Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

AΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ενας λαχανόκηπος στο κέντρο της πόλης


Η εικόνα ενός ανθρώπου που καλλιεργεί τα δικά του λαχανικά σε ένα μποστάνι μέσα στην πόλη σίγουρα δεν αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας, εν αντιθέσει με πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης, ωστόσο, έχει βάλει στόχο να εντάξει στις καθημερινές συνήθειες μιας αρχικά μικρής ομάδας πολιτών την εικόνα αυτή, δημιουργώντας τον πρώτο δημοτικό αστικό λαχανόκηπο στη χώρα.

Ο πρώτος του είδους
Σε μια έκταση 20 στρεμμάτων που παραχώρησε ο δήμος στους πολίτες, ο χώρος που βρίσκεται στα όρια του αστικού ιστού θα δοθεί για καλλιέργεια σε 200 συνταξιούχους, καθένας εκ των οποίων θα είναι υπεύθυνος για το δικό του μποστάνι έκτασης 80-100 τετραγωνικών μέτρων. Τα έργα για την κατασκευή περίφραξης, για την παροχή νερού, έχει αναλάβει ο δήμος, όπως επίσης τη διάθεση μηχανημάτων και σπόρων, ενώ τις τεχνικές του γνώσεις και βοήθεια θα παρέχει μόνιμα ένας γεωπόνος.
Ολα τα προϊόντα που θα παράγονται θα είναι βιολογικής καλλιέργειας και το 10% της παραγωγής θα διατίθεται στο κοινωνικό παντοπωλείο για τους απόρους που θα δημιουργηθεί, ενώ η υπόλοιπη σοδειά θα καταλήγει στους ίδιους τους καλλιεργητές. «Πρόκειται για το πρώτο στάδιο του προγράμματος. Σε δεύτερη φάση θα παραχωρήσουμε σε απόρους μια έκταση μισού στρέμματος στον καθένα, όπου θα μπορούν όχι μόνο να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά αλλά θα βοηθηθούν και οικονομικά, μια και θα γλιτώσουν τα έξοδα για την αγορά αυτών των προϊόντων», εξηγεί ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης.

Αγρότες στις πόλεις;
Την ιδέα για τη δημιουργία αστικών λαχανόκηπων φαίνεται πως έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται και άλλοι δήμοι, μεταξύ αυτών των Συκεών και της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας αριθμός εκτάσεων θα ενοικιάζεται έναντι συμβολικού ποσού και οι συμμετέχοντες κάτοικοι θα καλλιεργούν οι ίδιοι τα λαχανικά τους.
Παράλληλα, στην Κομοτηνή, όπου διοργανώθηκε πρόσφατα εκδήλωση σχετικά με τη δημιουργία λαχανόκηπων στην πόλη, η στάση του δήμου ήταν θετική. «Εχουμε καταθέσει την πρόταση στον δήμαρχο και η απάντηση ήταν ενθαρρυντική.
Ο κόσμος συμφωνεί με μια τέτοιου είδους κίνηση, ειδικά οι πολίτες που δεν έχουν στην κατοχή τους καλλιεργήσιμη γη. Στην Κομοτηνή άνετα θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν με αυτόν τον τρόπο περιαστικές εκτάσεις προς όφελος των κατοίκων», αναφέρει ο Νίκος Δομπάζης από την Τοπική Οργάνωση της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ, που έχει στόχο τη διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών.
Αν και η δημιουργία δημοτικών λαχανόκηπων εντός του αστικού ιστού ή περιαστικά δεν μπορεί να θεωρηθεί πρωτότυπη όσον αφορά πολλές πόλεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, στη χώρα μας μόλις τα τελευταία χρόνια ομάδες πολιτών άρχισαν να συζητούν και να διεκδικούν από τους δήμους την παραχώρηση εκτάσεων για καλλιέργεια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρωτοβουλίες πολιτών στον δήμο Θεσσαλονίκης(http://perka.oneirografos.net/) και στον δήμο Ελληνικού(http://agroselliniko.blogspot.com), που προχωρούν σε διεκδικήσεις χώρων για τη δημιουργία αστικών αγρών.
Στον δήμο Βόλου τι θα γίνει; Παλιότερα, θυμάμαι, είχαμε κάνει κάποιες συζητήσεις για αυτό το θέμα στο Στέκι των Κινημάτων. Η βίαιη πτώση του βιοτικού μας επιπέδου δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει και σε εναλλακτικές πρακτικές και όχι μόνο σε διαμαρτυρίες και πορείες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου