Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Δημιουργείται Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Κέρκυρα

Με πρωτοβουλία του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου(enalktikoergastiri.wordpress.com):

« Αφετηρία όλων μας, είναι η μη αποδοχή του τεράστιου οικονομικού συστήματος, που τρέφεται από την ανάγκη της συσσώρευσης κέρδους και επιβιώνει με την εκμετάλλευση των εργαζόμενων ανθρώπων. Είναι η μη αποδοχή της υπάρχουσας οικονομίας της αγοράς και του διεφθαρμένου εμπορίου, του κατευθυνόμενου ανεξέλεγκτου καταναλωτισμού και της βίαιης καταστροφής του περιβάλλοντος. Είναι η μη αποδοχή της ολιγαρχικής δομής των οικονομικών μοντέλων, μέσα στα οποία φαντάζουμε αβοήθητοι και ανυπεράσπιστοι. Είναι η μη αποδοχή της ανισότητας και της φτώχειας, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και η μη αποδοχή του κοινωνικού αποκλεισμού των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Είναι η μη αποδοχή του παραλογισμού, το χρήμα να φαντάζει ως το κυρίαρχο μέσο διασφάλισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι η μη αποδοχή ότι η νέα γενιά αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο κερδοσκοπίας και όχι ως ελεύθερο πολιτικό υποκείμενο.

Σκοπός μας είναι η ίδρυση ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός εναλλακτικού τρόπου λειτουργίας της οικονομικής ζωής. Αυτό σημαίνει, πως οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις οικονομικές σχέσεις μέσα στην κοινωνία και να επανεκτιμήσουμε τη συνολική μας στάση σε ζητήματα κατανάλωσης, εμπορίας και παραγωγής. Με άλλα λόγια, να συνειδητοποιήσουμε το βαθμό στον οποίο είμαστε συνυπεύθυνοι για τις υπάρχουσες οικονομικές δομές και μεθόδους. Να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τυφλά, το σημερινό εκμεταλλευτικό οικονομικό σύστημα. Γι’αυτό πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να σκεφτούμε πώς θα αναπτύξουμε μια κοινωνική οικονομία των πολιτών, που θα φροντίζει για την κάλυψη των αναγκών και όχι την κερδοσκοπία. Που θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, της ήπιας καλλιέργειας της γης και την προστασία του φυσικού κόσμου.
Μια απάντηση σε αυτά, είναι η ίδρυση του Δικτύου Ανταλλαγής Εργασίας και Προϊόντων, στην Κέρκυρα.

Οι στόχοι του εγχειρήματος είναι οι εξής:
1. Οικονομική αποανάπτυξη και τοπικοποίηση.
2. Οικονομία της ισότητας, της αλληλεγγύης και του αυτοκαθορισμού.
3. Ενίσχυση της μικροοικονομίας.
4. Οικονομία των πολιτών και των κοινωνικών σχέσεων.
5. Οριζόντια και συνεργατική αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων.
6. Κοινωνική δικαιοσύνη.
7. Παράκαμψη των μεσαζόντων.
8. Όχι στην κερδοσκοπία.
9. Ναι στην αχρήματη ανταλλαγή.
10. Ναι στην αυτοπαραγωγή.

Οι αρχές του εγχειρήματος είναι οι εξής:
1. Αχρήματη ανταλλαγή.
2. Ισότητα και ισοτιμία.
3. Ανοιχτές διαδικασίες και διαφάνεια.
4. Συνεργασία και αλληλεγγύη.
5. Ενότητα στη διαφορά.
6. Συλλογική δυναμική.
7. Αυτονομία.
8. Οριζόντια δικτύωση.
9. Τοπική γείωση.
10. Μηδενική γραφειοκρατία. »

Σύντομη περιγραφή του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου.


Μια ομάδα φοιτητών και καθηγητών, ως μη κερδοσκοπική Ένωση Φυσικών Προσώπων, με σκοπό την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη, οργανώνει δωρεάν μαθήματα σε μετανάστες και οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες. Σήμερα απαριθμεί πάνω από 450 μαθητές μικρούς και μεγάλους, 43 καθηγητές και 38 μαθήματα ( δυσλεξία, νοηματική, 7 γλώσσες, μαθηματικά και φυσική, αρχαία και έκθεση, φιλοσοφία και κοινωνιολογία, 4 χορούς, αστρονομία, φωτογραφία, 5 μουσικές, κεραμική, καραγκιόζη, γιόγκα, ελεύθερο σχέδιο, βυζαντινή αγιογραφία κλπ ). Στεγάζεται σε χώρους πολλαπλών χρήσεων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Κέρκυρας. Δημιούργησε μια θεατρική και μια κινηματογραφική ομάδα και συμμετέχει σ’ένα μόνιμο συσσίτιο μεταναστών στο λιμάνι της πόλης. Διοργάνωσε μια επιστημονική ημερίδα για την εκπαίδευση και ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Ήδη ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το δεύτερο αντιρατσιστικό διήμερο φεστιβάλ την άνοιξη.
Η ίδια φιλοσοφία του εγχειρήματος προσπαθούμε να μεταφερθεί και στο πεδίο της τοπικής αλληλέγγυας οικονομίας. Πρώτο στάδιο είναι αυτό του Δικτύου Ανταλλαγής Εργασίας και Προϊόντων και δεύτερο ίσως η δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού Μικτού Συνεταιρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου