Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Βιος Coop - εξελιξειςΤην προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση μελών του Bιος Coop, του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης, με στόχο να αποφασιστεί το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στην πόλη μας. Το σουπερ μαρκετ αυτό θα πουλάει προιόντα όσο το δυνατόν πιο τοπικής παραγωγής, χωρίς μεσάζοντες και χωρίς φυτοφάρμακα ή μεταλλαγμένα και λογικα θα βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο κέντρο και ανατολικά. Η αρχική πρόταση των 1000 μερίδων (αρχικό κεφάλαιο 150.000 ευρώ) έχει μεταβληθεί σε 500 μερίδες (αρχικό κεφάλαιο 75.000 ευρώ) λαμβάνοντας υπόψη τα εγγεγραμμένα μέλη που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 220 και την πίεση του χρόνου για το άνοιγμα του μαγαζιού. Συμφωνήθηκε από την πλειοψηφία να ξεκινήσουμε με μικρότερο κατάστημα, το οποίο θα προσφέρει μια ικανοποιητική ποικιλία ποιοτικών προϊόντων.


Γιατί να ενδιαφερθεί κάποιος και να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια;
·   για να δημιουργηθεί επιτέλους ένα δυναμικό καταναλωτικό κίνημα στην Ελλάδα
·   για να απολαμβάνουμε ποιοτικά, τοπικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, άρα και σε χαμηλές τιμές (στο δικό μας super market)
·   για να ενισχύσουμε τους συνεταιρισμούς παραγωγών και μεμονωμένους τοπικούς παραγωγούς (άμεση σχέση παραγωγού καταναλωτή)

Εάν κάποιος διαφωνεί με το συγκεκριμένο εγχείρημα πιστεύοντας πως δεν είναι βιώσιμο, το επιχειρησιακό σχέδιο και οι οικονομικές προβλέψεις και προτάσεις είναι διαθέσιμες για όσους ενδιαφέρονται. Γνωρίζετε πως τον τελευταίο καιρό γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από εθελοντικές ομάδες για τη διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Πιστεύω πως είναι άκρως σημαντικό να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που θα στηρίξουν αυτά τα κινήματα για να αλλάξουμε σταδιακά τους κανόνες του παιχνιδιού και την καθημερινότητα μας.
Επίσης, μπορεί κάποιοι να μην έχουν τα 150 ευρώ, αλλά μπορούν να βοηθήσουν προωθώντας την ιδέα σε άλλους ή όπως ήδη κάνουν κάποιοι, να αγοράσουν μαζί με 1-2 ακόμα άτομα μια μερίδα. Αρκετοί θεωρούν την ιδέα πολύ καλή θεωρητικά, αλλά δυστυχώς αν δεν γίνουμε τουλάχιστον 300 μέλη με τουλάχιστον 500 μερίδες, δεν μπορεί να ανοίξει το κατάστημα.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος που βρίσκει καλή την ιδέα?
1) Να μου πει να κανονίσουμε μια συνάντηση οπουδήποτε με κάποιο από τα ιδρυτικά μέλη, για να συζητήσουμε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες
2) Να την προωθήσει μέσω εμαιλ, συζήτησης, media κλπ σε όποιους άλλους πιστεύει ότι μπορεί να ενδιαφέρονται
3) Να έρθει να συμμετάσχει ενεργά στις διαδικασίες και στις ομάδες εργασίας που υπάρχουν (ομαδες ποιότητας, εκπαίδευσης, μείωσης του κόστους κατασκευής, επιλογής του σημείου του μαγαζιού, προβολής, κλπ)
4) Να γραφτεί μέλος αγοράζοντας 1+ μερίδες και να γράψει και άλλους

Το μόνο ερώτημα σε αυτό το σημείο είναι το ΠΟΤΕ θα λειτουργήσουμε το πρώτο κατάστημα bioscoop.  Αυτό εξαρτάται από όλους εμάς!

Στο site του Βιος Coop (http://www.bioscoop.gr/)  μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε email στο coopbios@gmail.com αλλά και να συζητήσετε αυτοπροσώπως με την επιτροπή στη Δελφών 48, Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη, 7-9 το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου