Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Το κούρεμα του μελλοθάνατου...

του Δημήτρη Χρήστου
29 Σεπ 2011 | tvxsteam:

ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ, έχοντας χάσει έως και τη μισή αγοραστική τους δύναμη (κατά μέσο όρο), δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά όχι μόνον τους φόρους που επινοεί το κράτος αλλά και τα δάνεια που έχουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η αδυναμία πληρωμών θα δημιουργήσεις τεράστια προβλήματα στις τράπεζες που θα βρεθούν με ακίνητα των οποίων η αξία θα είναι πλέον στο μισό και κάτω και δεν θα μπορούν να πωληθούν. Οι ζημιές θα είναι τόσο μεγάλες και τόσο παρατεταμένες που οι περισσότερες θα κινδυνεύσουν με χρεωκοπία.ΤΟ ΙΔΙΟ θα συμβεί και στον δημόσιο τομέα. Οι φόροι που απαιτούνται δεν υπάρχουν και οι κατασχέσεις στις οποίες μπορεί το κράτος να προχωρήσει σε τίποτα δεν θα αλλάξουν την κατάσταση. Παράλληλα, καθώς το διαθέσιμο καταναλωτικά εισόδημα θα τείνει προς το μηδέν, ο τομέας του εμπορίου και των υπηρεσιών θα καταρρεύσει ολοκληρώνοντας την πιο επώδυνη περίπτωση γενικής χρεωκοπίας. Από αυτό το σπιράλ της ύφεσης δεν υπάρχει έξοδος με την εφαρμοζόμενη πολιτική των δυνάμεων που εξουσιάζουν πλέον απόλυτα τη χώρα μας.
ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ που ακολουθούν και υπηρετούν, αυτό του άγριου νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, όπως το οραματίστηκε ο Μίλτον Φρίντμαν, στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστεί 10 χρόνια για να βρει κάποια ισορροπία, όπως μας είπε ο χερ Σόιμπλε, υπολογίζοντας πως τόσο έκανε να συμβεί αυτό όταν το πείραμα εφαρμόστηκε στη Χιλή και μάλιστα υπό καθεστώς στυγνής δικτατορίας. Βεβαίως εδώ δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε τόσο. Για τον απλούστατο λόγο ότι η χρεωκοπία θα συμβεί πολύ νωρίτερα.
ΑΥΤΟ που σχεδιάζεται και νομίζουν πως μπορεί να σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, θα γίνει η αρχή του τέλους Και μόνο η υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών κατά 40% με 50%, με σταθερές τις υψηλές δανειακές τους υποχρεώσεις, που ξεπερνούν το συνολικό ΑΕΠ της χώρας (τέλος του 2010 ήταν στο 124%), είναι αρκετός λόγος για ένα βίαιο κραχ. Αν συνυπολογίσουμε και την αδρανή βόμβα των μεταχρονολογημένων επιταγών, που ξεπερνούν τα 300 δισ. ευρώ, τότε -υποθέτω ότι- γίνεται αντιληπτό το σενάριο της καταστροφής. Γενική παύση πληρωμών. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε ότι δεν έχουμε κυβέρνηση.
ΤΩΡΑ υπολογίζουν πως με κούρεμα του δημοσίου χρέους κατά 50% η ελληνική οικονομία μπορεί να ζήσει επειδή το χρέος της από 160% θα πέσει στο 105%. Θα μπορούσε να απαντήσει κανείς θετικά, με την προϋπόθεση πως υπάρχει οικονομία. Διότι αυτό που υπάρχει σήμερα, το κλίμα στις επιχειρήσεις, είναι ο σώζων εαυτό σωθήτω. Η εσωτερική αγορά έχει καταρρεύσει. Όσοι μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες χώρες το κάνουν, κάποιοι αγωνίζονται για αναλήψεις φασόν από τις μεγάλες πολυεθνικές και οι υπόλοιποι ετοιμάζουν τα λουκέτα τους.
Όταν κατεδαφίζεις το Δημόσιο, χωρίς κανείς να αντικαθιστά κρίσιμες λειτουργίες στην οικονομική ανάπτυξη, και με μηδέν δημόσιο χρέος είσαι καταδικασμένος, πολύ περισσότερο όταν οι πολιτικές λιτότητας επικρατούν πλέον σε όλη την Ευρώπη περιορίζοντας το πεδίο για εξωστρεφείς δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου