Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

Ποινικοποίησηhttp://www.magnesianews.gr/News/?EntityID=befb3bd4-cafc-4786-991d-540ae6345428
Ποινικοποίησης το ανάγνωσμα...
Θα κατηγορήσουν ανθρώπους ότι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων του Πηλίου που για εκατοντάδες χρόνια πίνουν νερό κατευθείαν από τη φύση χωρίς ποτέ κανένα πρόβλημα.
Όταν οι Αγριώτες μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν πιει νερό με αρσενικό, με υδράργυρο, με βενζόλιο και ξανά αρσενικό!
Όταν το αποχετευτικό του Βόλου για μια ακόμη φορά μολύνει το λιμάνι και καλούνται οι πολίτες να μην ψαρεύουν!
Όταν το 35% του δικτύου  της πόλης είναι ακόμη από αμιαντοσωλήνες
Όταν η αιθαλομίχλη τον χειμώνα δηλητηριάζει χιλιάδες ανυπεράσπιστους κατοίκους του Βόλου
Όταν,όταν,όταν...
Καιρός να οργανωθούμε και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα να ζούμε ως άνθρωποι, να μαζευόμαστε   και να λειτουργούμε ως πολίτες.
Ιδέες για τα περαιτέρω

ΝΕΡΟ ΑΓΡΙΑΣ
Από έναν πολίτη για το νερό:
Εδω και καιρο ενημερωνομαστε για το θεμα ΝΕΡΟ στην Αγρια το οποιο ειναι ακαταλληλο επικινδυνο για οποιαδηποτε χρηση(εκτος φασινας)
και δισταζετε να αντιδρασετε.Αγοραζετε εμφιαλωμενα.Ωστοσο ομως υπαρχουν αναμεσα μας -σας- και ανθρωποι που δυσκολευοντε να εχουν
ακομα και τροφη οχι να πληρωνουν τη ΔΕΥΑΜΒ και να αγοραζουν αμφιαλωμενα.Μην περιμενετε απο κανενα κομα να σωθειτε και αν εχετε ακομα
καβατζα εχουν φροντισει αυτοι που χρονια στηριζατε με την ψηφο σας ή με τη σιωπη σας,να σας τελειωσει(η καβατζα)και μαλιστα
παρα πολυ συντομα.Για να μη ζησουμε καταστασεις ακραιες μεσα στις οικογενειες και γενικοτερα,ας δημιουργησουμε σε καθε γειτονια συνελλευσεις
που θα συζηταμε και θα παιρνουμε συλλογικα αποφασεις που να λυνουν τα προβληματα που γεννα το κρατος και που τα στηριζει η σιωπη σας.
Αν σας πειραζε καποιος ατομικα θα τον ξεσκιζατε στα αστικα δικαστηρια,τη ΔΕΥΑΜΒ που μας κερνα πληρωμενο θανατο?
(ΑΡΣΕΝΙΚΟ(AS))και ολες τις αλλες αμαρτιες που εχει....Επισης ας μην στηριζομαστε στην ''φιλανθρωπια'' της εκκλησιας γιατι φιλανθρωπος ειναι
ο σκυλος.Ας αγωνιστουμε να μην υπαρχει εκμεταλλευση ανθρωπου απο ανθρωπο ουτε να στηριζομαστε σε συλλογους επιδοτουμενους που περιοριζονται
σε γλεντακια και θρησκευτικες εκδρομουλες.Αλληλέγγυοι να αντιμετωπισουμε τις επερχομενες ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΝΕΡΟΥ,ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ,
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.
ΑΝ ΔΕΝ ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΜΕ Σ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
ΝΑ ΜΟΛΥΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΕ ΔΟΜΗ ΑΝΤΙ-ΙΕΡΑΡΧΙΚΗ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΤΗΤΑ


Αυτο το κειμενο το εγραψα και το μοιρασα στη γειτονια.Παρασκευη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου