Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Στροφή σε πρακτικές αποανάπτυξης-τοπικοποίησης, για να είναι το 2014 μια χρονιά δημιουργίας, αλληλεγγύης και αναζωογόνησης-αναγέννησης



Τρία χρόνια μνημονιακών πολιτικών και αρκετά προηγούμενα «αναπτυξιακών» επιλογών είναι αρκετά για να καταλάβουμε ότι η οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας είναι βαθειά και ήρθε για να μείνει για αρκετά επόμενα χρόνια. Όντας πολύπλευρη, απαιτεί μια ολιστική αντιμετώπιση με όραμα και ρεαλιστικές προτάσεις σε όλα τα επίπεδα.
Προπάντων απαιτεί αλλαγή του μέχρι τώρα μοντέλου ανάπτυξης και της πολιτικής που το συνόδευε. Απαιτεί εφαρμογή πρακτικών αλληλεγγύης και δικαιοσύνης στην οικονομία για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών στην απασχόληση, στην παραγωγή και στην κατανάλωση, στον πολιτισμό.
Είναι καιρός να δοκιμάσουμε αυτά που χρόνια η οικονομική και πολιτική ελίτ απέρριπτε  ως «εμπόδιο στην ανάπτυξη» και να συνειδητοποιήσουμε ότι η ελπίδα θα έρθει μέσα από την «αποανάπτυξη εδώ», «συντήρηση εκεί» και «ανάπτυξη παραπέρα»(το σύνθημα της ιστοσελίδας μας σε σχέση με το κριτήριο του οικολογικού αποτυπώματος), με σεβασμό στη μικρή κλίμακα και την εγγύτητα, στον ντόπιο συνεταιρισμένο παραγωγό, στον συνεργατικά εργαζόμενο, στον διπλανό που υποφέρει, στον μετανάστη που ελπίζει στο δικό του καλύτερο μέλλον, στο γείτονα που τελικά δεν μας χωρίζουν από αυτόν και πολλά… Και φυσικά με σεβασμό στο περιβάλλον, που χωρίς αυτό, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί τίποτα από τα παραπάνω, ενώ η υποβάθμισή του μας στερεί τη δημόσια υγεία, την ποιότητα ζωής και πολλές ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας.
Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως ό,τι δοκιμάσαμε και μεις οι ίδιοι μέχρι τώρα πιθανά να απέτυχε. Ας ανοίξουμε τους ορίζοντές μας σε πρακτικές, που ομορφαίνουν το παρόν και εξασφαλίζουν το μέλλον και ας κάνουμε με δικές μας πρωτοβουλίες το 2014 μια χρονιά δημιουργίας, αλληλεγγύης και πραγματικής αναζωογόνησης της ελληνικής και της τοπικής μας κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου