Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Η θέρμανση δε μπορεί να αποτελεί προνόμιο των λίγων



Χτες το απόγευμα 2 σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας βρέθηκαν νεκροί στο κέντρο της πόλης από αναθυμιάσεις από αυτοσχέδιο μαγκάλι ενώ άλλοι 3 χαροπαλεύουν.  Όλοι τους από λαϊκές οικογένειες (οι 2 παιδιά μεταναστών) που θυσιάζοντας αυτά που δεν έχουν έστειλαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σ’ένα ίδρυμα που χαροπαλεύει το ίδιο. Παρόλα αυτά δεν μπόρεσαν να προσφέρουν στα παιδιά τους θέρμανση αυτόν τον χειμώνα και τα έχασαν. Όλοι τους 21 και 22 χρονών παλληκάρια, αναλώσιμα θύματα ενός αμείλικτου πολέμου που κηρύχτηκε στο λαό μας. Κάθε μέρα που περνάει μετράμε όλο και περισσότερα θύματα. Είναι και δική μας ευθύνη. Για πόσο ακόμη καιρό θα τους αφήνουμε να μας δολοφονούν;
 
Ηλίας Σαντουρίδης
Εκπαιδευτικός τμήματος όπου φοιτούσε ο Σάββας Παπαδόπουλος, που δολοφονήθηκε χτες

Το περιστατικό με τους νεαρούς φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους στη Λάρισα προσπαθώντας να ζεσταθούν με αυτοσχέδιο τρόπο αποδεικνύει ότι η ενεργειακή φτώχεια έχει λάβει πλέον τραγικές διαστάσεις στη χώρα μας. Και, δυστυχώς, δεν είναι το πρώτο ανάλογο περιστατικό.
Ο συνδυασμός της μείωσης των εισοδημάτων με την αύξηση του κόστους θέρμανσης, τα ενεργοβόρα κτήρια και η παντελής έλλειψη πρόνοιας από πλευράς της πολιτείας να παρέχει έστω και στοιχειώδη ενημέρωση για ασφαλείς τρόπους θέρμανσης στον απροετοίμαστο πληθυσμό έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής μερικά θανατηφόρα ατυχήματα, προβλήματα από την αιθαλομίχλη στα μεγάλα αστικά κέντρα, σοβαρές επιπτώσεις στα δασικά οικοσυστήματα από τις λαθραίες υλοτομίες και έντονο προβληματισμό στην κοινωνία που αντιλαμβάνεται ότι τέτοιος χειμώνας δεν θα είναι μόνο ο φετινός. Η πολυετής έλλειψη λειτουργικών μέτρων και κινήτρων για την ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων αποβαίνει μοιραία τώρα που η χώρα διανύει μια τόσο πολυδιάστατη κρίση.
Η θέρμανση δεν μπορεί να αποτελεί προνόμιο των λίγων. Θα έπρεπε εδώ και χρόνια να υπάρχει εγρήγορση της πολιτείας απέναντι στο φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, που μπορεί να ανακουφίσει εν μέρει και τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά.
Θα έπρεπε:
 Να πάψει η γραφειοκρατία και η άρνηση ρευστότητας από τις τράπεζες ώστε να προχωρήσει η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη μόνωση των κατοικιών που τώρα βρίσκεται μόλις στο 10%.
Η κυβέρνηση να βρεθεί προ των ευθυνών της και να επεκτείνει τα κίνητρα για αποδοτική θέρμανση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού αντί να πετσοκόβει τις κοινωνικές παροχές στο όνομα της κρίσης χρέους.
Να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο για την ασφαλή χρήση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης, όπως η βιομάζα, και να ενημερώσει τους πολίτες υπεύθυνα για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα διαφορετικών μεθόδων θέρμανσης.
Δεν αρκούν τα συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των νέων φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου