Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση για την παρουσίαση των ντοκουμέντων και των προτάσεων της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης της Κοτσαμπάμπα ( Βολιβία) για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

  Όπως είναι γνωστό φέτος, το 2012, λήγει η ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο προβλέπει ότι στην πενταετία 2008-2012 θα πρέπει να μειωθούν κατά 5% οι εκπομπές ρύπων σε σχέση με το 1990. To πρωτόκολlο  –   αν και ανεπαρκές –   είναι το μοναδικό διεθνές, δεσμευτικό νομικά κείμενο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων, που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Με τη λήξη λοιπόν της ισχύος του, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος του να καταργηθεί κάθε είδους δέσμευση για τις εκπομπές ρύπων, που προέρχονται κυρίως από  τις ανεπτυγμένες  βιομηχανικές χώρες. Και αυτό διότι, όπως δείχνει η μέχρι σήμερα εμπειρία, οι ετήσιες Συνδιασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, γνωστές με την επωνυμία COP (Conference of Parties), που γίνονται στα τέλη Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, σε διαφορετική χώρα, ( φέτος θα πραγματοποιηθεί η 18η  COP στη Doha πρωτεύουσα του Κατάρ) μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχουν προσφέρει τίποτα σχεδόν στην υπόθεση της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, αλλά  η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Αντίθετα η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή και τα δικαιώματα της Μάνας γης που έγινε στην Κοτσαμπάμπα (Βολιβία) τον Απρίλιο του 2010 έθεσε το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης στις πραγματικές του διαστάσεις. Στις εργασίες της συνδιάσκεψης και στα ντοκουμέντα που εκδόθηκαν,  η κλιματική κρίση και κατ’ επέκταση η κλιματική αλλαγή δεν εξετάζονται απλά και μόνο σαν φαινόμενο υψηλών συγκεντρώσεων ρύπων στην ατμόσφαιρα που έχει σαν αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη.. Αντίθετα η κλιματική κρίση, θεωρείται μία ανάμεσα σε πολλές άλλες κρίσεις, όπως είναι η οικονομική, η ενεργειακή, η διατροφική και άλλες  κρίσεις. Αυτές οι κρίσεις σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που προαναφέρθηκαν δε μπορούν να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά και χωριστά η μία από την άλλη, γιατί όλες αποτελούν συμπτώματα της ίδιας ασθένειας. «Είναι όλες το αποτέλεσμα της ανάγκης του κεφαλαίου για χωρίς όρια ανάπτυξη, μια επικίνδυνη ανάπτυξη που τροφοδοτείται από τη συνεχώς επεκτεινόμενη εκμετάλλευση των κοινωνικών και φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων και των ορυκτών καυσίμων» όπως επισημαίνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνδιάσκεψης της Κοτσαμπάμπα.

 Η Εναλλακτική Δράση θεωρώντας ότι οι τα ντοκουμέντα της Συνδιάσκεψης της Κοτσαμπάμπα και οι προτάσεις που κατατέθηκαν και στον ΟΗΕ αποτελούν πολύ σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, εξέδωσε στα ελληνικά όλα τα κείμενα και οργανώνει εκδήλωση για την παρουσίασή τους με θέμα :                                                                                                         

«Η εναλλακτική  πρόταση της συνδιάσκεψης της Κοτσαμπάμπα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης»                                                                                                      
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι: οι:                                                                                  

Nelson Estrada Πολιτικός υπεύθυνος της κυβέρνησης της Βολιβίας για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις                              
Χαρά Καφαντάρη Γεωλόγος – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ                                  
Νίκος Μπελαβίλας   Επίκουρος   Καθηγητής ΕΜΠ

Το χρονικό της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης ης Κοτσαμπάμπα θα παρουσιάσει ο Μάκης Σταύρου   Πρόεδρος της Εναλλακτικής Δράσης

Η εκδήλωση που είναι υπό την αιγίδα του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης       θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 7.30 μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο     «Μίκης Θεοδωράκης»,  Κύπρου 68 Αργυρούπολη

  ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

πλ 6977990887
 Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.gr      Τηλ.-Φαξ: (0030)2108958016

 Ε-mail  ena.drasi@gmail.com                   Facebook:  enallaktiki drasi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου