Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

GMO: ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΝΕΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 22 Δεκεμβρίου 2012, τέσσερα νέα προϊόντα
γενετικά τροποποιημένα. Πρόκειται για τρεις ποικιλίες καλαμποκιού (MIR604xGA21,
Bt11xMIR604, Bt11xMIR604xGA21) της ελβετικής Syngenta και μίας ποικιλίας βάμβακος (281-24-236/3006-210-23) της AgroSciences, για τις οποίες απαγορεύεται η καλλιέργεια,
αλλά επιτρέπεται η εμπορία τους στην ΕΕ, καθώς και η χρήση τους στην παραγωγή
τροφών για διατροφή ανθρώπων και ζώων.
Οι συγκεκριμένες ποικιλίες παρουσιάζουν περισσότερα χαρακτηριστικά,όπως για παράδειγμα το καλαμπόκι Bt11 x MIR604 x GA21 εμπεριέχει την πρωτεΐνη Cry1Ab,
η οποία προστατεύει το φυτό από κάποια είδη λεπιδόπτερων, την πρωτεΐνη Cry3A, ενεργή
ενάντια στα κολεόπτερα, την πρωτεΐνη PAT απέναντι στα ζιζανιοκτόνα με βάση το
glyphosate-αμμώνιο και τα ένζυμα EPSPS απέναντι στο glyphosate.
Η αίτηση για έγκριση είχε υποβληθεί το Φεβρουάριο του 2011 στη Μόνιμη Επιτροπή για
τη Διατροφή και την Υγεία ανθρώπων και ζώων της ΕΕ, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου συζητήθηκε στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, όπου όμως δεν επετεύχθη η απαραίτητη πλειοψηφία για την απαγόρευση της εμπορίας τους στα κράτη της ΕΕ.
Αποτέλεσμα της μη συμφωνίας ήταν η απόφαση να βασιστεί στα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), στα οποία τεκμαίρεται ότι
οι τρεις ποικιλίες καλαμποκιού και του βάμβακος δεν είναι επικίνδυνες για τον
άνθρωπο και το περιβάλλον.
Τα εν λόγω προϊόντα έλαβαν τελικά πιστοποιητικό ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή
Αρχή (EFSA) ενώ η άδεια έχει ισχύ δέκα χρόνων.
Λίγες μέρες νωρίτερα (13 Δεκεμβρίου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζήτησε ένα άλλο θέμα
που αφορούσε την εισαγωγή δύο ποικιλιών σόγιας ΓΤ. Δεν υπήρξε όμως πλειοψηφική
απόφαση από τους ευρωπαίους εκπροσώπους, για την εισαγωγή ή την απαγόρευση των δύο
γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αρκετές είναι οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν στο διεθνή τύπο για τη συγκεκριμένη απόφαση. Αντιδράσεις που υπογραμίζουν, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αποφάσεις της, δεν λαμβάνει υπόψη την αντίθεση των περισσοτέρων κρατών μελών της ΕΕ και την
κοινή γνώμη των ευρωπαίων πολιτών, η οποία έχει εκφραστεί και καταγραφεί από το Ευρωβαρόμετρο, αλλά κινείται και αποφασίζει με βάση τα συμφέροντα των πολυεθνικών αντί εκείνα των πολιτών.
Εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για την πρόσφατη έγκριση από το USDA μιας ποικιλίας καλαμποκιού (ΜΟΝ 87460), στις ΗΠΑ, ανθεκτικής στη ξηρασία, η οποία όμως δεν επιβεβαίωσε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της, στα τεστ που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως έγραψαν οι New York Times.
Σύμφωνα με μελέτη δημοσιευμένη στο International Journal of Biological Science, σε
πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαγνώσθηκαν ζημιές στο συκώτι και στα νεφρά, μετά από την κατανάλωση τριών ποικιλιών ΓΤ καλαμποκιού (NK 603, MON 810, MON 863), οι οποίες διακινούνται ευρέως στην παγκόσμια αγορά.

Πηγή: www.engene.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου