Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: Ντροπή κ. Κουρουμπλή!....Του Δ. Σουλιώτη
Ντροπή κ. Κουρουμπλή!....
Στις 10 Γενάρη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουρουπλής επισκέφτηκε τον Δήμο Βύρωνα και έπλεξε το εγκώμιο της δημοτικής αρχής της Ν.Δ,  του Δημάρχου κ. Ν. Χαρδαλιά καθώς και του νέου υποψήφιου της Ν.Δ στον Βάυρωνα κ. Χρ. Γώγου, για το δήθεν έργο κοινωνικής πολιτικής, το οποίο επιτελείται στο Δήμο Βύρωνα!...Παρούσα στην διάσημη πλέον φωτογραφία της ντροπής Κουρουπλή – Χαρδαλιά – Γώγου – Μπαστέα και η κ. Ελένη Βασιλοπούλου, δημοτική σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ στο Βύρωνα.


Η δήλωση του βουλευτή «ότι υπάρχει προτεραιότητα στα κοινωνικά ζητήματα στο Δήμο Βύρωνα», δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Συνιστά ένα πελώριο ψεύδος, το οποίο συμβάλλει στην παραπλάνηση του λαού και γελοιοποιεί την πολιτική σοβαρότητα, η οποία, υποτίθεται, ότι πρέπει να διακρίνει ένα βουλευτή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, η επίσκεψη του  βουλευτή έγινε μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Χαρδαλιά!

Η επίσκεψη του βουλευτή κ. Κουρουμπλή στον Δήμο Βύρωνα, υπήρξε πράξη προσχεδιασμένη και αποσκοπούσε στο να εξυπηρετήσει εκλογικές ανάγκες των δυνάμεων του συστήματος, το οποίο άλλωστε ο κ. Κουρουμπλής, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπηρέτησε επί 10ετίες  στηρίζοντας τις αντιλαϊκές και ολέθριες πολιτικές του. Στην πολιτική τίποτα δεν είναι τυχαίο……. Ο κ.  Κουρουμπλής ήξερε καλά τι έκανε και ποιόν βοηθούσε η «ευαισθησία του» αναφορικά με το ψευτοκοινωνικό έργο της δημοτικής αρχής Βύρωνα!......

Η δημοτική αρχή της Ν.Δ στο Βύρωνα αποτέλεσε και αποτελεί υμνητή και απολογητή των αντιλαϊκών πολιτικών του δικομματισμού, των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων καθώς και του Καλλικράτη. Αυτό δεν το ήξερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι δυνατόν μια τοπική πολιτική εξουσία, που από το πρωί έως το βράδυ ορκίζεται στον νεοφιλελευθερισμό και την πολιτική της Ε.Ε, η οποία υπηρετεί αποκλειστικά τα κέρδη των πολυεθνικών μονοπωλιακών ενώσεων, να κάνει κοινωνική πολιτική; Ποια κοινωνική πολιτική είδατε εσείς κ. βουλευτά του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ξέρετε κ. Κουρουμπλή ότι ο Δήμος είναι βυθισμένος σε μια πρωτοφανή κρίση, ότι αντιμετωπίζει μια τεράστια καταστροφή, ότι η δημοτική αρχή βύθισε τον Βύρωνα στην οικονομική χρεοκοπία με χρέη δεκάδων εκ. ευρώ, ότι ο Δήμος χρωστάει εκατομμύρια παντού, ότι «έφαγε» εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από μικροεπαγγελματίες του Βύρωνα και όχι μόνο, αρνούμενος να πληρώσει αυτά που τους χρωστούσε, ότι το ΣΔΟΕ διεξήγαγε έρευνα στο νομικό πρόσωπο του Δήμου ΟΠΑΔΒ και επέβαλε πρόστιμο 350.000 ευρώ για αρπαγές ΦΠΑ, για φοροδιαφυγή και φορολογικές απάτες, ότι ο Δήμος κατακρατούσε παράνομα τα χρήματα τους υπουργείου Παιδείας, που προορίζονταν για το πετρέλαιο θέρμανσης των σχολείων για να πληρώνει τα αλλότρια δημοτικά χρέη, ότι είναι ένας Δήμος διάσημος για τις απίστευτες σπατάλες του, για τα συνεχή αδικήματα της εισφοροδιαφυγής και για την μη πληρωμή πληθώρας εργαζομένων κ.α; Και ακόμα : Ακούσατε εσείς κ. Κουρουμπλή ποτέ το Δήμο, τον οποίο επαινείτε, να έβγαλε ποτέ ένα, έστω, ψήφισμα, για την ένταξη των χιλιάδων ανέργων στο ΕΣΥ και την δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή προστασία τους; Μήπως ακούσατε, μια διαμαρτυρία, έστω, του κ. Χαρδαλιά και του κ. Γώγου, γι’ αυτούς, που δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ και κινδυνεύουν να τους κόψουν το ρεύμα; Για ποιό άραγε πράγμα συνταράχτηκε η τόσο μεγάλη ευαισθησία σας; Μήπως από τους ανειρήνευτους αγώνες  του κ. Χαρδαλιά, του κ. Γώγου και της νεοδημοκρατικής παράταξής τους ενάντια στην ανεργία, την φτώχεια και την πείνα, γι’ αυτούς που απειλείται το σπίτι τους από τις τράπεζες ή από το γεγονός ότι είχαν ζητήσει (ακόμα και με γράμμα τους) να αναστείλει την λειτουργία του το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Βύρωνα, το οποίο έχω την τιμή, αυτή την στιγμή, να εκπροσωπώ;  

Δ. Σουλιώτης
Πολιτικός εξόριστος της δικτατορίας 1967-1974
και υπεύθυνος του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Βύρωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου