Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Τα αιματοβαμμένα χέρια του Steve Jobs - Αγιοποίηση δολοφόνων


Το όνομα του Steve Jobs το έμαθα λίγο καιρό πριν, όταν ήταν πια ετοιμοθάνατος.

Η διαδικασία αγιοποίησής του είχε ήδη ξεκινήσει.

Ο "μεγάλος οραματιστής", ο "καινοτόμος", ο μπλα μπλα μπλα....

Δεν έψαξα περί...
τίνους πρόκειται.
Με το που πέθανε, το internet γέμισε τα "συλληπητήρια" όχι μόνο των ισχυρών ομοτράπεζών του, αλλά και των φτωχών, κοινών συμπολιτών μας, που επηρεασμένοι σαφώς από τα ΜΜΕ έχυναν... μαύρο δάκρυ για αυτόν τον "μεγάλο άνθρωπο" όπως ανέφεραν πολλοί.
Ε δεν άντεξα, και έψαξα γι αυτόν.
Βρήκα λοιπόν πολλά ράμματα για τη γούνα του!
Και κάποια από αυτά τα.....
αναδημοσιεύω παρακάτω...

Αυτός ο "μεγάλος άνθρωπος" λοιπόν ευθύνεται για πλήθος αυτοκτονιών των εργατών των επιχειρήσεών του στην Κίνα.
Κι η λύση για τις αυτοκτονίες φυσικά δεν ήταν η μείωση του ωραρίου, η βελτίωση των συνθηκών εργσίας ή η αύξηση του μεροκάματου...
Ε τι; Για μαλάκα τον περάσαμε το μακαρίτη;
Ο άνθρωπος ως μεγάλος καινοτόμος, αντιμετώπισε το πρόβλημα των αυτοκτονιών των εργατών του τοποθετώντας ένα δίχτυ για να κάνουν γκελ όσοι πέφτουν από τα παράθυρα...
Σα να σου λέει "Άμα θες να πέσεις πέσε, αλλά μη λερώνεις την αυλή της επιχείρησής μου! Τράβα σπίτι σου κι αυτοκτόνα!"

Νομίζω δε χρειάζεται να πει κανείς και πολλά παραπάνω γι αυτόν το μεγαλοκαρχαρία που "καινοτομούσε" πατώντας στο λαιμό τους εργαζομένους του.
Τα χέρια του ήταν αιματοβαμμένα.
Η καινοτομίες του μυρίζουν θανάτους εξαθλιωμένων εργατών.

Οφείλουμε πρώτα απ' όλα να αποχαιρετίσουμε, έστω και με καθυστέρηση, τους εργάτες που αυτοκτόνησαν δουλεύοντας στις επιχειρήσεις του, εξαιτίας της εξαθλίωσης που τους επέβαλλε ο "καινοτόμος".
Να 'ναι καλά όπου και να 'ναι και μακάρι να 'χει ηρεμήσει η ψυχή τους!

Και να θυμόμαστε φυσικά ότι η Κινεζοποίηση που επιχειρείται στη χώρα μας από την Ευρωπαική Ένωση, το ΔΝΤ και τις εναλασσόμενες συμπληρωματικές Κυβερνήσεις μας, σημαίνει αυτό ακριβώς το πράγμα: να δουλεύεις για τον κάθε μεγαλοκαρχαρία και να πέφτεις απ' τα παράθυρα επειδή δεν αντέχεις άλλο.
Φόρος τιμής, αν μη τι άλλο, στους -δολοφονημένους ουσιαστικά- πεσόντες Κινέζους εργάτες είναι η αντίσταση στην πολιτική της Κινεζοποίησης που επιχειρείται και στη χώρα μας.

Οι Κινέζοι «σκλάβοι» της Foxconn


Οι Κινέζοι «σκλάβοι» της Foxconn (βασικός ανάδοχος κατασκευαστής της Apple) αυτοκτονούν λόγω των συνθηκών εργασίας στο εργοστάσιο της πόλης Shenzhen. Οι 28 μέρες δουλείας του 20χρονου ρεπόρτερ Liu Zhi Yi της κινέζικης εφημερίδας Southern Weekly , ήταν αρκετές για να καταγράψουν το δράμα των 400.000 υπαλλήλων (;) που παράγουν τα i-pods, i-Pads, i-Phones που όλοι ξέρουμε.
Μέσα σε μισό χρόνο 9 αυτοκτονίες και μέσα στον Απρίλη 30 απόπειρες. Η εταιρεία μάλιστα πήρε Βουδιστές καλόγερους για να εξορκίσουν το κακό! Η Foxconn προσλαμβάνει μόνο 20χρονους -για ευνόητους λόγους- οι οποίοι δουλεύουν σε καθεστώς υποτέλειας. Υπογράφουν ένα συμφωνητικό υπεραπασχόλησης στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η εταιρεία δεν φέρει καμμία ευθύνη για τις υπερωρίες. Είναι όρθιοι σχεδόν όλη τη μέρα, επαναλαμβάνουν τις ίδιες και τις ίδιες κινήσεις, κάνουν μόνο ένα ολιγόλεπτο διάλλειμα για πρόχειρο φαγητό και ένα ακόμη για λίγες ώρες ύπνο. Τόσο που ένας απ’ αυτούς είπε στον Liu ότι η πιο ευχάριστη στιγμή τη μέρας του, είναι όταν πέφτει ένα προϊόν στο έδαφος. Σκύβει για να το πιάσει και το σώμα αλλάζει στάση!

Οι σκλάβοι της Foxconn σύμφωνα με την Southern Weekly, δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν μιλάνε και δεν αναπτύσσουν συζητήσεις και σχέσεις. Δεν έχουν δεσμούς, δεν έχουν εραστές, οι άνδρες φτιάχνονται με porn-videos που βλέπουν στα γειτονικά internet-café και δεν χαμογελάνε… Ή μάλλον χαμογελάνε στις 10 κάθε μήνα, μόνο. Τότε που κάνουν ουρές στα μηχανήματα ΑΤΜ, για να πάρουν τον μισθό τους, 900 Yuan δηλαδή 130$! Αγοράζουν λαχείαμαζί μεόνειρα τρελά για ακριβά αυτοκίνητα, σπίτια, δικές τους δουλειές.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση της Κίνας -που ενδιαφέρεται να αγοράσει μέρος του χρέους μας- προβληματίζεται έντονα με τις 300.000 αυτοκτονίες που σημειώνονται κάθε χρόνο στη χώρα, από τη στιγμή της οικονομικής της ανάκαμψης και έπειτα…


Οι λύσεις:......Το δίχτυ αποφυγής αυτοκτονιών στα εργοστάσια της Foxconn





protagon.gr



Πήρα και το εξής μαίηλ:

Εγώ το μόνο που θέλω να απαντήσω από την μεριά μου απέναντι στους σπαραχτικούς επικήδειους
για τον οραματιστή, πρωτοπόρο, για τον δικό μας Santa Steve Jobs είναι το εξής:

Ποιος έχτισε τη Θήβα την επτάπυλη;
Στα βιβλία δε βρίσκεις παρά μόνο βασιλιάδων ονόματα.
Οι βασιλιάδες είχανε τις πέτρες κουβαλήσει;
Και τη Βαβυλώνα που την κατέστρεψαν
πολλές φορές
ποιος τόσο πολλές φορές την έχτισε πάλι;
Της χρυσόλαμπρης Λίμα οι οικοδόμοι
σε ποια σπίτια κατοικούσαν;
Σε ποιο μέρος γύρισαν το βράδυ,
που το Σινικό Τείχος έτοιμο ήταν,
οι χτίστες;
Η μεγάλη Ρώμη γεμάτη ήταν
από αψίδες θριάμβων.
Ποιοι τις είχανε υψώσει;
Πάνω σε ποιους θριάμβευσαν οι Καίσαρες;
Το ξακουστό Βυζάντιο είχε για τους
κατοίκους του παλάτια μόνο;
Ακόμη και στη μυθική Ατλαντίδα,
τη νυχτιά που καταποντιζόταν,
τους σκλάβους τους φωνάζαν οι πνιγμένοι.
Ο νεαρός Αλέξανδρος κατέκτησε τις Ινδίες.
Μόνος αυτός;
Ο Καίσαρ τους Γαλάτες κατενίκησε.
Δεν είχε ουτ’ ένα μάγειρο μαζί του;
Ο Φίλιππος της Ισπανίας έκλαψε,
όταν ο στόλος του βυθίστηκε.
Δεν έκλαψε άλλος κανείς;
Ο Φρειδερίκος ο Β΄ νίκησε στον Επταετή Πόλεμο.
Και ποιος άλλος νίκησε, εκτός από αυτόν;
Κάθε σελίδα και μια νίκη.
Ποιος ετοίμαζε τα επινίκια φαγοπότια;
Κάθε δέκα χρόνια κι ένας μεγάλος άντρας.
Ποιος πλήρωνε τα έξοδά του;
Πόσα πολλά ιστορήματα!
Πόσα πολλά ερωτήματα!
Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Ερωτήσεις ενός εργάτη που διαβάζει», 1935, μετάφραση Μάριου Πλωρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου