Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ARC2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΑνθρώπινη αλυσίδα της Κοινωνίας των Πολιτών γύρω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από την τελική ψηφοφορία της ΚΑΠ  

Στρασβούργο 12.03.2013 – Καλώντας για μια πιο πράσινη και δίκαιη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) εκατοντάδες αγρότες και καταναλωτές (και ζώα!) από 12 χώρες, φορώντας πολύχρωμα κοστούμια, συναντήθηκαν σήμερα στο Στρασβούργο για μια σειρά από δράσεις έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς η ολομέλεια των ευρωβουλευτών  πραγματοποιούν συζήτηση για την ΚΑΠ, πριν από την αυριανή τελική  ψηφοφορία (13 Μαρτίου).
 Η σημερινή δράση  “Αγροκτήματα αντί Εργοστάσια”  ξεκίνησε με μια υπαίθρια εκδήλωση μαγειρέματος και ζωντανή μουσική με DJ, και τελείωσε με μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών κινημάτων, για την καλή διατροφή και την καλή γεωργία έδωσαν πολλές ομιλίες. Πολλοί ευρωβουλευτές ήρθαν να τους συναντήσουν και να μοιραστούν ένα ζεστό πιάτο σούπας.
Την εκδήλωση συντόνισε η ARC2020 (1) εκ μέρους τηα καμπάνιας «Καλή Διατροφή Καλή Γεωργία) (Good Food Good Farming)(2) και υποστηρίχθηκε  από 27 επιπλέον οργανώσεις(3).
Μεταξύ των βασικών ανησυχιών τους είναι οι προτάσεις της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αποδυναμώνουν τις προτάσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων όλων των αγροτών μέσω υποχρεωτικών περιβαλλοντικών μέτρων (πρασίνισμα)∙ ο αντίκτυπος της γεωργικής πολιτικής της Ευρώπης στην παγκόσμια πείνα, τη βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή∙ καθώς και το άδικο σύστημα επιδοτήσεων που έχει ως στόχο να αφανίσει τους μικρούς αγρότες.
Αύριο, για πρώτη φορά, με την ίδια ισχύ όπως αυτής των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, τα 754 εκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσουν για τη μελλοντική κατεύθυνση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρώπης.
Το μεγαλύτερο μέρος από τα 50 δισ. ευρώ  των φορολογουμένων που δαπανώνται για την ΚΑΠ καταλήγει στις τσέπες των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων και τους μεγάλους γαιοκτήμονες, αντί να χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των αγροτών και των κοινοτήτων τους, που παράγουν υγιεινά τρόφιμα, προστατεύουν το περιβάλλον και διατηρούν την ύπαιθρο ζωντανή.
Ο Hubert Weiger, πρόεδρος της BUND (Friends of the Earth Γερμανίας), δήλωσε, “άστοχες γεωργικές επιδοτήσεις και μονοκαλλιέργειες είναι οι κύριες αιτίες των διατροφικών σκανδάλων και της απώλειας της βιοποικιλότητας στις γεωργικές περιοχές της Ευρώπης. Στα μέρη όπου τα ζωικά και φυτικά είδη είναι στην Κόκκινη Λίστα, είναι και τα αγροκτήματα, εκτοπισμένα από τη βιομηχανοποιημένη γεωργία.” Και προέτρεψε, “Στο μέλλον, κάθε εκμετάλλευση πρέπει να διατηρεί τουλάχιστον επτά τοις εκατό της καλλιεργήσιμης γης χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα . Βασιζόμαστε στην καλή αντίληψη του Ευρωκοινοβουλίου για να επιβάλει τελικά κατάλληλες πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Με πάνω από € 50 δισεκατομμύρια να δαπανώνται προς τις αγροτικές επιδοτήσεις, η κοινωνία αναμένει την αντίστοιχη νομοθετική μέριμνα να δοθεί στο περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων.”
H Ramona Duminicioiu, ακτιβίστρια από την ρουμανική οργάνωση EcoRuralis είπε στους ευρωβουλευτές, “Στη Ρουμανία υπάρχουν ακόμα πάνω από 4 εκατομμύρια αγρότες. Το Ευρωκοινοβούλιο  πρέπει να ακούσει: Σταματήστε την αποστράγγιση των κοινών μας πόρων από τις εταιρίες” , και προσέθεσε: “ Θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στα αγροκτήματά μας και να μην καταλήξουμε να μαζεύουμε φράουλες όπως αλλού στην Ευρώπη. Σήμερα θα πρέπει να ρυθμίσουμε την πορεία έτσι ώστε οι νέοι στη Ρουμανία, καθώς και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να έχουν μέλλον στις αγροτικές περιοχές.”
Η Aurélie Τrouvé της Attac Γαλλίας ζήτησε, “Πρέπει να τερματίσετε την εισαγωγή μεταλλαγμένης σόγιας,  της οποίας η καλλιέργεια καταστρέφει τα αρχέγονα δάση του Νότου και παράγει πλεονάσματα στο Βορρά. Αυτά τα πλεονάσματα στην Ευρώπη  καταστρέφουν αργότερα τις αφρικανικές αγορές μέσω του ντάμπινγκ των προϊόντων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να σταματήσει τις βλαβερές συνέπειες του διατροφικού μας συστήματος στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση: Τέλος στις επιδοτήσεις των εξαγωγών!”
O Philippe Collin από Confédération Paysanne τόνισε ότι, “Στην Ευρώπη, το 80 τοις εκατό του συνόλου των αγροτικών επιδοτήσεων πάει στο μόλις 20 τοις εκατό των αγροτικών επιχειρήσεων! Είναι καιρός το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διασφαλίζει δικαιοσύνη για όλους τους αγρότες. Η απασχόλησή μας στα αγροκτήματα πρέπει να γίνει εκ νέου κερδοφόρα και όχι απλή ιδιοκτησία γης”. Και συμπλήρωσε “Περιμένουμε από τους ευρωβουλευτές να ψηφίσουν για τη μελλοντική οικονομική βιωσιμότητα της πλειοψηφίας του 80 τοις εκατό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρώπη”.
Φωτογραφίες διαθέσιμες εδώ: http://tinyurl.com/StrasbourgPhoto
ΤΕΛΟΣ
Στοιχεία Επικοινωνίας:
ΓΑΛΛΙΚΑ Pierre-Alain Prevost, ARC2020 συντονιστής της εκστρατείας για τη Γαλλία
Τηλ: +33 (0) 6 65 78 54 90 E-mail: pierrealain.prevost @ gmail.com
ΑΓΓΛΙΚΑ Kate Mann, ARC202 Communications Manager
Τηλ: +49 (0) 30 28482326 E-mail: communication@arc2020.eu Κινητό: +33 (0) 6 60 78 32 65
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ Iris Kiefer, Μέσων Ενημέρωσης και Τύπου, Meine Landwirtschaft
Τηλ: +49 (0) 30 28482437 E-mail: kiefer@meine-landwirtschaf
Σημειώσεις προς τους συντάκτες
1. Η ARC2020 (Agriculture and Rural Convention – Σύνοδος Γεωργίας και Υπαίθρου), ιδρύθηκε στις αρχές του 2010 ως μια πλατφόρμα για να επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους πολίτες και τις οργανώσεις τους να υποστηρίξουν μια βιώσιμη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών της Γεωργίας και της  Ανάπτυξης της Υπαίθρου. Στην πλατφόρμα είναι ενεργές πάνω από 150 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη ποικιλία ενδιαφερόντων, όπως το περιβάλλον, η αγρο-οικολογία, αγρότες, καταναλωτές, γεωργικές κοινότητες, τοπικά τρόφιμα, προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, προστασία των ζώων και της δημόσιας υγείας και βιολογικά τρόφιμα. www.arc2020.eu
3. Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft, BUNDjugend, Bioland, Brot für die Welt, Campact, Συνομοσπονδία Paysanne, Deutscher Berufs-und Erwerbsimker Bund, η Δήμητρα, Deutscher Tierschutz Bund, Disco Soupe, EcoRuralis, IFOAM EU Group, Le Jeunes Ecologistes, Ευρωπαϊκή Ένωση Επαγγελματίας μελισσοκόμος, Φίλοι της Γης Ευρώπης, Junge ABL, το Les Amis de la Συνομοσπονδία Paysanne, Mellifera, Meine Landwirtschaft, NABU, OBV - Via Campesina Αυστρία, Pig Business, Αποθήκευση σπόρων μας, Slow Food Deutschland, Slow Food Γαλλία, Zukunftsstiftung Landwirtschaft.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου