Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Κορώνεια: οικολογική βόμβα



Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Η λίμνη Κορώνεια συμβολίζει την πολιτική που άσκησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Η επί σειρά ετών ανεξέλεγκτη ρίψη βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, οι υδροβόρες καλλιέργειες και η ανεξέλεγκτη χρήση γεωτρήσεων οδήγησαν στην υποβάθμιση των υδάτων της και στην αποξήρανση ενός μεγάλου μέρους της. Από το 1999 μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ για τη διάσωσή της, η οποία όμως ακόμη παραμένει ζητούμενο.
Λίμνη Κορώνεια: ένα διαρκές περιβαλλοντικό «έγκλημα» για το οποίο ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση. Το επί χρόνια ανεφάρμοστο διαχειριστικό σχέδιο διάσωσης οδήγησε σε ευρωπαϊκή «καμπάνα» Πριν από λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα γιατί δεν υλοποίησε ένα πολύ μεγάλο μέρος των έργων αποκατάστασης που προέβλεπε το κατευθυντήριο σχέδιο (master plan), στο οποίο εμπεριέχονται 21 δράσεις και εμπλέκονται επτά διαφορετικοί φορείς: τέσσερα υπουργεία (Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ανάπτυξης), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Λαγκαδά και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας, Βόλβης. Επιτελικό και συντονιστικό ρόλο παίζει το ΥΠΕΚΑ.
Η συνέχεια στο:
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=349299


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου