Παρόλο που η Ιαπωνία είχε προειδοποιηθεί πολλές φορές ότι οι ακτές της ήταν ίσως το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για τη λειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού, κανείς δεν είχε λάβει υπόψη την επίδραση ενός διπλού χτυπήματος από τσουνάμι και σεισμό.
Το πυρηνικό Λόμπι το έχει "βουλώσει" τώρα καιέχει πάθει σοκ.
Στη Γερμανία που είχε καταφέρει να περάσει τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων του, δεν μπορεί πια να αντισταθεί στη νέα απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να κλείσει προσωρινά για έλεγχο τα παλιά εργοστάσια. Το γερμανικό αντιπυρηνικό κίνημα που είχε πάλι φουντώσει τελευταία-μετά την απόφαση της κυβέρνησης για συνέχιση της λειτουργίας- θα καταφέρει μάλλον να μην ξαναανοίξουν.
Δεν μπαίνει πια το ερώτημα αν πορούμε να εμπιστευόμαστε αυτήν την βιομηχανία . Έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς σε μόλις μια γενιά, και έχει επιδεινώσει τις ζωές πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων με τα διασπαρμένα απόβλητα σε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης. Στο διάστημα αυτό έχει επιχορηγηθεί με το ποσό των τρισεκατομμυρίων δολαρίων καιθα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ο καθαρισμός και η αποκατάσταση των ζημιών που έχει προκαλέσει. Μέχρι τώρα είχε τρία καταστροφικά ατυχήματα και δεκάδες άλλα μικρότερα. Η λειτουργίας της έχει παγκοσμίως συνδεθεί με την ψευδολογία, τις συγκαλύψεις, το απόρρητο, τη στρατιωτικοποίηση και τα πυρηνικά όπλα καθώς και με τη κατασπατάληση οικονομικών μέσων.
Παγκοσμίως μια γενιά αντιδραστήρων φθάνει στο τέλος των ημερών τους και οι
πολιτικοί ασκούν έντονες πιέσεις στις ρυθμιστικές αρχές να παρατείνουν τη
χρήση τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδιάζεται να διπλασιαστεί η παροχή
ηλεκτρικής ενέργειας από την πυρηνική ενέργεια στα επόμενα 20 χρόνια. Έχουμε ιδιωτικές εταιρείες που πλασάρουν τα νέα σχέδια που λέγεται ότι είναι ασφαλέστερα, αλλά αυτό που αποδείχνεται είναι ότι ασφάλεια δε θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει. Και η πιθανότητα καταστροφών θα αυξάνεται όσο αυξάνεται η πυκνότητα των εργοστασίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε 10 νέες χώρες που προτίθενται να εγκαταστήσουν
μονάδες πυρηνικής ενέργειας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η κατάσταση χειροτερεύει.. Περισσότεροι από 100 αντιδραστήρες - ορισμένοι εξ αυτών στην γειτονιά μας- λειτουργούν ήδη σε περιοχές με υψηλή σεισμική δραστηριότητα και πολλοί από τους 350 νέους σταθμούς έχουν προγραμματιστεί για το εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον των ακτογραμμών του Ειρηνικού όπου οι σεισμοί, τσουνάμι και άλλες φυσικές καταστροφές είναι βέβαιο ότι θα συμβούν και ξέρουμε ότι δεν μπορούν να προστατεύσουν τους σταθμούς από όλες τις πιθανότητες.
ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ – ΝΕΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Συνολικά σήμερα 31 χώρες διαθέτουν 441 πυρηνικοί αντιδραστήρες που παράγουν 350 Gwatt καλύπτοντας το 16% των αναγκών τους σε ηλεκτρικής ενέργεια. Παράλληλα σε όλο τον κόσμο κατασκευάζονται ή ετοιμάζονται να κατασκευαστούν γύρω στους 34, από αυτούς 6 στη Ρωσία, 6 στην Ινδία, 3 στην Κορέα, 2 στη Βουλγαρία, 2 στην Ουγκαρία, και από 1 σε Αργεντινή, Φιλανδία, Γαλλία, Ιαπωνία, Πακιστάν, Ουκρανία, Ρουμανία, Ταϊβάν και ΗΠΑ . Εκτιμάται ότι τα επόμενα 25 χρόνια θα «χρειαστεί» να κατασκευαστούν 200 πυρηνικές μονάδες ώστε να υποσκελιστούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που λόγο παλαιότητας βγαίνουν από την παραγωγή και να αυξηθεί έστω και λίγο το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πυρηνικές μονάδες .
Η Ιαπωνία έχει 53 πυρηνικά εργοστάσια. Στις ΗΠΑ σήμερα λειτουργούν 101 Πυρηνικά εργοστάσια, στην Ευρώπη λειτουργούν 197 Πυρηνικά εργοστάσια που παράγουν το 15%της παραγόμενης Ηλεκτρικής Ενέργειας και το 6,5% της καταναλώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Και στην Ε.Ε. έχουν πυρηνικά εργοστάσια τα 15 από τα 27 κράτη- μέλη.
Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στην ΕΕ με 59 πυρηνικά εργοστάσια που καλύπτουν το 80% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Ακολουθούν η Λιθουανία με 78,5%, η Σλοβακία με 69,6%, το Βέλγιο με 55.6%, η Ουκρανία με 48,5%, η Σουηδία με 46,7%, η Κορέα με 44,7%, η Αρμενία με 42,7%, η Σλοβενία με 42,4%, η Ουγγαρία με 37,2%, η Φιλανδία με 32,9%
Στη Κίνα μέχρι τώρα λειτουργούν 13 πυρηνικοί σταθμοί με ισχύ 10,8 Gigawatt. Η κινέζικη κυβέρνηση έχει δώσει πράσινο φως για άλλους 34 εκ των οποίων οι 26 έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται.
Στην ευρύτερη γειτονιά μας….
Η Βουλγαρία έχει 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Κοσλοντούϊ. Σκοπεύει να φτιάξει 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Μπελντέ συνολικής ισχύος 2000 Μwatt για τις οποίες έχει υπογράψει συμβόλαια με την Ρώσικη εταιρεία Atomostroyexport και τη Γαλλογερμανική κοινοπραξία των Areva- Siemens.
Η Ρουμανία έχει πυρηνικό εργοστάσιο στην Τσερνοβόδα με 2 αντιδραστήρες ισχύος 650 Mwatt ο καθένας. Σχεδιάζει να κατασκευάσει ακόμα 3 αντιδραστήρες των 1000Mwatt
Η Τσεχία έχει 1 πυρηνικό εργοστάσιο στο Ντιουκοβάνι με 4 εν λειτουργία αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 1648 Mwatt. Ολοκληρώνει την κατασκευή 2 νέων αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 1824 Mwatt
Η Σλοβενία έχει 1 πυρηνικό εργοστάσιο με 5 εν λειτουργία αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 2040 Mwatt. Κατασκευάζει άλλους 3 αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 1144Mwatt
Ουγγαρία έχει 1 πυρηνικό εργοστάσιο με 4 αντιδραστήρες συνολικής ισχύς 1729 Mwatt
Η Τουρκία έχει εξαγγείλει την δημιουργία 3 πυρηνικών μονάδων συνολικής ισχύος 4.500 Mwatt
Στον χορό της πυρηνικής ενέργειας σκοπεύουν να μπουν τόσο η Αλβανία όσο και η ΠΓΔΜ. Και στην Ελλάδα όμως αυξάνονται οι φωνές που προωθούν την δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου. Μάλιστα ο Δρ. Αναστάσιος Γίουτσος (διευθυντής του Εργαστηρίου Πυρηνικού Αντιδραστήρα του Δημόκριτου) τοποθετεί την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα το 2015. Προτεινόμενες θέσεις εδώ και χρόνια είναι Λαύριο, Κάρυστος, Δ. Μακεδονία.
Αν δεν υπάρξει μια παγκόσμια-που να εκφρασθεί και τοπικά παντού-αντίδραση των πολιτών και όσον αφορά τη μείωση της ζήτησης ενέργειας(αποανάπτυξη)και όσον αφορά τα σχέδια των ελίτ για αύξηση της χρήσης της πυρηνικής(με αιτιολογικό τη μείωση του διοξειδίου από τα πετροχημικά καύσιμα), πρόκειται να ζήσουμε τον πυρηνικό όλεθρο πριν ζήσουμε τη κλιματική καταστροφή.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου