Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Κοινοτικοί κήποι στη πόλη. Ο χώρος ως κοινό αγαθό.

Η κίνηση κατοίκων Ψυρρή οργανώνει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 20.00 μμ στη κατάληψη του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ συζήτηση με θέμα «Συμμετοχικοί κοινοτικοί κήποι στη πόλη».
Η συζήτηση αυτή αποτελεί μέρος μια σειράς συζητήσεων με θέμα «τα κοινά αγαθά» που η κίνηση κατοίκων οργανώνει στο ΕΜΠΡΟΣ παράλληλα με το ξεκίνημα της δράσης για τη δημιουργία ενός συμμετοχικού κοινοτικού κήπου στη γειτονιά μας. Ο κήπος θα σχεδιαστεί μέσω του συμμετοχικού σχεδιασμού από τις διαφορετικές κοινότητες και υποκείμενα που κατοικούν την περιοχή.
Η περιοχή καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας έχει πολλά προβλήματα φτώχειας, ανεργίας, μετανάστευσης ,χρήσης ουσιών κλπ. Συχνά αναπτύσσονται φαινόμενα αποκλεισμού, απομόνωσης . Σημαντική είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση και η έλλειψη πρασίνου.
Στόχος είναι η διάρρηξη των ορίων και η όσμωση των διαφορετικών κοινοτήτων.
Επιθυμούμε να δημιουργηθεί ένας κοινωνικός χώρος στη γειτονιά μας και στο κέντρο της Αθήνας, που θα βοηθήσει στο ζήτημα της τροφής και αλληλεγγύης.
Στη συζήτηση θα παρουσιασθούν ανάλογες εμπειρίες απ όλη την Αθήνα καθώς και εμπειρίες άλλων πόλεων.
Νίκος Αναστασόπουλος – κοινότητες και κοινοτικοί κήποι του 80’ στην ΝΥ
Ελένη Τζιρτζιλάκη – community garden στην ΝΥ και στην Θεσσαλονίκη
Μαρία Πετεινάκη – παραδείγματα από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Λονδίνο
συζήτηση και παρουσίαση των προσπαθειών στη Αθήνα – Βοτανικός Κήπος, Ελληνικό,
Μιχάλης Μανιαδάκης – βιοκηπουρική
Τίνα Λυμπέρη - σχεδιασμό με βάση την αεικαλλιέργεια (permaculture)
Οργάνωση για την έναρξη της καλλιέργειας στον κήπο του Ψυρρή – δημιουργία ομάδας σχεδιασμού, ομάδα για τις κατασκευές και την περιποίηση, προγραμματισμό για τον καθαρισμό, τις πρώτες ενέργειες, την σπορά κλπ

http://psyrri.blogspot.com/
http://www.facebook.com/?ref=home#!/events/103899783071821/
http://www.kangouro.gr/
http://www.eco-perivoli.gr/

Κίνηση κατοίκων Ψυρρή
Πληροφορίες: Μαρία Πετεινάκη 6974383646

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου