρύ πυροβολικό αναμένεται να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Μετά τις συνεχείς περικοπές στους μισθούς τους, την κατάργηση των δώρων, τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις θα ξαμοληθούν με το χαμόγελο στα χείλη για ψώνια… και άλλα ψώνια. Ισχυρή εφεδρεία για παραπέρα τόνωση του τζίρου στα μαγαζιά είναι οι συνταξιούχοι. Μέχρι τώρα κάνουν «μασούρια» τις υψηλές συντάξεις τους, μην ξέροντας που να τις ξοδέψουν. Τώρα επιτέλους θα ξαμοληθούν Κυριακάτικα για αγορές.

Οι πιο ευτυχισμένοι από όλους είναι οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο. Επιτέλους τέλειωσε το καθισιό της Κυριακής. Τέρμα τα κυριακάτικα έξοδα για βόλτα, καφέδες, εφημερίδες, γήπεδο, θέατρο, κινηματογράφο κλπ. Τέρμα η κυριακάτικη γκρίνια των παιδιών, των συζύγων / συντρόφων, των γονιών, των φίλων. Δουλειά στο μαγαζί, παρέα με το αφεντικό… όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα.

Οι μόνοι δυστυχισμένοι είναι οι μεγαλέμποροι, οι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων και οι πολυεθνικές. Από τη μια είναι αναγκασμένοι να τσακίσουν τους «μικρέμπορους» για να μαζέψουν μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου στα χέρια τους και από την άλλη, για να νικήσουν σε αυτό τον ανταγωνισμό, πρέπει να ξεθεμελιώσουν κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος και να ξεζουμίσουν τους υπαλλήλους τους. Και επειδή είναι καλοί και ευαίσθητοι άνθρωποι, βασανίζονται από ενοχές.

ΤΕΡΜΑ Η ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ…

Προσπαθούν να μας παρουσιάσουν τα ιδιοτελή συμφέροντα των πιο επιθετικών τμημάτων του κεφαλαίου ως συμφέροντα όλης της κοινωνίας. Οι επιπτώσεις στις ζωές μας δεν είναι καθόλου αστείο.

Κυβερνήσεις, Τρόικα, Δ.Ν.Τ. και Ε.Ε. προωθούν και εφαρμόζουν μέτρα που οδηγούν στη φτωχοποίηση και την υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης εξυπηρετώντας ελληνικά και πολυεθνικά αφεντικά. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στο Εμπόριο δεν θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι κυβερνώντες, η εργοδοσία και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ. Όλοι γνωρίζουμε πως, οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο εργάζονται με εξευτελιστικούς μισθούς, με μερική απασχόληση (ωρομίσθιο), απλήρωτες υπερωρίες και εργοδοτική αυθαιρεσία. Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα φέρει την 6ήμερη εργασία (κατάργηση 5νθήμερου), σήμερα στο Εμπόριο, αύριο σε όλους τους κλάδους.

Δεν ψωνίζουμε από τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές.
Μια τέτοια στάση δεν είναι απλά στάση αλληλεγγύης στους συναδέλφους εμποροϋπάλληλους. Είναι παρακαταθήκη ενάντια στην επαπειλούμενη καταστρατήγηση της Κυριακάτικης αργίας σε όλους τους κλάδους.
 
Δεν μας λείπουν ώρες για να ψωνίσουμε, μας λείπουν τα φράγκα από τις τσέπες και οι ώρες για να ζήσουμε.
Χρειαζόμαστε αυξήσεις στους μισθούς, τα μεροκάματα, τις συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες. Δεν χρειαζόμαστε απελευθερωμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων (μέχρι τις 11 το βράδυ) και άνοιγμα τις Κυριακές. Δεν θα γίνουμε οι κατά φαντασία καταναλωτικοί «πίθηκοι» μιας κοινωνίας που βουλιάζει στην κρίση και την εξαθλίωση. Ευτυχία είναι ο ελεύθερος χρόνος. Οι Κυριακές ανήκουν σε εμάς, τις οικογένειές μας, τους φίλους μας. Δεν ανήκουν στη μισθωτή σκλαβιά και στην κατανάλωση.

Να μείνουν έρημα από πελάτες τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές, ώστε να αναγκαστούν να πάρουν πίσω την επιλογή για κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Τσάκισαν τους μισθούς, διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, σπρώχνουν στο περιθώριο τους ανέργους, διαλύουν την υγεία και την παιδεία, ρήμαξαν τα ασφαλιστικά ταμεία, τώρα θέλουν να μας κλέψουν την αργία της Κυριακής, που θεσπίστηκε το 1909. Μαζί με αυτήν θέλουν να κλέψουν και την αξιοπρέπεια μας. Το βαρέλι τελικά δεν έχει πάτο και οι ατομικές λύσεις μας οδηγούν όλο και πιο κάτω. Ας αντισταθούμε!

Εργαζόμενε / η σε όποιο κλάδο και αν δουλεύεις, άνεργε / η,
είναι και δικό σου συμφέρον να περιφρουρηθεί η Κυριακάτικη αργία στο Εμπόριο. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας σε έναν κλάδο σημαίνει κέρδος για όλους τους εργαζόμενους. Σκέψου ως εργαζόμενος και όχι ως καταναλωτής.

Είμαστε εργάτες δεν είμαστε πελάτες, στα αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες.

Με αγώνες έχει γίνει η Κυριακή αργία, δεν θα τη χαρίσουμε στην εργοδοσία.                       
 Εργαζόμενοι / Κάτοικοι Ταύρου
 ergatavrou@yahoo.gr  ergatavrou.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου