Τρίτη 29 Μαρτίου 2011
Το μέλλον της πυρηνικής βιομηχανίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στη Γερμανία
Σε προηγούμενη ανάρτηση έχω αναφερθεί στην αναγκαιότητα για ένα παγκόσμιο "τσουνάμι" αντιπυρηνικού κινήματος. Αυτό φαίνεται να ξεκινά από τη Γερμανία.
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, πάνω από 250.000 γερμανοί πολίτες-από όλα τα κοινωνικά στρώματα-διαδήλωσαν στο Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο και Κολωνία με κύριο αίτημα την "αμεση έξοδο" από την πυρηνική ενέργεια(Alle AKW abschalten). Μετά την Ιαπωνία έγινε σε όλους τους πολίτες του κόσμου καθαρό ότι το μόνο σίγουρο με αυτή τη τεχνολογία είναι "το μεγάλο ρίσκο" του πυρηνικού ολέθρου. Στη γερμανική κοινωνία αυτό έγινε καθαρότερο και με τς αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης που-ενώ 6 μήνες πριν αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας και των παλαιότερων αντιδραστήρων για τη συνέχιση της κερδοφορίας των εταιρειών-τώρα αναγκάσθηκε να τα κλείσει προσωρινά.
Η μεγάλη πλειοψηφία λοιπόν στη γερμανική κοινωνία τάσσεται υπέρ της άμεσης εξόδου. Και αυτό εκφράσθηκε και εκλογικά την περασμένη Κυριακή, όπου υπήρχαν βουλευτικές εκλογές σε δύο ομόσπονδα κρατίδια(Βάδη Βυτεμβέργη και Ρηνανία Παλατινάτο)καθώς και δημοτικές εκλογές στην Έσση.
Στη Βάδη Βυτεμβέργη έσπασε για πρώτη φορά η επί 58 χρόνια κυριαρχία των χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ και οι Πράσινοι-που γεννήθηκαν από το αντιπυρηνικό κίνημα στις αρχές της δεκαετίας του `80- ξεπέρασαν για πρώτη φορά σε γερμανικές εκλογές τους σοσιαλδημοκράτες και αναδείχθηκαν δεύτερο κόμμα υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά τους (24,2% από 11,1%), πράγμα που ανοίγει για πρώτη φορά το δρόμο για πράσινο πολιτειακό πρωθυπουργό.
Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, παραδοσιακό προπύργιο των σοσιαλδημοκρατών, οι Πράσινοι είχαν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, υπερτριπλασιάζοντας τα ποσοστά τους (15,4% από 4,98%), και αποκτώντας έτσι ρυθμιστικό ρόλο στο τοπικό κοινοβούλιο.
Στις πόλεις της Έσσης οι πολίτες ψήφισαν μαζικά τους Πράσινους-με βασικό κριτήριο την αντιπυρηνική τους στάση- με μεγαλύτερα ποσοστά. Στο Ντάρμστατ π.χ., όπου βρίσκομαι συχνά λόγω του ότι μένει η οικογένειά μου τον τελευταίο καιρό, πηραν το 37% των ψήφων(πρώτο κόμμα),ενώ στη μητρόπολη της Φρανκφούρτης το 27,8%(δεύτερο κόμμα μετά τους Χριστιανοδημοκράτες με 31,3%).
Τη Δευτέρα του Πάσχα (25/4 και 25 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ: http://www.tschernobyl25.de/), οι ανεξάρτητες οργανώσεις έχουν καλέσει για μαζικές διαδηλώσεις στα πυρηνικά εργοστάσια παντού στη Γερμανία και αναμένονται μεγάλες κινητοποιήσεις που θα σημάνουν μάλλον το τέλος του γερμανικού πυρηνικού λόμπυ, αφού τα κόμματα που είναι στη κυβέρνηση αναγκάζονται να αλλάξουν θέση απέναντί του.
Όμως το ζήτημα είναι πανευρωπαϊκό και συνακόλουθα παγκόσμιο. Θα πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι να ξεσηκωθούν και να ζητήσουν το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων και να μη δώσουν την ευκαιρία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τη Κομισιόν να εστιάσουν στον εφησυχασμό των πολιτών και την παροχή ασπίδας στο πυρηνικού λόμπυ-σε μια τέτοια τραγική συγκυρία- εμπιστευόμενοι την ασφάλεια από τον πυρηνικό κίνδυνο στην… αυτορύθμιση της πυρηνικής βιομηχανίας που θα σχεδιάσει μόνη της τα κριτήρια και θα εκτελέσει η ίδια τα στρες-τεστ στον εαυτό της(αυτό αποφάσισαν στη τελευταία σύνοδο). Δεν είναι εξοργιστικό να βλέπουμε τον ανεκδιήγητο ιάπωνα πρωθυπουργό να ανακοινώνει κάθε φορά αντιφατικά, ότι του λέει η εταιρεία, χωρίς να είναι σε θέσει να ελέγξει η ίδια η κυβέρνηση για το τι πραγματικά συμβαίνει;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου