Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Να διαλύσουμε τη νεοναζιστική οργάνωση


Αντιφασιστική πορεία: Σάββατο 5/10, 6μμ, πλ. Αγ. Νικολάου, Βόλος

Μόλις πριν από δύο βδομάδες γράφαμε ότι «η αντιμετώπιση των φασιστών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε εξ ολοκλήρου στην «αμερόληπτη» δικαιοσύνη και στη «δημοκρατική λειτουργία» της ελληνικής αστυνομίας». Η κρατική «αντιφασιστική» φιέστα ξεφούσκωσε πολύ γρήγορα, πριν καλά-καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των εγγυητών της «δημοκρατικής ομαλότητας», των επικριτών «της βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται» και των θιασωτών της άποψης ότι ο φασισμός χτυπιέται αποτελεσματικά με πόλεμο ανακοινώσεων και σωρεία επιχειρημάτων.
Την επομένη των συλλήψεων των βουλευτών και των μελών της Χρυσής Αυγής δηλώναμε ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία ήταν και εξόφθαλμα ιδιοτελής και αντικειμενικά ημιτελής. Σήμερα, η μη προφυλάκιση σωρείας στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης δεν αφήνει άλλα περιθώρια ερμηνείας: το αστικό σύστημα, κυβέρνηση, αστυνομία και δικαιοσύνη, ούτε πραγματικά θέλει, ούτε ολοκληρωμένα μπορεί να αντιμετωπίσει τη φασιστική απειλή. Μόνο ένα πλατύ, μαχητικό και αποφασισμένο αντιφασιστικό κίνημα, παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια του, μπορεί να διαλύσει τους δολοφόνους νεοναζί.
Απέναντι στον όψιμο κυβερνητικό «μνημονιακό αντιφασισμό» η οριοθέτησή μας είναι ξεκάθαρη. Το αντιφασιστικό κίνημα δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει εκείνους τους πολιτικούς χώρους που με την πολιτική τους οδηγούν λαϊκά στρώματα στην φτωχοποίηση και στην εξαθλίωση, συνεχίζοντας έτσι να προσφέρουν εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη της εγκληματικής συμμορίας. Εμείς εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε την άποψη ότι για να μπορέσει το αντιφασιστικό κίνημα να αποδειχθεί αποτελεσματικό, αφενός μεν απαιτούνται σταθερά μαχητικά αντανακλαστικά ώστε να μην επιτρέπουμε στους φασίστες να εμφανιστούν στο δρόμο, αφετέρου δε απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συμπόρευση και ο συντονισμός όλων των πολιτικών ρευμάτων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, πολιτική συλλογικότητα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, καλεί και αυτό από τη μεριά του όλους και όλες τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες της Αριστεράς στην συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνεται από συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου το Σάββατο 5/10, στις 6μμ, στην πλ. Αγ. Νικολάου, στο Βόλο.
Βόλος, 3/10/2013

 Η δική μας πρόταση:
Σήμερα είναι σίγουρα χρήσιμη η αντι-βία σαν απάντηση στη μέχρι τώρα βία της ναζιστικής οργάνωσης. Θα χρειασθεί να «ξεφτιλισθεί» στα μάτια της νεολαίας η τάχα «μαγκιά» της. Με την ανάδειξη του φόβου της μπροστά στην αποφασιστική μαχητικότητα και στάση των αντιφασιστών. Η εικόνα  να το βάζουν στα πόδια και να εξαφανίζονται τα «κουτσαβάκια» και οι φουσκωτοί της από τους δρόμους, γιατί δε μπορούν να συγκρουσθούν με τους πραγματικούς αντιφασίστες, θα βοηθήσει στην απομυθοποίηση του φόβου που προκαλεί.
Όπως διαπαιδαγωγείται η νεολαία σήμερα από το κυρίαρχο σύστημα, οδηγείται στο να υιοθετεί βίαιους τρόπους συμπεριφοράς και να θαυμάζει βίαιους «ήρωες». Για αυτό και η «χρυσή αυγή» παίζει πολύ με αυτό το αντανακλαστικό και έχει βάλει σα στόχο να επηρεάζει κυρίως τη νεολαία. Για αυτό και δε θα της στοιχίσει και πολύ το να αποκηρύξει τον εθνικοσοσιαλισμό και ναζισμό, χάνοντας κάποιους παλιούς ιδεολόγους της.  
Αν λοιπόν χτυπηθεί σε αυτό ακριβώς το σημείο, στην εικόνα του «ντόμπρου» ανυποχώρητου και γυμνασμένου ήρωα, θα υποχωρήσει πολύ ο επηρεασμός της στους μη σκεπτόμενους σήμερα νεολαίους.
Να χτυπηθεί όμως όχι μόνο στο οργανωτικό και τη στελέχωσή της, όχι μόνο με τη διάλυση των γραφείων της ή τον ξυλοδαρμό και το κυνήγημα των μελών της.
Για να διαλύσουμε τη νεοναζιστική οργάνωση θα χρειασθεί ταυτόχρονα να τη διαλύσουμε και στο ιδεολογικό πεδίο-στα κεφάλια των ανθρώπων που την προωθούν και την υποστηρίζουν. Κυρίως στο πεδίο της καθημερινής ζωής, όπου συγκεκριμένοι τρόποι ζωής και κατανάλωσης προωθούν τους τρόπους καθημερινής βίαιης συμπεριφοράς των μελών και συμπαθούντων της.  
Επειδή οι αντιφασίστες δε θέλουν «μη σκεπτόμενους νέους» θα χρειασθεί να δώσουν τροφή για να αρχίζουν να σκέφτονται οι νέοι πάνω στο ποιόν της μέλλουσας ζωής τους. Να δώσουν με τη μορφή παραδείγματος –και όχι μόνο με τα λόγια-ελκυστικές εναλλακτικές δυνατότητες στο μέλλον που της ετοιμάζει το σύστημα της ρεμούλας, της εκμετάλλευσης, της κατανάλωσης και της εξαθλίωσης.
Ένα τέτοιο παράδειγμα θα εκτυλίσσεται στα μάτια των Βολιωτών το ερχόμενο τριήμερο. Είναι η 4η Πανθεσσαλική Οικογιορτή.
Οι αντιφασίστες λοιπόν θα πρέπει να καλέσουν τους πολίτες και τους νεολαίους του Βόλου, όχι μόνο στην αντιφασιστική πορεία-έχουν γίνει πολλές τέτοιες-αλλά και στη συμμετοχή σε αυτή τη γιορτή και στις διάφορες δραστηριότητες και συζητήσεις που θα γίνουν στα πλαίσιά της.
Δείτε πάνω σε αυτό τις αναρτήσεις μας:  http://topikopoiisi.blogspot.de/2013/10/4.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου