Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Με παρέμβαση εισαγγελέα διεκόπησαν οι παράνομες υλοτομίες στην Αλόννησο



Με παρέμβαση εισαγγελέα μετά από καταγγελίες κατοίκων της Αλοννήσου διεκόπησαν οι παράνομες υλοτομίες που λάμβαναν χώρα για αρκετές ημέρες σε δάσος του νησιού με την ανοχή και την αδειοδότηση (!) της Δημοτικής Αρχής.
Σύμφωνα με τον Δασάρχη Σκοπέλου, ο Δήμος όφειλε να εφαρμόσει τη Ρυθμιστική Διάταξη που είχε εκδώσει το Δασαρχείο για τον καθορισμό του τόπου και του τρόπου ξύλευσης χαμηλών φυτών για καυσόξυλα, επιτελώντας παράλληλα και άλλες ωφέλιμες για το δασικό οικοσύστημα εργασίες (καθαρισμό πευκοδάσους, ενέργειες πρόληψης πυρκαγιάς, κ.ά.). Αντί αυτού, ο Δήμος όχι μόνο δεν ανέλαβε την υλοτομία, όπως όριζε η διάταξη, αλλά με μια προχειρότατη διαδικασία αδειοδότησης επέτρεψε στους δικαιούχους να υλοτομήσουν μόνοι τους ακόμα και σε περιοχή που δεν προέβλεπε η διάταξη, χωρίς ταυτόχρονα να τους καθοδηγήσει σύμφωνα με τις συστάσεις του Δασαρχείου και χωρίς να επιβλέψει τις υλοτομίες, όπως επίσης όφειλε, αφού το δάσος είναι διακατεχόμενο και άρα στην εποπτεία και ευθύνη του.
Αν ο Δήμος φρόντιζε εξ αρχής να εφαρμόσει τη ρυθμιστική δασική διάταξη, με την οποία μπορούσε να προμηθεύσει τους δημότες με ξυλεία για καυσόξυλα δίκαια, χωρίς να υποβαθμίσει το δάσος, τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά: εξασφάλιση καυσόξυλου για όλους τους δικαιούχους, καθαρισμός δάσους, πρόληψη πυρκαγιών, εξοικονόμηση κονδυλίων για καθαρισμούς στην αντιπυρική περίοδο, δημιουργία συνείδησης του οφέλους του δάσους σε περίοδο κρίσης. Αντιθέτως, οι ενέργειές του οδήγησαν σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και πιθανά σε κοινωνική αδικία, αφού κανείς δεν ξέρει με τι ποσότητες ξυλείας εφοδιάστηκε ο καθένας και αν υπάρχουν δικαιούχοι που δεν πρόλαβαν καν να υλοτομήσουν. Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι η ανευθυνότητα και η προχειρότητα της Δημοτικής Αρχής τελικά στρέφεται εναντίον των δημοτών, το συμφέρον των οποίων υποτίθεται ότι υπερασπίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου