Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Οχι στο χλώριο, ναι στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση του νερού και στα αποκεντρωμένα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσηςΗ συνάντηση μελών της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό με τον κ. Γκρόμαν, την Παρασκευή 25/10 στην Πορταριά διήρκεσε περίπου 4 ώρες, με επίσκεψη στην πηγή της Μάνας και στην περιοχή όπου έχει κτιστεί πρόσφατα ξενοδοχειακή μονάδα πάνω από τις πηγές των Σταγιατών και της Κουκουράβας.
Στη Μάνα εντυπωσιάστηκε από τον χώρο αλλά απογοητεύτηκε από την εικόνα των “χύμα” δικτύων που υδρομαστεύουν την περιοχή, από τα χωρίς λουκέτα μονά καπάκια των δεξαμενών και των φρεατίων και από το στεγνό ρέμα.
Υποστηρίζει το αίτημά μας να πίνουμε νερό χωρίς χλώριο και είναι υπέρμαχος της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση του πόσιμου νερού και του νερού της άρδευσης. Συμμερίζεται την άποψή μας για τις διαρροές του δικτύου της πόλης και την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην επισκευή του, μας αιφνιδίασε ωστόσο με την αναφορά του στους αμιαντοσωλήνες. “Δεν είναι πρόβλημα λόγω κυρίως του βασικού και όχι όξινου χαρακτήρα των νερών". Τέλος συμφωνεί με την ιδέα των δημόσιων βρυσών στο βαθμό που αυτό δεν θα επηρεάσει το έργο του περιορισμού των απωλειών του δικτύου της πόλης. Υποστηρίζει πως πρέπει και είναι εφικτό να πίνουν οι Βολιώτες ποιοτικό νερό χωρίς χλώριο και αυτό πρέπει να είναι ο μεγάλος στόχος.
Στο θέμα του ξενοδοχείου το οποίο έχει, με την άδεια της Διεύθυνσης Υγείας, τρεις απορροφητικούς βόθρους για τη διαχείριση των αποβλήτων ενώ βρίσκεται πάνω από πηγές, ήταν κατηγορηματικός. Θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι δόθηκε άδεια λειτουργίας χωρίς βιολογικό καθαρισμό. Την περίπτωση μάλιστα αυτή παρουσίασε σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την επομένη, ως παράδειγμα αδυναμίας των αρμοδίων να προσεγγίσουν σύγχρονες αλλά και απλές μεθόδους αποκεντρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων.
“Σήμερα δεν μπορεί να μιλάμε για κατανάλωση του νερού αλλά για χρήση” είπε στη διάλεξή του στο συνέδριο. Μας εξήγησε ότι η ψύξη των μηχανημάτων στη βιομηχανική περιοχή με πόσιμο νερό, είναι παρωχημένη και κακή επιλογή από την ΔΕΥΑΜΒ και ότι θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί το νερό του βιολογικού καθαρισμού το οποίο στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πότισμα καλλιεργειών.
Οι απόψεις του κ. Γκρόμαν δεν είναι καινούργιες. Είναι καταγραμμένες στην μελέτη του για το νερό χωρίς χλώριο στο Πήλιο και στις εισηγήσεις του σε σχετικά συνέδρια που οργανώνει το Πανεπισήμιο Θεσσαλίας.
Έχουμε βιντεοσκοπίσει τη διάλεξη του κ. Γκρόμαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Σάββατο 26/10 και σύντομα θα την κοινοποιήσουμε μέσω του blog μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου