Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

«Δεν μας σταματάνε χιόνια και βροχές, χρυσάφι δεν θα πάρετε ποτέ απ' τις Σκουριές!»Του Νίκου Αναστασιάδη
 Με χιονόνερο και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν έγινε η διαμαρτυρία των «Επιτροπών Αγώνα ενάντια στην εξόρυση χρυσού» στο όρος Κάκαβος της Χαλκιδικής, χτες Κυριακή 26 Γενάρη. Στόχος της κινητοποίησης ήταν να δει ο κόσμος την καταστροφή που έχει προκαλέσει η Eldorado Gold στο δάσος των Σκουριών και να διαμαρτυρηθούμε για τον βιασμό του περιβάλλοντος.
Με αυτοκίνητα και λεωφορείο ξεκίνησαν αγωνιστές από την Θεσσαλονίκη, καθώς και αντιπροσωπείες από τις Σέρρες και το Κιλκίς. Συναντηθήκαμε με τους κατοίκους στην Ιερισσό και ξεκινήσαμε αυτοκινητοπομπή, που περνόντας από την Μεγάλη Παναγιά έγινε μεγαλύτερη, προς το σημείο της εξόρυξης. Ο δρόμος έχει πια διανοιχτεί από τα συνεργεία της εταιρίας λες και πρόκειται για αυτοκινητόδρομο, δείχνοντας τις προθέσεις τους. Δεξιά και αριστερά των δρόμων έβλεπες παντού κομμένους κορμούς δέντρων στοιβαγμένους...
Φτάνοντας στο σημείο που σχεδιάζεται να γίνει το open pit ήμασταν περίπου 500 άτομα, σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες αλλά με αγωνιστική διάθεση. Εκεί μπορούσε να δει κανείς την καταστροφή που έχει συντελεστεί σε όλη της την έκταση: σαν να έχουν φτιάξει μια έρημο μέσα στο δάσος! Και να φανταστεί κανείς ότι αυτή είναι μόνο η πρώτη φάση των εργασιών, στην πραγματικότητα η αποψίλωση του δάσους αποτελεί απλά την προετοιμασία μόνο για την διαδικασία της εξόρυξης και της επεξεργασίας που με τα χημικά τους παράγωγα θα έχουν δολοφονικές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή.
 Η εταιρία έχει επενδύσει μεγάλα ποσά για να γεμίσει με φράχτες ένα σημαντικό κομμάτι του βουνού, μην επιτρέποντας την πρόσβαση σε κανέναν.
Στη συνέχεια περπατήσαμε προς άλλο σημείο του εργοταξίου όπου υπάρχουν τα γραφεία της εταιρίας. Και εκεί φυσικά υπήρχε αστυνομική δύναμη για να μας κόψει το δρόμο. Μάλιστα το μπλόκο που είχαν στήσει ήταν μια κοινή αλυσίδα αστυνομικών της ΟΠΚΕ με σεκιουριτάδες της εταιρίας! Αυτά για να θυμόμαστε τι φούμαρα είναι η «ουδέτερη» στάση της ΕΛΑΣ.
 Στο σημείο εκείνο παραμείναμε φωνάζοντας συνθήματα, τραγουδώντας και μιλώντας με τους αστυνομικούς και τους σεκιουριτάδες, εξηγώντας ότι αυτοί είναι απλά αναλώσιμα πιονάκια στα χέρια της εταιρίας.
 Στην επιστροφή μας η χιονόπτωση έγινε ακόμα πιο πυκνή, ενώ το να βλέπει κανείς διμοιρίες των ΜΑΤ χιονισμένες ήταν ένα αρκετά ενδιαφέρον θέαμα.
 Η κινητοποίηση αυτή είχε συμβολικό χαρακτήρα, έδειξε όμως ότι παρά τις ανόδους και τις κοιλιές που αναπόφευκτα περνάει κάθε κίνημα, υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος πυρήνας που κρατάει την αγωνιστική του διάθεση. Στόχος μας αυτή την περίοδο είναι να κρατήσουμε το θέμα ανοιχτό, αφενός με συνεχείς κινητοποιήσεις στο βουνό που παρενοχλούν την εταιρία, αφετέρου με πίεση στα μεγάλα αστικά κέντρα.
 Φεύγοντας, η εικόνα των γυναικών όλων των ηλικιών, από μαθήτριες μέχρι ηλικιωμένες, στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, να φωνάζουν «Ο Κάκαβος δεν είναι τσιφλίκι κανενός, να φύγει τώρα η Ελληνικός Χρυσός» έμεινε χαραγμένη στο μυαλό όλων, δίνοντας κουράγιο για να συνεχίσουμε όλοι μαζί να πορευόμαστε στους παγωμένους αυτούς καιρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου