Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ο κινητός κήπος του Βερολίνου


Ο κινητός κήπος δημιουργήθηκε το 2009 από τον κινηματογραφιστή Ρόμπερτ Σο και τον ιδιοκτήτη μπαρ και φωτογράφο Μάρκο Κλάουσεν. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ένα ταξίδι του Σο στην Κούβα, όπου συνάντησε αστικούς καλλιεργητές, που παρήγαγαν οι ίδιοι την τροφή τους και δημιουργούσαν κοινότητες γύρω από την αστική γεωργία. Οι Σο και Κλάουσεν, που δεν είναι αγρότες, μαθαίνουν τα μυστικά της καλλιέργειας μέσα από την ίδια την κοινότητα που δημιουργούν.
Το Moritzplatz, το σημείο όπου ξεκίνησε η δημιουργία του κήπου, ήταν κάποτε διασταύρωση αυτοκινητοδρόμων -κρυμμένο και σκοτεινό για περισσότερο από 50 χρόνια εξαιτίας του Τείχους του Βερολίνου. Με τη βοήθεια της κοινότητας των Πράσινων Νομάδων, η περιοχή καθαρίστηκε από τα σκουπίδια και σήμερα η κινητή αστική φάρμα συνεχίζει να αναπτύσσεται, να μεταναστεύει, να αλλάζει και να δημιουργεί νέες σχέσεις.
Το Prinzessinengarten, όπως ονομάζεται είναι ανοιχτό στο κοινό, παρέχοντας χώρο στον κόσμο για να δουλέψει στον κήπο, να επισκεφτεί το καφέ του, να μάθει για τη βιοποικιλότητα και για τεχνικές φυτέματος ή απλώς για να χαλαρώσει και να απολαύσει την όαση πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Ο κήπος καλλιεργείται χωρίς φυτοφάρμακα ή τεχνητά λιπάσματα και τα προϊόντα του διατίθενται προς πώληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου