Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Bostanistas | Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά



διαβάζουμε στο protagon.gr
Η ιδέα για το bostanistas μας ήρθε όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε το γνωστό μποστάνι στην ταράτσα. Τα πρακτικά τακτοποιήθηκαν εύκολα, γρήγορα και φτηνά αλλά στα θεωρητικά βρεθήκαμε να πελαγοδρομούμε στο ελληνικό Ίντερνετ.
Οι πληροφορίες υπάρχουν αλλά είναι κατά κανόνα διάσπαρτες και εντελώς αφιλτράριστες και για να διασταυρώσουμε ακόμα και το πιό απλό ζήτημα, έπρεπε να μπούμε σε 32 διαφορετικά φόρουμ και blog και ειδικά websites – και να κάνουμε ολόκληρη διατριβή απο το μηδέν.
Η μία απόφαση που
πήραμε ήταν να συμβουλευτούμε έναν γεωπόνο απο κοντά. Η άλλη απόφαση ήταν να φτιάξουμε το bostanistas. Να φτιάξουμε το site που θα κάνει για μας αυτό που δεν αντέχουμε να κάνουμε εμείς. Να συγκεντρώνει τις πληροφορίες, να τις αξιολογεί, να τις φιλτράρει και να τις παρουσιάζει με τον τρόπο της παρέας του protagon: επώνυμα και διαδραστικά.
Η αρχική ιδέα ήταν η αστική κηπουρική και γεωργία αλλά πολύ σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μας φτάνει ο ένας κρίκος της αλυσσίδας. Τους θέλουμε όλους.
Τα μποστάνια και τους μπαξέδες σε μπαλκόνια και ταράτσες και κήπους, στις πόλεις και στα χωριά, τα κτήματα, τις φάρμες, τα προϊόντα και τους ανθρώπους πίσω απο αυτά, τους νέους έλληνες αγρότες – αυτό το σπάνιο είδος – και τους νέους έλληνες παραγωγούς που έχουν ιδέες και αγωνίζονται παρά τα αλλεπάλληλα εμπόδια της Κρίσης. Θέλουμε τις φρέσκες και αγνές πρώτες ύλες, θέλουμε την καλή (και οικονομική) Κουζίνα, θέλουμε να σταματήσουμε τις σπατάλες, να φτιάξουμε πράγματα μόνοι μας, να ανακυκλώσουμε, να βάλουμε το μυαλό και τα χέρια μας να δουλέψουν διαφορετικά, να μάθουμε καινούργιες τέχνες και να θυμηθούμε τις παλιές. Θέλουμε να αναγνωρίζουμε τα φυτά, τα ζώα και τους καρπούς της δικής μας Γης, να μάθουμε να σεβόμαστε τις εποχές, τους τόπους και την Ελλάδα που Μπορεί.
Θέλουμε πολλά, το ξέρουμε. Και υποσχόμαστε να κάνουμε ο,τι καλύτερο μπορούμε αρχίζοντας απο το να τα συνοψίσουμε τον στόχο μας σε μία φράση: ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά.
* Το bostanistas.gr θα κάνει την πρεμιέρα του στα Ίντερνετ την ερχόμενη εβδομάδα. Μείνετε συντονισμένοι!
* Η Νονά του bostanistas είναι η Λίνα Παπαδάκη.
* Το βιντεάκι υπογράφουν οι φίλοι μας της premiummedia. Διαδώστε το!

Πηγή: Καλά Νέα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου