Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Μοντέλο οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων


Εμπρός στο δρόμο που εμπνεύστηκε η "Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ" και ο οποίος χαράσσεται στο μεταξύ και από την "Αρκαδική Εναλλακτική ΑΕ", όπως επίσης και από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στη Μύκονο και στην Τήνο !
Μετά τη Σπάρτη-Λακωνία, και ακολούθως την Τρίπολη-Αρκαδία, τη Μύκονο και την Τήνο, όπου εφαρμόζεται στην πράξη από τις παραπάνω εταιρείες το πρωτοποριακό μοντέλο της οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων με τη συμμετοχή των πολιτών, έρχεται η σειρά της Πάτρας να βαδίσει στα χνάρια που χαράζουν οι τέσσερις πόλεις.



Και η Πάτρα εντάσσεται στο δίκτυο των πόλεων που θα εφαρμόσουν το μοντέλο της οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφερειακή Παράταξη Οικολογική Δυτικής Ελλάδας αναφέρονται τα εξής:
«Η ανεξάρτητη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στην Πάτρα, με διαχωρισμό απορριμμάτων και προώθησή τους για ανακύκλωση, αποδεικνύει ότι η οικολογική λύση στη διαχείριση απορριμμάτων όχι μόνο είναι εφικτή αλλά και αποτελεί βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα.
Την ίδια ώρα οι Δήμοι βουλιάζουν από τα αδιέξοδα ή περιμένουν τα εργοστάσια που θα δεσμεύσουν τους πολίτες με αβάσταχτα τέλη αποκομιδής και διαχείρισης.
Εύλογο είναι το ερώτημα: όταν 200 πολίτες αγοράζουν «ρεφενέ» μια πρέσα για τα ανακυκλώσιμα και μαζί με ένα όχημα και μια αποθήκη ιδρύουν βιώσιμη επιχείρηση, γιατί οι Δήμοι αδρανούν και πνίγονται στο οικονομικό χάος; Ποιος τους εμπόδισε να κάνουν ανάλογες προτάσεις στο ΕΣΠΑ όπου σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ στη Δυτική Ελλάδα έμειναν αδιάθετα;
Δεν ζητάμε όραμα, αλλά απλό σχεδιασμό και πρακτική σκέψη. Μοναδική ελπίδα είναι, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, η οικολογική διαχείριση απορριμμάτων να προβλεφθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Θυμίζουμε ότι οικολογική διαχείριση απορριμμάτων από τους πολίτες εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα. Οι πρώτες επιχειρήσεις ήδη έχουν εμπορευτεί υλικά, έχουν μοιράσει μικρά ποσά στους πολίτες και προβαίνουν σε προσλήψεις προσωπικού και επέκταση. Όταν γενικευτούν και επεκταθούν και στα οργανικά, πρακτικά θα λύσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών Η Αυτοδιοίκηση θα στηρίξει αυτές τις προσπάθειες ή θα χάσει ξανά το τρένο;»
 www.arkadikienallaktiki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου