Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Κάλεσμα από την "Κιβωτό Σπόρων Πιερίας" Κυριακή 26 Ιανουαρίου



Η Κιβωτός Σπόρων Πιερίας ξεκίνησε την λειτουργία της. Η συμμετοχή και το ενδιαφέρων του κόσμου στις γιορτές των σπόρων (2011 Εκάβη - 2012 Κτήμα Δίκα) τα δυο προηγούμενα χρόνια και η ανάγκη για την διάσωση και διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών μας προέτρεψε να κάνουμε κάτι ποιο συστηματικό και ολοκληρωμένο. Συλλέγουμε, καταγράφουμε και ταξινομούμε τους σπόρους. Στόχος μας είναι να γνωρίζουμε όσο περισσότερα χαρακτηριστικά γίνεται για την κάθε ποικιλία (ανάγκες φυτού, ασθένειες, ιδιαιτερότητες καλλιεργητικές). Έτσι θα καταφέρουμε να υπάρχουν ποικιλίες οι οποίες αφού έχουνε καλλιεργηθεί τουλάχιστον τρία χρόνια στον τόπο μας και γνωρίζοντας την καλλιεργητική τους συμπεριφορά, να επιλέξουμε ποιες είναι αυτές που ευδοκιμούν έχοντας τα καλύτερα δυνατά χαρακτηριστικά, στο δικό μας κλίμα και έδαφος.
Ανάγκη μας και επιθυμία μας είναι να χτίσουμε μια σχέση υλικής αυτάρκειας στον τόπο μας γιατί υλική αυτάρκεια σημαίνει ελευθερία!

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

Πλησιάζει η εποχή που ξεκινάει η σπορά. Η κιβωτός των σπόρων στο διάστημα της λειτουργίας της έχει συλλέξει, ταξινομήσει και καταγράψει αρκετούς σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες φυτών από διάφορα είδη.
Για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής, ειδικά την περίοδο της σποράς, χρειάζονται άτομα που θα στηρίξουν με την παρουσία τους και την βοήθεια τους τη σωστή λειτουργία αυτής της δράσης. Η σωστή λειτουργία και ύπαρξη της κιβωτού των σπόρων έχει σαν βασική προϋπόθεση την ενεργή συμμετοχή σας.
Περιμένουμε την συμμετοχή σας στη συνάντηση μας που θα γίνει την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 5:30 στο χώρο που στεγάζεται η κιβωτός των σπόρων Μαραθώνος με Λαχανά γωνία περιοχή Αγίας Παρασκευής.
τηλ.επικοινωνίας 6932651183 Κωνστάντια.

Η κιβωτός λειτουργεί κάθε Τετάρτη 6 - 8 στην ίδια διεύθυνση, μπορείτε να φέρετε ή να πάρετε σπόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου