Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Πολιτική εκδήλωση-συζήτηση «Η άρνηση στράτευσης ως πολιτική επιλογή»



Με αφορμή τη δίκη του αρνητή στράτευσης Μενέλαου Εξίογλου για ανυποταξία από το Αεροδικείο Λάρισας, τη Δευτέρα 17 Δεκέμβρη 2012, στις 6μμ, στο Χώρο Κινημάτων-Στέκι Μεταναστών, Ιωλκού 33, στο Βόλο, διοργανώνεται εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Η άρνηση στράτευσης ως πολιτική επιλογή».
Η εκδήλωση στοχεύει να ενημερώσει για την υπόθεση της δίωξης, αλλά και να ανοίξει τη συζήτηση σχετικά με την υποχρεωτική θητεία, την άρνηση στράτευσης, καθώς και τις πολιτικές καταβολές και προεκτάσεις της ενσυνείδητης αυτής πολιτικής επιλογής.
Στην εκδήλωση θα είναι παρών και θα ανοίξει τη συζήτηση ο ίδιος ο αρνητής στράτευσης Μ. Εξίογλου.

1 σχόλιο:

  1. Μενέλαος Εξίογλου όπως Μουράτ Κανατλί;
    http://antirrisies.gr/node/1055
    Τον Μάιο του 2010 επτά άνθρωποι δήλωσαν δημόσια ότι αρνούνται να στρατευθούν για ιδεολογικούς λόγους. Στο κείμενό τους είχαν ξεκαθαρίσει ότι τους απωθεί αυτός ο «μηχανισμός εξουσίας, ιεραρχίας, απόλυτης πειθαρχίας, παραλογισμού, ισοπέδωσης της προσωπικότητας, της διαφορετικότητας, της ιδιαιτερότητας. Ένας μηχανισμός που υπάρχει για να ασκεί βία προς τρίτους, αλλά και στους ίδιους τους “μετέχοντες” σε αυτόν».

    Ένας από αυτούς, ο Μενέλαος Εξίογλου, ακτιβιστής και ενεργό μέλος του αντιρατσιστικού κινήματος, αρνήθηκε επικαλούμενος τη συνείδησή του τόσο να καταταγεί στο στρατό όσο και να εκπληρώσει μια άδικη και τιμωρητική εναλλακτική υπηρεσία. Από τότε, ο Μενέλαος Εξίογλου θεωρείται ανυπότακτος και διώκεται. Στις 18 Δεκέμβρη 2012 θα δικαστεί από το στρατοδικείο της Λάρισας αν και ποτέ δεν έλαβε τη στρατιωτική ιδιότητα. H στρατιωτική «δικαιοσύνη» αρνείται να παραδεχθεί την αναρμοδιότητά της να δικάζει πολίτες και το δικαστικό σύστημα αρνείται να σεβαστεί το κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας της συνείδησης. Υπενθυμίζουμε την πρόσφατη απόφαση στρατοδικείου της Βόρειας Κύπρου το οποίο αποδέχτηκε το αίτημα του Τουρκοκύπριου αντιρρησία συνείδησης Μουράτ Κανατλί να μη δικαστεί από στρατοδικείο αλλά από το συνταγματικό δικαστήριο, στη βάση του δικαιώματος της σκέψης και έκφρασης.

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος στέλνει μηνύματα μέσω εφημερίδας. Συγκεκριμένα, λέει ότι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες διαβίωσης και «θα πρέπει να είναι κανείς μαμόθρεφτος για να έχει πρόβλημα». Δεν μας κάνει εντύπωση που ο εντεταλμένος επικεφαλής δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές ιδέες και συνείδηση. Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο.

    Ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης απαιτεί από το ελληνικό κράτος να σταματήσει διαπαντός τις διώξεις εναντίον των αντιρρησιών συνείδησης αναγνωρίζοντας ειλικρινά και απροϋπόθετα το δικαίωμα τους να ενεργούν σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες τους. Είναι καιρός το ελληνικό κράτος να ευθυγραμμιστεί με την πρακτική της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κρατών που καταργούν την υποχρεωτική θητεία, αυτόν τον αναχρονιστικό θεσμό που κρατά τη νεολαία της χώρας όμηρο του μιλιταριστικού και εθνικιστικού κατεστημένου.

    Ζητάμε από το στρατοδικείο να μην αγνοήσει την πρόσφατη απόφαση (Ιούλιος 2011, Bayatyan vs Armenia) της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ορίζει την αυτοτέλεια του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης εντάσσοντάς το ρητά στο άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και οριοθετεί αυστηρά τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος μέσα στα πλαίσια τα οποία το ελληνικό κράτος επιμένει να αγνοεί με τη διατήρηση του από κάθε άποψη τιμωρητικού χαρακτήρα της εναλλακτικής υπηρεσίας.

    Άμεση κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας!
    Ούτε μια ώρα στο στρατό!

    Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης
    Ημερομηνία:
    Δευτέρα, December 17, 2012

    ΑπάντησηΔιαγραφή