Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Αλλάζοντας τον κόσμο(συνέχεια 5)

7.  Η Ζωή του Πνεύματος

Η ξεναγός αρχίζει να μας μιλάει για την πνευματική ζωή του χωριού καθώς περπατάμε χαλαρά και απολαμβάνουμε τη σεβάσμια ομορφιά του δάσους. Η δεντροστοιχία υψώνεται ψηλά από πάνω μας και καθώς το ηλιακό φως την διαπερνά μόνο σε σημεία, λεπτές ακτίνες διαπερνούν τη σκοτεινιά και φωτίζουν σημεία της χλόης στο έδαφος του δάσους. Μας προκαλεί δέος, σαν φυσικός καθεδρικός ναός και κολλάει με το θέμα της συζήτησης.

"Όταν τα Χωριά σε Κύκλο αναπτύσσονταν σε θεωρητική βάση", μας λέει, "διαπιστώθηκε ότι ιστορικά όλες οι εκ προθέσεως, συνειδητά σχεδιασμένες κοινότητες που διατηρήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, είχαν πνευματικό υπόβαθρο. Μονές, άσραμ, μοναστήρια και όλων των ειδών οι θρησκευτικές κοινότητες δεν άντεξαν μόνο κατά τη διάρκεια της ζωής των ιδρυτών τους αλλά και για πολλές γενιές, ακόμη και για αιώνες μετά. Οι κοινοτικές φυλές, που ζούσαν μια χαρά μέχρι που κατακτήθηκαν βίαια και διασκορπίστηκαν, είχαν επίσης διαμορφωθεί γύρω από κοινές πνευματικές αξίες και έθιμα που μοιραζόντουσαν όλοι οι άνθρωποι."...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου