Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Μεγαλώνει ο λαχανόκηπος του ΑΠΘ!

Επιτυχημένο κρίθηκε το περσινό εγχείρημα του ΑΠΘ, όταν κληρώθηκαν σε 300 νέους κομμάτια γης του πανεπιστημίου, για να τα καλλιεργήσουν με βιολογικές μεθόδους.
Στην προσπάθεια εκείνη εγκατέλειψαν μόλις 15 άτομα! Έτσι και επεκτείνεται ο λαχανόκηπος του ΑΠΘ, αφού στα σχέδια του πανεπιστημίου με τη νέα χρονιά είναι ναμοιραστούν άλλα 200 «αγροτεμάχια» σε νέους καλλιεργητές.
Σύμφωνα με το πρόεδρο της Γεωπονικής Σχολής και καθηγητή, Δημήτρη Κωβαίο, «Το μεγάλο ενδιαφέρον των ίδιων των καλλιεργητών και ο ζήλος με τον οποίο φροντίζουν τα λαχανικά τους μένοντας πιστοί
στις οδηγίες που τους δίνουμε, μας κάνει να πιστεύουμε ότι η ιδέα της λειτουργίας των λαχανόκηπων ήταν επιτυχής και μας δίνει τη δύναμη να το επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο».
Ο πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής τόνισε πως, παρά το γεγονός ότι το 2012 ήταν μια δύσκολη χρονιά με παρατεταμένους καύσωνες και μεγάλη ξηρασία, η παραγωγή πήγε καλά. «Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις που κάναμε, η αξία των προϊόντων που παρήγαγε κατά μέσο όρο ο κάθε καλλιεργητής υπολογίζεται σε 2.000 ευρώ».
Ωστόσο, όπως είπε, «Υπήρχαν αρκετοί συνάδελφοί μου οι οποίοι ήταν απαισιόδοξοι ως προς την επιτυχία του εγχειρήματος. Πίστευαν ότι οι άνθρωποι της πόλης που δεν έχουν επαφή με τις αγροτικές εργασίες θα ήταν δύσκολο να παράξουν βιολογικά προϊόντα. Τελικά όμως τα καταφέραμε».
Ο κ. Κωβαίος επισήμανε ακόμη πως «Η επιτυχία της λειτουργίας των λαχανόκηπων είναι προϊόν μιας πολύ καλής συνεργασίας μεταξύ καλλιεργητών, φοιτητών, καθηγητών και Πρυτανείας», επισήμανε ο κ. Κωβαίος, τονίζοντας ότι «σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για τη χώρα μας μπορούμε να στείλουμε στην κοινωνία το μήνυμα ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε πολύ αρμονικά και δημιουργικά».
Αυτήν τη στιγμή, αν και έχουμε μπει ήδη στο χειμώνα, οι λαχανόκηποι του ΑΠΘ «σφύζουν από ζωή». Δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας επισκέπτονται καθημερινά το αγρόκτημα για να φροντίσουν και να συγκομίσουν τα χειμερινά λαχανικά που καλλιεργούν.
Οι εργασίες για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στο Μάιο και οι πρώτες μεταφυτεύσεις θα γίνουν τον Απρίλιο. «Ετοιμαζόμαστε ήδη ώστε να έχουμε έγκαιρα τα πρώτα φυτά για τη νέα περίοδο και πιστεύουμε ότι δε θα έχουμε τις καθυστερήσεις που είχαμε πέρυσι», ανέφερε ο κ. Κωβαίος.
Όσον αφορά στο επιμίσθιο των 120 ευρώ που πληρώνουν οι καλλιεργητές, ο κ. Κωβαίος είπε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί τη νέα χρονιά, αντίθετα ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις ακόμα και να μειωθεί.
Τη νέα χρονιά το ΑΠΘ σκοπεύει να λειτουργήσει και ένα πρότυπο βιολογικό αγρόκτημα όπου οι πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν τα λαχανικά που θα συλλέγουν μόνοι τους. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής, το μόνο που απομένει για να ανοίξει το αγρόκτημα της πύλες του στο κοινό είναι κάποια λογιστικά θέματα για τα οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα διευθετηθούν σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου