Με πρωτοβουλία του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου(enalktikoergastiri.wordpress.com):
« Αφετηρία όλων μας, είναι η μη αποδοχή του τεράστιου οικονομικού συστήματος, που τρέφεται από την ανάγκη της συσσώρευσης κέρδους και επιβιώνει με την εκμετάλλευση των εργαζόμενων ανθρώπων. Είναι η μη αποδοχή της υπάρχουσας οικονομίας της αγοράς και του διεφθαρμένου εμπορίου, του κατευθυνόμενου ανεξέλεγκτου καταναλωτισμού και της βίαιης καταστροφής του περιβάλλοντος. Είναι η μη αποδοχή της ολιγαρχικής δομής των οικονομικών μοντέλων, μέσα στα οποία φαντάζουμε αβοήθητοι και ανυπεράσπιστοι. Είναι η μη αποδοχή της ανισότητας και της φτώχειας, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και η μη αποδοχή του κοινωνικού αποκλεισμού των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Είναι η μη αποδοχή του παραλογισμού, το χρήμα να φαντάζει ως το κυρίαρχο μέσο διασφάλισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι η μη αποδοχή ότι η νέα γενιά αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο κερδοσκοπίας και όχι ως ελεύθερο πολιτικό υποκείμενο.
Σκοπός μας είναι η ίδρυση ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός εναλλακτικού τρόπου λειτουργίας της οικονομικής ζωής. Αυτό σημαίνει, πως οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις οικονομικές σχέσεις μέσα στην κοινωνία και να επανεκτιμήσουμε τη συνολική μας στάση σε ζητήματα κατανάλωσης, εμπορίας και παραγωγής. Με άλλα λόγια, να συνειδητοποιήσουμε το βαθμό στον οποίο είμαστε συνυπεύθυνοι για τις υπάρχουσες οικονομικές δομές και μεθόδους. Να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τυφλά, το σημερινό εκμεταλλευτικό οικονομικό σύστημα. Γι’αυτό πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να σκεφτούμε πώς θα αναπτύξουμε μια κοινωνική οικονομία των πολιτών, που θα φροντίζει για την κάλυψη των αναγκών και όχι την κερδοσκοπία. Που θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, της ήπιας καλλιέργειας της γης και την προστασία του φυσικού κόσμου.
Μια απάντηση σε αυτά, είναι η ίδρυση του Δικτύου Ανταλλαγής Εργασίας και Προϊόντων, στην Κέρκυρα.
Οι στόχοι του εγχειρήματος είναι οι εξής:
1. Οικονομική αποανάπτυξη και τοπικοποίηση.
2. Οικονομία της ισότητας, της αλληλεγγύης και του αυτοκαθορισμού.
3. Ενίσχυση της μικροοικονομίας.
4. Οικονομία των πολιτών και των κοινωνικών σχέσεων.
5. Οριζόντια και συνεργατική αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων.
6. Κοινωνική δικαιοσύνη.
7. Παράκαμψη των μεσαζόντων.
8. Όχι στην κερδοσκοπία.
9. Ναι στην αχρήματη ανταλλαγή.
10. Ναι στην αυτοπαραγωγή.
Οι αρχές του εγχειρήματος είναι οι εξής:
1. Αχρήματη ανταλλαγή.
2. Ισότητα και ισοτιμία.
3. Ανοιχτές διαδικασίες και διαφάνεια.
4. Συνεργασία και αλληλεγγύη.
5. Ενότητα στη διαφορά.
6. Συλλογική δυναμική.
7. Αυτονομία.
8. Οριζόντια δικτύωση.
9. Τοπική γείωση.
10. Μηδενική γραφειοκρατία. »
Σύντομη περιγραφή του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου.
Μια ομάδα φοιτητών και καθηγητών, ως μη κερδοσκοπική Ένωση Φυσικών Προσώπων, με σκοπό την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη, οργανώνει δωρεάν μαθήματα σε μετανάστες και οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες. Σήμερα απαριθμεί πάνω από 450 μαθητές μικρούς και μεγάλους, 43 καθηγητές και 38 μαθήματα ( δυσλεξία, νοηματική, 7 γλώσσες, μαθηματικά και φυσική, αρχαία και έκθεση, φιλοσοφία και κοινωνιολογία, 4 χορούς, αστρονομία, φωτογραφία, 5 μουσικές, κεραμική, καραγκιόζη, γιόγκα, ελεύθερο σχέδιο, βυζαντινή αγιογραφία κλπ ). Στεγάζεται σε χώρους πολλαπλών χρήσεων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Κέρκυρας. Δημιούργησε μια θεατρική και μια κινηματογραφική ομάδα και συμμετέχει σ’ένα μόνιμο συσσίτιο μεταναστών στο λιμάνι της πόλης. Διοργάνωσε μια επιστημονική ημερίδα για την εκπαίδευση και ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Ήδη ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το δεύτερο αντιρατσιστικό διήμερο φεστιβάλ την άνοιξη.
Η ίδια φιλοσοφία του εγχειρήματος προσπαθούμε να μεταφερθεί και στο πεδίο της τοπικής αλληλέγγυας οικονομίας. Πρώτο στάδιο είναι αυτό του Δικτύου Ανταλλαγής Εργασίας και Προϊόντων και δεύτερο ίσως η δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού Μικτού Συνεταιρισμού.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου