Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Μικρό Εγχειρίδιο για την Πολιτική Ανυπακοή Προς χρήση αυτών που πραγματικά θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο



Σε μια εποχή όπου η συνεχιζόμενη περιβαλλοντική, οικονομική
και κοινωνική κρίση εντείνει τα φαινόμενα θεσμικής βίας
και κοινωνικής αντι-βίας, πρέπει να αναζητήσουμε μεθόδους και εργαλεία μη-βίαιων δημιουργικών αντιστάσεων, νέων μορφών αγώνα που θα συμβάλλουν με θετικό τρόπο στη
δημιουργία μιας άλλης κοινωνίας.
Η μη βίαιη πολιτική ανυπακοή μπορεί να έχει διάφορες μορφές: το ξερίζωμα γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, το «κατέβασμα» δια­φημιστικών πινακίδων, τους κλόουν ακτιβιστές, το ξεφούσκωμα ελαστικών σε μεγάλα 4×4 της πό­λης, την επιθεώρηση πυρηνικών εργο­στασίων από πολίτες, την παρουσία ερασιτεχνών του θεάματος. Τον οικολογικό ακτιβισμό, τη στέγαση μεταναστών χωρίς χαρτιά.
Οι νέες αυτές μορφές πολιτικής δράσης πολλαπλασιάζονται, ενισχύονται και διαχέονται, ειδικά μέσα από τη συλλογικότητα των Ανυπάκουων. Εδώ και τρία χρόνια οι Ανυπάκουοι οργανώνουν σεμινάρια πρακτικής εκπαίδευσης στην πολιτική ανυπακοή διάφορες οργανώσεις (πολιτικές, συνδικαλιστικές, κ.ά.) και έγιναν γνωστοί από τις επικοινωνιακές τους δράσεις.
Αυτό το εγχειρίδιο είναι εμπνευσμένο από τα σεμινάρια: πρακτικό και πολύ σαφές, αποτελεί έναν πραγματικό εκπαιδευτικό οδηγό. Έχει ένα θεωρητικό κεφάλαιο, όπου παρουσιάζονται σκέψεις γύρω από την ανυπακοή και την μη βία, αλλά και ένα πρακτικό, όπου αναλύονται όλα τα στάδια των δράσεων, από την οργάνωση έως και την υλοποίηση. Τέλος, υπάρχουν δύο κεφάλαια ένα αφιερωμένο στα ΜΜΕ (προτάσεις για αποτελεσματική επικοινωνία) και ένα στην δικαιοσύνη (αξιολόγηση κινδύνων και οδηγός νομικών συμβούλων). Όλα τα κεφάλαια συνοδεύονται από παραδείγματα και φωτογραφίες.



Συγγραφέας: Xavier Renou
Μετάφραση: Ηλιόσποροι
ISBN: 978-960-98812-4-1
Σελίδες: 176
Χρονολογία Έκδοσης: 2012
Τιμή: 9 ευρώ



Ο συγγραφέας
Ο Ξαβιέ Ρενού (Xavier Renou) είναι κοινωνικός ακτιβιστής, μέλος πολλών συλλογικοτήτων (Ανυπάκουοι, Έξοδος από την Πυρηνική Ενέργεια, Γενοκτονία αλά Γαλλικά). Υπήρξε υπεύθυνος της καμπάνιας της Greenpeace για τον πυρηνικό αφοπλισμό, διαχειρίζεται τον ιστότοπο desobeir.net και οργανώνει σεμινάρια σχετικά με την πολιτική ανυπακοή σε όλη την Γαλλία. Έχει γράψει το βιβλίο Η Ιδιωτικοποίηση της Βίας (εκδ. Agone 2006). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου