Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Μεγέθυνση χωρίς όφελος!

...
• Ο καπιταλισμός της καταστροφής μεγεθύνεται διαρκώς χωρίς να δημιουργεί θέσεις εργασίας , χωρίς να βελτιώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, χωρίς οι εργαζόμενοι να βελτιώνουν την κοινωνική τους θέση!
• Το 2003 τα πλούσια κράτη έδωσαν στις φτωχές χώρες 54 δις δολάρια για βοήθεια και πήραν 436 δις από εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων. Αλλά και αυτά τα 54 δις, δεν πήγαν εκεί που έπρεπε να πάνε. Τα περισσότερα από τα χρήματα της οικονομικής βοήθειας, αν δεν χαθούν στα λαδώματα μιας διεφθαρμένης τοπικής εξουσίας, θα γίνουν δρόμοι και λιμάνια για να διευκολύνονται οι κοσμοκράτορες, να μεταφέρουν την λεία τους από τις φτωχές χώρες που κατακλέβουν ασύστολα.
• Η παράλογη μεγαμηχανή του καπιταλισμού της καταστροφής μπήκε σε λειτουργία με τον διαφωτισμό και πήρε για καύσιμα την λεία που λήστεψε η Δύση από την Ανακάλυψη της Αμερικής και σήμερα συνεχίζει μέχρι τελικής πτώσης.
• Έτσι, ενώ είναι καλά στημένη μια μεγαμηχανή που παράγει αδιάκοπα υλικά αγαθά, η αθλιότητα και η ανέχεια δεν έχει τέλος και δεν θα διορθωθεί με το να αυξήσουμε την ισχύ της, γιατί αυτή ακριβώς η μηχανή κατασκευάζει συστηματικά την αθλιότητα.

Οικονομοκρατία - Χρηματοκρατία

Τι συζητάει ο κόσμος σήμερα; Για τι μιλούν οι G8, G20, G7 τα τελευταία 2 - 3 χρόνια;
• Για σπρνετ, cds, ομόλογα, παράγωγα, στοιχήματα, αναθέρμανση της οικονομίας, γενικώς δηλαδή μόνο περί χρήματος, τραπεζών, χρηματιστήριου και αγορών!!
• Έχουν γίνει όλοι λογιστές! Δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Αυτή η ηθική της οικονομίας έχει διαφθείρει τα πάντα. Όλοι σχεδόν είναι έτοιμοι να πουληθούν για λίγα ευρώ και πολλοί από αυτούς για μια καρέκλα στα τραπέζια της εξουσίας.
...
Η μεγέθυνση είναι ένας παραλογισμός που μπορεί να υποστηριχτεί μόνο από αρρωστημένα μυαλά! Δεν υπάρχει στη φύση! Στην φύση όλα τα πράγματα μεγαλώνουν και κάποτε σταματούν! Πώς λοιπόν μπορεί αυτή η μεγαμηχανή να φουσκώνει να φουσκώνει να φουσκώνει και να συνεχίζει να φουσκώνει; Στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα άλλο από αυτό που έκανε ο βάτραχος του Αίσωπου που ήθελε να φτάσει την αγελάδα.
Το ερώτημα που μπαίνει είναι τι συμβολίζει αυτός ο βάτραχος: Την περιπέτεια της κυριαρχίας της αστικής τάξης ή μήπως τον ίδιον τον άνθρωπο και την ύβρη του;

Από το http://ange-ta.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου