Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Είδη ζώων και φυτών συρρικνώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής

Είδη ζώων και φυτών, πολλά από τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τροφικής αλυσίδας, συρρικνώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι το συμπέρασμα μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Climate Change.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης μελέτησαν από μικροοργανισμούς μέχρι τεράστιους θηρευτές, μέσα από το πρίσμα παλαιότερων επεισοδίων κλιματικής αλλαγής, και διαπίστωσαν ότι σε ποσοστό 45%, τα είδη αυτά γίνονταν όλο και μικρότερα με την πάροδο των γενεών εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας και των αλλαγών στις βροχοπτώσεις.
Από τα 85 είδη που μελέτησαν, είδαν ότι το 45% δεν έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή. Από το υπόλοιπο 55%, το μέγεθος τεσσάρων στα πέντε μειώθηκε, ενώ του ενός στα πέντε αυξήθηκε
Οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα έντονες για τα ψυχρόαιμα ζώα, όπως τα αμφίβια και τα ερπετά. Αύξηση ενός βαθμού Κελσίου, «μεταφράζεται» σε 10% αύξηση του μεταβολισμού τους, κάτι που κατά τους επιστήμονες έχει ως αποτέλεσμα περιορισμό του μεγέθους τους. Επιπλέον, στην οξείδωση των ωκεανών μεταξύ άλλων αποδίδεται η συρρίκνωση του φυτοπλαγκτού.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η τάση για συρρίκνωση είναι αισθητή και οπωσδήποτε, μακροπρόθεσμα θα έχει τεράστιες συνέπειες για τις καλλιέργειες καθώς και για την πρόσβαση των υπολοίπων ειδών σε πηγές πρωτεΐνης.
Πηγή: tvxsteam tvxs.gr/node/73181

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου