Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Καραμπίνες απειλούν το περιβάλλον και την τοπική οικονομία



 Από το Αρχιπέλαγος πήρα με μαίηλ την ανακοίνωση:

Οι μέρες των γιορτών μπορεί να πέρασαν, αλλά οι ερευνητές του Αρχιπελάγους στη Σάμο και την Ικαρία δε μπόρεσαν να μπουν στη γιορτινή ατμόσφαιρα, καθώς οι μέρες αυτές δυστυχώς αποτελούν και μέρος της κυνηγετικής περιόδου και έτσι εμείς, αντί για ευχές και δώρα, λαμβάναμε σχεδόν καθημερινά ειδοποιήσεις για σπάνια είδη πουλιών τραυματισμένα από σκάγια, τα όποια έπρεπε να συλλέξουμε και να περιθάλψουμε. Φυσικά ανησυχητικό είναι ότι τα τραυματισμένα και δηλητηριασμένα ζώα που φτάνουν στο Αρχιπέλαγος, είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών που θανατώνονται. Μέσα στον αγώνα που κάνουμε για την προστασία της σπάνιας βιοποικιλότητας του Αιγαίου και των νησιών, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα έχοντας να αντιμετωπίσουμε μία μερίδα κυνηγών, οι οποίοι για διασκέδαση ισοπεδώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Το πρόβλημα φυσικά πέρα από οικολογικό, έχει και μία τεράστια οικονομική διάσταση που συχνά αγνοούμε. Τα αρπακτικά πουλιά, όπως τα γεράκια και οι κουκουβάγιες που κατά πλειοψηφία βρίσκουμε πυροβολημένα, αποτελούν σημαντικούς ρυθμιστές των τρωκτικών στα νησιά. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ιδίως τη χειμερινή περίοδο κατά την οποία ερπετά, όπως για παράδειγμα τα φίδια, βρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Λαμβάνοντας υπόψη τον ταχύ ρυθμό πολλαπλασιασμού των τρωκτικών, έρευνες έχουν δείξει ότι η θανάτωση ενός και μόνο γερακιού, ισοδυναμεί ετησίως με 22.500 περισσότερους αρουραίους και ποντικούς στο νησί!

Η ανεξέλεγκτη αύξηση των τρωκτικών έχει φυσικά καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στην άγρια χλωρίδα, όσο και στις καλλιέργειες των νησιών, με ανυπολόγιστες οικονομικές επιπτώσεις. Για εμάς είναι πλέον σαφές, ότι η ασυνείδητη συμπεριφορά μερίδας των κυνηγών δεν αποτελεί μόνο σημαντική απειλή για τη σπάνια βιοποικιλότητα της Σάμου, αλλά αποτελεί και ένα σημαντικό οικονομικό πλήγμα για τον τόπο. Καλούμε τους κυνηγετικούς συλλόγους, μέσω της Θηροφυλακής, καθώς και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του νησιού, να δώσουν ένα τέλος σε αυτή την αδικαιολόγητη επίθεση κατά της άγριας πανίδας και της οικονομίας του τόπου.

ARCHIPELAGOS, INSTITUTE OF MARINE CONSERVATION

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου