Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Έκπληκτοι οι μετεωρολόγοι στην Ευρώπη

Ακόμα και έμπειροι μετεωρολόγοι έχουν εκπλαγεί με τις τελευταίες πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Ο Reinhard Graminski από τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για παράδειγμα, δεν περίμενε ότι θα έπεφταν κάτω από μείον 15 βαθμούς στη Φρανκφούρτη, «επειδή δεν υπάρχει χιόνι" αλλά "φαλακρός πάγος", όπως αποκαλεί την παγωνιά αυτή. Μια "κρύα φούσκα" έχει σταθεί πάνω από τη Γερμανία προς το παρόν, λέει ο Graminski.
Το ακραίο αυτό κρύο όμως δεν έρχεται σε αντίφαση με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.
Σε γενικές γραμμές, οι κρύες μέρες του χειμώνα, ακόμη και σε περιόδους υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι δυνατές. Οι κλιματολόγοι επιστήμονες αναγνωρίζουν μάλιστα στον ψυχρό καιρό των ημερών την κλιματική αλλαγή, σαν αιτία: ένας από αυτούς, ο Ralf Jaiser από Ινστιτούτο Alfred Wegener του Πότσνταμ, θεωρεί-σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του-σαν αιτία τη μείωση των πάγων στην Αρκτική το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
"Αν η Βόρεια Θάλασσα είναι ελεύθερη από πάγους, απορροφά το φθινόπωρο περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και θερμαίνεται. Αργότερα, ο σχετικά θερμός από πάνω της αέρας μπορεί να ανέβει ψηλότερα και να κάνει άνω-κάτω την ατμοσφαιρική διαστρωμάτωση."
Αυτό με τη σειρά του μπορεί να διαταράξει την αλληλεπίδραση μεταξύ του Χαμηλού της Ισλανδίας και του Υψηλού των Αζορών, που έχει σαν αποτέλεσμα συνήθως ήπιους δυτικούς ανέμους στην Ευρώπη.
Μια άλλη μελέτη, του Vladimir Petoukhov του Ινστιτούτου Ερευνών για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Potsdam, δείχνει το τι συμβαίνει όταν υπάρχει λίγος ή καθόλου πάγος το χειμώνα στη θάλασσα Kara, ανάμεσα στο βόρειο άκρο της Νορβηγίας(Spitzbergen), και του Ρωσικού νησιού της Novaya Zemlya. Οι κλιματικές προσομοιώσεις έχουν δείξει ότι αναπτύσσεται ένα Υψηλό σε αυτό το μέρος του Αρκτικού Ωκεανού, που κατευθύνει τον κρύο αέρα στη νότια πλευρά του, προς τη κεντρική Ευρώπη.
Πράγματι, υπάρχει σήμερα μια αξιοσημείωτη κατά μέσο όρο έλλειψη του πάγου στη Θάλασσα Κάρα και το τρέχον βαρομετρικό Υψηλό, που έχει ονομασθεί Dieter I βρίσκεται ακριβώς νότια της Θάλασσας Κάρα. Αυτό το Υψηλό έχει χωριστεί σε δύο μέρη, το ένα μέρος κινείται μέσω Δανίας-Γερμανίας προς τη Β. θάλασσα, ενώ το άλλο παραμένει πάνω από τη βόρεια Ρωσία, το οποίο και φέρνει από την Αρκτική κρύο αέρα στην Ουκρανία, την Πολωνία και τη Γερμανία.
Οι ψυχρές μάζες αέρα προς τα βαλκάνια προέρχονται από τη Σιβηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου