Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Νέες εκδόσεις και πολλές εκδηλώσεις των Εκδόσεων των ΣυναδέλφωνΤην Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου κυκλοφορούν δύο νέα βιβλία από τις εκδόσεις μας και ένα εξαιρετικό ημερολόγιο τσέπης για το 2013 από την Πατ-Κιουτ Προντάξιονς, του οποίου οι Εκδόσεις των Συναδέλφων έχουν την κεντρική διάθεση.

1. Γιώργος Λιερός, Υπαρκτός καινούργιος κόσμος: Κοινωνική/Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία
Τελικά, τι είναι η «κοινωνική οικονομία» για την οποία γίνεται τόσος λόγος τελευταία; Γιατί μιλάμε παράλληλα και για «αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία»; Τα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης και συνεργατισμού είναι απλώς μια «εναλλακτική οικονομία» στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς ή μπορεί να αποτελέσουν ένα εφαλτήριο, μια αναγκαία συνθήκη για την υπέρβαση και την ανατροπή του καπιταλισμού;
Το βιβλίο αναζητεί στην κοινωνική οικονομία, σ’ έναν χώρο που βρίσκεται στα όρια της οικονομίας της αγοράς, δυναμικές υπέρβασης του καπιταλισμού και της οικονομίας της αγοράς. Προσπαθεί να βρει εκεί θεσμούς της νέας κοινωνίας που κυοφορείται μέσα στην παλιά, δομές του πραγματικού κινήματος που καταργεί την παλιά τάξη πραγμάτων· θεσμούς και δομές εμπνευσμένες από αξίες οι οποίες συγκρούονται με το φαντασιακό της καταναλωτικής κοινωνίας, το φαντασιακό του homo œconomicus και την ιδεολογία της ανάπτυξης.
Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης (βλέπε κοινωνικής κατάρρευσης), η κοινωνική οικονομία αποτελεί όχι μόνο πεδίο δοκιμασίας των αντικαπιταλιστικών προταγμάτων στην πράξη αλλά και την κύρια ή τη μόνη δυνατή απάντηση όσων από τους από κάτω πετάγονται οριστικά εκτός απασχόλησης και εκτός κοινωνικής προστασίας· είναι ο τόπος στον οποίο συναντώνται οι ανάγκες της επιβίωσης με τα πιο ευγενικά οράματα και την ανάκτηση της αξιοπρέπειας.

2. Οι πολιτικές συνταγές της Συλλογικής Κουζίνας της Τετάρτης
Δεν είναι μόνο η αυτονόητη πολιτική πλευρά της υποθέσεως. Η αναφορά σε ζητήματα όπως η διατροφική αυτάρκεια ή η καπιταλιστική διαχείριση της τροφής.
Δεν είναι μόνο οι χρήσιμες συμβουλές για την εποχή της κάθε τροφής, τον τρόπο συντήρησής της και τα μικρά μυστικά που πρέπει να ξέρει ο καθένας που θα αποφασίσει να μαγειρέψει.
Δεν είναι μόνο οι πεντανόστιμες συνταγές, που μπορεί να μη βγήκαν από την ενασχόληση των «συγγραφέων» με την υψηλή γαστρονομία, αλλά μπορούν να «απογειώσουν» μια συλλογική κουζίνα και να την κάνουν να μη μοιάζει με συσσίτιο.
Δεν είναι μόνο ένα βιβλίο-εργαλείο για όσους θέλουν να οργανώσουν μια συλλογική κουζίνα, αλλά και για όσους θα ήθελαν να φτιάξουν μερικές νοστιμιές για οικιακή χρήση.
Αυτό το βιβλίο πάνω απ’ όλα μας μαθαίνει ότι ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΤΙΜΟΤΕΡΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ.

3. Ημερολόγιο 2013
Και χρηστικό και πανέμορφο. Περισσότερα λόγια θα ήταν περιττά.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πολλές και ενδιαφέρουσες οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται τις επόμενες μέρες με αφορμή βιβλία των Εκδόσεων των Συναδέλφων.
Οι εκδηλώσεις αυτές είτε διοργανώνονται από εμάς είτε από άλλες συλλογικότητες (τις οποίες και ευχαριστούμε).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 7μ.μ.
ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (Αντιγόνης & Δαναΐδων)
Εκδήλωση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
με αφορμή την κυκλοφορία των βιβλίων
Υπαρκτός καινούργιος κόσμος του Γιώργου Λιερού
και Εισαγωγή στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία των Τάκη Νικολόπουλου και Δημήτρη Καπογιάννη
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων
Νώντας Σκυφτούλης, Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας
Τη συζήτηση συντονίζει η Αφροδίτη Πολίτη, δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Διοργάνωση: Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 12 το μεσημέρι
ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ (Ερεσσού 35, Εξάρχεια)
Υποδεχόμαστε το βιβλίο Οι πολιτικές συνταγές της Συλλογικής Κουζίνας της Τετάρτης
ΣΥΖΗΤΑΜΕ περί τροφής, αλληλεγγύης και συλλογικότητας - ΜΕΖΕΔΙΑΖΟΥΜΕ με τα καλούδια της Κουζίνας - ΠΙΝΟΥΜΕ ένα ποτηράκι για να πάρουμε δύναμη για τους αγώνες που έρχονται
Διοργάνωση: Εκδόσεις των Συναδέλφων

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 7μ.μ.
ΛΕΣΧΗ «ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ» (Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου)
Ο Γιώργος Λιερός παρουσιάζει το βιβλίο του Υπαρκτός καινούργιος κόσμος
Διοργάνωση: ΑΡιστερή ΑΝασύνθεση

ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΡΙΤΗ 17-18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ+ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ (Σαλαμίνος 32)
Διήμερο αφιερωμένο στο βιβλίο
Από τις 6 το απόγευμα απλώνουμε τα βιβλία μας και συνεχίζουμε με συζητήσεις:
Την ΔΕΥΤΕΡΑ στις 7μ.μ. συζητάμε περί αυτοδιαχείρισης και συνεργατισμού
Την ΤΡΙΤΗ στις 7μ.μ. συζητάμε μαζί με τον Βαγγέλη Καραμανωλάκη (ιστορικός, Πανεπιστήμιο Αθηνών - ΑΣΚΙ), γύρω από το θέμα «Εκδόσεις και Αριστερά»
Κλείνουμε την κάθε βραδιά με ένα ποτήρι κρασί
Διοργάνωση: Στέκι+ και Εκδόσεις των Συναδέλφων

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 7μ.μ.
ΣΤΟ ΣΥΝ.ΑΛΛ.ΟΙΣ (Νηλέως 35, Θησείο)
Συζήτηση με θέμα «Οι δημιουργικές αντιστάσεις συναντούν την αποανάπτυξη»
με αφορμή την έκδοση των βιβλίων
Δημιουργικές αντιστάσεις και αντεξουσία του Ορέστη Βαρκαρόλη
και Η πρόταση της αποανάπτυξης του Κάρλος Τάιμπο
Διοργάνωση: ΣΥΝ.ΑΛΛ.ΟΙΣ και Εκδόσεις των Συναδέλφων

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 5μ.μ.
ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ
Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων θα βρίσκονται
στις Μαύρες - Κόκκινες Σελίδες (συνάντηση εκδόσεων ανατρεπτικού περιεχομένου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου