Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Νέες εκδόσεις και πολλές εκδηλώσεις των Εκδόσεων των Συναδέλφων



Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου κυκλοφορούν δύο νέα βιβλία από τις εκδόσεις μας και ένα εξαιρετικό ημερολόγιο τσέπης για το 2013 από την Πατ-Κιουτ Προντάξιονς, του οποίου οι Εκδόσεις των Συναδέλφων έχουν την κεντρική διάθεση.

1. Γιώργος Λιερός, Υπαρκτός καινούργιος κόσμος: Κοινωνική/Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία
Τελικά, τι είναι η «κοινωνική οικονομία» για την οποία γίνεται τόσος λόγος τελευταία; Γιατί μιλάμε παράλληλα και για «αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία»; Τα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης και συνεργατισμού είναι απλώς μια «εναλλακτική οικονομία» στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς ή μπορεί να αποτελέσουν ένα εφαλτήριο, μια αναγκαία συνθήκη για την υπέρβαση και την ανατροπή του καπιταλισμού;
Το βιβλίο αναζητεί στην κοινωνική οικονομία, σ’ έναν χώρο που βρίσκεται στα όρια της οικονομίας της αγοράς, δυναμικές υπέρβασης του καπιταλισμού και της οικονομίας της αγοράς. Προσπαθεί να βρει εκεί θεσμούς της νέας κοινωνίας που κυοφορείται μέσα στην παλιά, δομές του πραγματικού κινήματος που καταργεί την παλιά τάξη πραγμάτων· θεσμούς και δομές εμπνευσμένες από αξίες οι οποίες συγκρούονται με το φαντασιακό της καταναλωτικής κοινωνίας, το φαντασιακό του homo œconomicus και την ιδεολογία της ανάπτυξης.
Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης (βλέπε κοινωνικής κατάρρευσης), η κοινωνική οικονομία αποτελεί όχι μόνο πεδίο δοκιμασίας των αντικαπιταλιστικών προταγμάτων στην πράξη αλλά και την κύρια ή τη μόνη δυνατή απάντηση όσων από τους από κάτω πετάγονται οριστικά εκτός απασχόλησης και εκτός κοινωνικής προστασίας· είναι ο τόπος στον οποίο συναντώνται οι ανάγκες της επιβίωσης με τα πιο ευγενικά οράματα και την ανάκτηση της αξιοπρέπειας.

2. Οι πολιτικές συνταγές της Συλλογικής Κουζίνας της Τετάρτης
Δεν είναι μόνο η αυτονόητη πολιτική πλευρά της υποθέσεως. Η αναφορά σε ζητήματα όπως η διατροφική αυτάρκεια ή η καπιταλιστική διαχείριση της τροφής.
Δεν είναι μόνο οι χρήσιμες συμβουλές για την εποχή της κάθε τροφής, τον τρόπο συντήρησής της και τα μικρά μυστικά που πρέπει να ξέρει ο καθένας που θα αποφασίσει να μαγειρέψει.
Δεν είναι μόνο οι πεντανόστιμες συνταγές, που μπορεί να μη βγήκαν από την ενασχόληση των «συγγραφέων» με την υψηλή γαστρονομία, αλλά μπορούν να «απογειώσουν» μια συλλογική κουζίνα και να την κάνουν να μη μοιάζει με συσσίτιο.
Δεν είναι μόνο ένα βιβλίο-εργαλείο για όσους θέλουν να οργανώσουν μια συλλογική κουζίνα, αλλά και για όσους θα ήθελαν να φτιάξουν μερικές νοστιμιές για οικιακή χρήση.
Αυτό το βιβλίο πάνω απ’ όλα μας μαθαίνει ότι ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΤΙΜΟΤΕΡΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ.

3. Ημερολόγιο 2013
Και χρηστικό και πανέμορφο. Περισσότερα λόγια θα ήταν περιττά.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πολλές και ενδιαφέρουσες οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται τις επόμενες μέρες με αφορμή βιβλία των Εκδόσεων των Συναδέλφων.
Οι εκδηλώσεις αυτές είτε διοργανώνονται από εμάς είτε από άλλες συλλογικότητες (τις οποίες και ευχαριστούμε).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 7μ.μ.
ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (Αντιγόνης & Δαναΐδων)
Εκδήλωση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
με αφορμή την κυκλοφορία των βιβλίων
Υπαρκτός καινούργιος κόσμος του Γιώργου Λιερού
και Εισαγωγή στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία των Τάκη Νικολόπουλου και Δημήτρη Καπογιάννη
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων
Νώντας Σκυφτούλης, Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας
Τη συζήτηση συντονίζει η Αφροδίτη Πολίτη, δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Διοργάνωση: Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 12 το μεσημέρι
ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ (Ερεσσού 35, Εξάρχεια)
Υποδεχόμαστε το βιβλίο Οι πολιτικές συνταγές της Συλλογικής Κουζίνας της Τετάρτης
ΣΥΖΗΤΑΜΕ περί τροφής, αλληλεγγύης και συλλογικότητας - ΜΕΖΕΔΙΑΖΟΥΜΕ με τα καλούδια της Κουζίνας - ΠΙΝΟΥΜΕ ένα ποτηράκι για να πάρουμε δύναμη για τους αγώνες που έρχονται
Διοργάνωση: Εκδόσεις των Συναδέλφων

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 7μ.μ.
ΛΕΣΧΗ «ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ» (Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου)
Ο Γιώργος Λιερός παρουσιάζει το βιβλίο του Υπαρκτός καινούργιος κόσμος
Διοργάνωση: ΑΡιστερή ΑΝασύνθεση

ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΡΙΤΗ 17-18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ+ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ (Σαλαμίνος 32)
Διήμερο αφιερωμένο στο βιβλίο
Από τις 6 το απόγευμα απλώνουμε τα βιβλία μας και συνεχίζουμε με συζητήσεις:
Την ΔΕΥΤΕΡΑ στις 7μ.μ. συζητάμε περί αυτοδιαχείρισης και συνεργατισμού
Την ΤΡΙΤΗ στις 7μ.μ. συζητάμε μαζί με τον Βαγγέλη Καραμανωλάκη (ιστορικός, Πανεπιστήμιο Αθηνών - ΑΣΚΙ), γύρω από το θέμα «Εκδόσεις και Αριστερά»
Κλείνουμε την κάθε βραδιά με ένα ποτήρι κρασί
Διοργάνωση: Στέκι+ και Εκδόσεις των Συναδέλφων

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 7μ.μ.
ΣΤΟ ΣΥΝ.ΑΛΛ.ΟΙΣ (Νηλέως 35, Θησείο)
Συζήτηση με θέμα «Οι δημιουργικές αντιστάσεις συναντούν την αποανάπτυξη»
με αφορμή την έκδοση των βιβλίων
Δημιουργικές αντιστάσεις και αντεξουσία του Ορέστη Βαρκαρόλη
και Η πρόταση της αποανάπτυξης του Κάρλος Τάιμπο
Διοργάνωση: ΣΥΝ.ΑΛΛ.ΟΙΣ και Εκδόσεις των Συναδέλφων

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 5μ.μ.
ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ
Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων θα βρίσκονται
στις Μαύρες - Κόκκινες Σελίδες (συνάντηση εκδόσεων ανατρεπτικού περιεχομένου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου