Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Κοινωνία στα πρόθυρα έκρηξης


Από το tvxsteam:

Καταλήψεις δημαρχείων, σχολείων, νοσοκομείων, αποδοκιμασίες πολιτικών... Η οργή ξεχειλίζει, οι πολίτες αρνούνται πλέον να παραμένουν θεατές απέναντι στις εξελίξεις και προχωρούν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.
Καταλήψεις δημαρχείων
Στην πρωτεύουσα, συμβασιούχοι δημοτικοί υπάλληλοι προχώρησαν από τη Δευτέρα σε κατάληψη του δημαρχείου Αθηνών, μετά την απόφαση του Γιώργου Καμίνη, να ακυρώσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να μην αποσύρει από την ημερήσια διάταξη το θέμα της πρόσληψης νέων εργαζομένων με οκτάμηνη σύμβαση. Η συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ του κ. Καμίνη, του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου και εκπροσώπων των σωματείων εργαζομένων του δήμου, έληξε χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Οι εργαζόμενοι δεν ικανοποιήθηκαν από την πρόταση του δημάρχου για αναστολή απλώς του προγραμματισμού των νέων προσλήψεων, χωρίς παράλληλα άμεση παρέμβαση στον υπουργό Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι καταλήψεις.
Στο Ηράκλειο Κρήτης, εργαζόμενοι στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» προχώρησαν την Τετάρτη σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου της πόλης, αντιδρώντας στον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων από το πρόγραμμα, γεγονός που οδήγησε τους ίδιους στην ανεργία. Σημειώνεται ακόμη ότι όσοι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα δεν υπάγονται σε δήμους που έχουν υπόλοιπο χρηματοδότησης, έχουν να πληρωθούν τους 7 τελευταίους μήνες.
Έπειτα από 3 ημέρες κατάληψης του δημαρχείου Λέσβου, οι εργαζόμενοι σταμάτησαν την Τετάρτη την κινητοποίησή τους, μετά τη διαβεβαίωση εκ μέρους της δημοτικής αρχής ότι θα καταβληθεί η οφειλόμενη μισθοδοσία σε όλους τους εργαζόμενους.
Με αίτημα την πρόσληψη προσωπικού της ΔΕΗ, στη Δυτική Μακεδονία, μέλη του Σωματείου εργαζομένων της ΔΕΗ «Σπάρτακος» κατέλαβαν πριν από μερικές ημέρες συμβολικά το δημαρχείο Κοζάνης. Είχε προηγηθεί δίωρη παύση λειτουργίας και των πέντε ορυχείων της περιοχής από εργαζόμενους της ΔΕΗ, καθώς και κατάληψη του Διοικητηρίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.
Σε κατάληψη του δημαρχείου Αμυνταίου στη Φλώρινα προχώρησαν και οι εργαζόμενοι του νέου δήμου, με αίτημα καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι εργαζόμενοι των 6 δήμων που συνενώθηκαν κάνουν λόγο για συνωστισμού υπηρεσιών και εργαζομένων στο κτίριο του δημαρχείου, τίθεται ζήτημα επικινδυνότητας του ήδη παλιού κτιρίου, ενώ προκαλούνται και προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών και ζητούν τη μεταστέγαση του ΙΚΑ, του δασαρχείου και της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την αναδιαμόρφωση των χώρων ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Χορός καταλήψεων και στα σχολεία
Δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη σε απάντηση στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Γονείς, εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς αντιδρούν στο νέο εκπαιδευτικό χάρτη, προχωρώντας ακόμη σε αποκλεισμούς δρόμων και παρεμβάσεις σε περιφερειακές διευθύνσεις. Μαθητές προχωρούν και σε αποχή από τα μαθήματά τους, ενώ άλλες μορφές διαμαρτυρίας αποτελούν και οι καταλήψεις διοδίων από τους μαθητές.
Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία
Σε συμβολική κατάληψη στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών προχώρησαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας στο πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων που αναμένεται να κλιμακωθούν με τις 24ώρες απεργίες στις 30 Μαρτίου στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά και στις 31 Μαρτίου στα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ζητούν προσλήψεις προσωπικού, διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας και να μην γίνουν περικοπές και συγχωνεύσεις που «διαλύουν το ΕΣΥ».
Για τις 31 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Αθήνας και του Πειραιά έχουν προγραμματίσει 5ωρη στάση εργασίας. Στις 11:00 το πρωί της ίδιας μέρας, θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.
Αποδοκιμασίες πολιτικών
Άλλη μια μορφή εκδήλωσης της αγανάκτησης των πολιτών αποτελούν τις τελευταίες ημέρες οι αποδοκιμασίες που στρέφονται κατά πολιτικών προσώπων και υπουργών της κυβέρνησης. Τελευταίο περιστατικό ήταν εκείνο κατά της υπουργού Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Φίλκεραμ Τζόνσον, που παραμένουν απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο και πραγματοποιούν κατάληψη, διέκοψαν σύσκεψη της υπουργού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με συνθήματα διαμαρτυρίας. «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία. Είμαστε σε ομηρία», φώναζαν.
Είχε προηγηθεί ένταση στη Σύρο, όταν η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών επιχειρώντας να απωθήσει διαδηλωτές που αντιδρούσαν στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί τους. Λίγες ημέρες νωρίτερα, πολίτες εξαπέλυσαν γιαούρτια εναντίον του Θ.Πάγκαλου σε ταβέρνα στα Καλύβια, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, αποδοκιμάστηκε έντονα σε συνέδριο αρχιτεκτόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου