Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Ανταλλαγή Εμπειριών ΚοινΣΕπ στην ΠιερίαΤην Κυριακή, 12 Ιαν 2014, στις 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (28ης Οκτ 40, ΚΑΤΕΡΙΝΗ) η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΚοινΣΕπ ΜΟΥΣΕΣ ΠΙΕΡΙΩΝ» οργανώνει ανοικτή συνάντηση «ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ» με εκπροσώπους Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων από τον χώρο της Βορείου Ελλάδος.
Η ΚοινΣΕπ ΜΟΥΣΕΣ ΠΙΕΡΙΩΝ είναι η με αριθμό 1 πρώτη πιστοποιηθείσα ΚοινΣΕπ στην Ελλάδας σε εφαρμογή του Νόμου 4019/2011, ενώ οι μέχρι σήμερα πιστοποιηθείσες ΚοινΣΕπ είναι περίπου 354, αφού παρεμβλήθηκε το «2012-Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών».
Κατά την μεγάλη διεθνή κρίση του 2008 παρατηρήθηκε ότι οι κοινωνίες που είχαν αναπτυγμένες δομές κοινωνικής οικονομίας ανταποκρίθηκαν επιτυχέστερα στην κρίση. Μετά από εκείνη την παρατήρηση το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) εισηγήθηκε και ο ΟΗΕ χαρακτήρισε το 2012, ως Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών. Στην Ελλάδα συνέπεσε με την κρίση της Ελληνικής Οικονομίας και οι ΚοινΣΕπ απλώθηκαν σχετικά γρήγορά και ως συνήθως προηγήθηκαν της οργάνωσης και υποστήριξης του κράτους.
Kάνοντας πράξη την συνεταιριστική αρχή της αυτοβοήθειας οι πρωτοπόρες ΚοινΣΕπ προσφέρουν τις εμπειρίες τους στις άλλες ΚοινΣΕπ, αλλά και όσους άλλους και άλλες ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη συστημάτων της κοινωνικής οικονομίας και ιδιαίτερα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.
Ήδη από το καλοκαίρι δημιουργήθηκε μια πενταμελής Συντονιστική Επιτροπή για να προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του κράτους, στην οποία συμμετέχει και η κ. Γιώτα Ραφτοπούλου και μπορεί να μας δώσει τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες.
Σε τοπικό επίπεδο, στην Βόρεια Ελλάδα, έγινε αυτοοργανωμένη συνάντηση εκπροσώπων ΚοινΣΕπ στις 15/12/2013, σε μια αίθουσα του φιλόξενου Δήμου Θεσσαλονίκης (έδρα του ΠΑΡΑΤΗΡΗΡΤΗΡΟΥ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών Κεντρικής Μακεδονίας), όπου καταγράφηκε η ανάγκη για συστηματική ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ όλων όσων συμμετέχουν σε ΚοινΣΕπ και αποφασίσθηκε να γίνουν ανοικτές εκδηλώσεις στην Κατερίνη (12/1/2014, έδρα της ΚοινΣΕπ ΜΟΥΣΕΣ ΠΙΕΡΙΩΝ), στην Καβάλα (9/2/2014, έδρα της ΚοινΣΕπ ΓΑΛΗΝΟΣ) και στον Λαγκαδά (2/3/2014, έδρα της ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ), ενώ για ΚοινΣΕπ στον αγροτικό τομέα θα συζητήσουν και στις 2/2/2014, μέσα στην Agrotica).
Τον τελευταίο καιρό με αυξανόμενη συχνότητα καταγράφονται όλο και περισσότερες εκδηλώσεις για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία και τις Κοινωνικές Συνεταιρίστηκες Επιχειρήσεις και προκύπτει η ανάγκη τουλάχιστον οι πρωταγωνιστές ή ακόμα καλύτερα οι συμμετέχοντες στις ΠΡΩτοβουλίες Συνεργασίας στην Κοινωνική και ΑΛληλέγγυα Οικονομία (ΠΡΩΣΚΑΛΟ), να γνωρίζονται, να αποκτήσουν παραστάσεις από τους χώρους δραστηριότητας άλλων δομών και να προσφέρουν τις εμπειρίες τους ώστε να αναπτυχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, «από κάτω», δομές της κοινωνικής οικονομίας. Άλλωστε η κοινωνική οικονομία εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τις οργανωμένες κοινωνίες, όπου υπάρχουν ακόμα τέτοιες. Πληροφορίες: 6977407540, 6998282382
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου