Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Επικίνδυνο πέλετ από σκουπίδια


Του Γιωργου Λιαλιου
Πέλετ από σκουπίδια για καύση στο σπίτι φέρεται να έκανε κατά παράβαση της νομοθεσίας, αλλά και... κάθε λογικής μια εταιρεία με έδρα τη Λάρισα. Μετά από συντονισμένη επιχείριση της Αστυνομίας και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εντοπίστηκαν σε αποθήκη περισσότεροι από 50 τόνοι του εξαιρετικά επικίνδυνου υλικού, οι οποίοι προορίζονταν να διατεθούν στην αγορά για οικιακή χρήση, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία αυτών που θα τα προμηθεύονταν.
Οι Επιθεωρητές αναζητούν και την προέλευση των απορριμμάτων, καθώς η εταιρεία είχε στο παρελθόν αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Καταγγελία
Η επιχείριση της Αστυνομίας και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου, ύστερα από ενημέρωση του εισαγγελέα. Είχε προηγηθεί καταγγελία ιδιώτη, ότι επιχειρηματίας αναζητούσε επαφές για να διαθέσει στην αγορά για οικιακή χρήση πέλετ, τα οποία δεν είχαν νόμιμη αδειοδότηση.
Στην αποθήκη της επιχείρησης (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της «Κ») βρέθηκαν πενήντα τόνοι του υλικού συσκευασμένοι σε σάκους ή χύμα, οι οποίοι σύμφωνα με την εκτίμηση των Επιθεωρητών προέρχονταν από αφυδατωμένα σκουπίδια. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έστειλαν δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση και αναμένεται να συντάξουν το πόρισμά τους μέσα στις επόμενες ημέρες. Οπως προέκυψε από την έρευνα, η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε ήδη πωλήσει 400 κιλά από το επικίνδυνο υλικό σε μια εταιρεία σε πόλη της βορείου Ελλάδας.
Το κρίσιμο σημείο είναι αν το πέλετ από σκουπίδια που βρέθηκε στους χώρους της ελεγχόμενης εταιρείας προορίζονταν για οικιακή ή βιομηχανική χρήση.
Υπενθυμίζεται ότι τα πέλετ που προορίζονται για οικιακή κατανάλωση πρέπει να παράγονται από καθαρή βιομάζα (κλαδιά, άχυρα κ.λπ.) ώστε να χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη σε ειδικές σόμπες, λέβητες ή το τζάκι. Αν τα πέλετ έχουν προσμείξεις με άλλα υλικά (λ.χ. χαρτί, πλαστικό) τότε πρέπει να καίγονται σε ειδικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις οι οποίες να διαθέτουν περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς με την καύση παράγονται διοξίνες και άλλες τοξικές ουσίες που χρειάζονται φίλτρα για να συγκρατηθούν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία που ερευνάται από την Αστυνομία και τους Επιθεωρητές είχε στο παρελθόν αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων σε νησί του Αιγαίου, αλλά και σε δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που μείωνε εξαιρετικά τον όγκο των σκουπιδιών. Ωστόσο, σε δύο από τις περιπτώσεις η χρήση του συστήματος τερματίστηκε μετά από μικρό χρονικό διάστημα.
http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_06/12/2012_504071

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου